Kokoomus oikealle, vai vasemmalle?

28.12.1980 kirjoitin Nykypäivään otsikolla: ”Kokoomus oikealle, vai vasemmalle?” kirjoitus julkaistiin heti. Kopioin sen kirjoituksen kokonaan tähän, sillä se on edelleen erittäin ajankohtainen:

”Viimeaikoina kokoomuslaiset ovat olleet vetämässä puoluetta väliin oikeaan, väliin vasempaan, ehkä näkyvimmin vasempaan. Viimeksi polemiikkia on käyty ke. Pentti Mäki-Hakolan ympärillä.
Penttihän on toiminut suoraselkäisen oikeistopoliitikon
tavoin mm. suhtautumisessaan ns. rauhanpuolustajiin. Nykypäivässä
Sakari Hyytinen repäisi vaatteensa ao. toiminnan johdosta.
Sakarille haluan kertoa Kokoomuksen olevan perinteisesti
oikeistopuolue, vaikkakaan se ei, ikävä kyllä, kyllin selvästi näy viimeisistä ohjelmista. Kokoomuksen on toimittava selvästi Suomen hyväksi, mitä ei suinkaan ole toiminta ns. rauhanliikkeiden puolesta. En ole milloinkaan nähnyt tai kuullut rauhanpuolustajien tms. vastustavan kommunistien imperialistista hyökkäyspolitiikkaa esim. Tshekkoslovakia, Angola, Aganistan.

Puolueen vanhaa imagoa oikeistopuolueena ei saa hämärtää. Samaan aikaan kun ”oikeistotuulet” ovat nostaneet puolueemme kannatusta, osa jäsenistöstä (johtopaikoillakin) näyttää
vetävän Kokoomusta vasemmalle, ilmeisesti tehdäkseen
”hallituskelpoiseksi”. Tämä on väärin. Kokoomus on hallituskelpoinen vanhoine hyvine linjoineen. Vääjäämättä
tulee aika, jollein vanhoille hallituspuolueille on tullut pää
vetävän käteen ja Kokoomus astuu valtaan, omatessaan
vahvan kannatuksen. Jos vedämme vasemmalle emme pääse
hyötymään oikestolaistumisesta, emmekä luotsaamaan maatamme parempaan tulevaisuuteen.”

—-

Sen vanhan kirjoituksen taustaksi kannattaa huomata, että presidentti Kekkonen pisti Kokoomuksen hyvin pitkäksi aikaa ”hyllylle” ns. ”ulkopoliittisista syistä”. Ei hallitukseen, ei kirveelläkään, ennen kuin 1987.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu