Tshetsheniauutisen tarkennus

1. Venäjä onnistui miehittämään Tshetshenian vuonna 1859
monikymmenvuotisten kovien imperialististen hyökkäyssotien jälkeen.

2. Tshetsheenit jatkoivat taistelua miehittäjää vastaan aina kun vähänkin mahdollista. Lopulta Tshetshenia palautti
itsenäisyytensä
vuonna 1991 samalla kun mm. Viro ja Georgia. Viimeinen Venäjän miehitysjoukkojen sotilas poistui Tshetsheniasta 7.7.1992 Tshetshenian ja Venäjän välisen sopimuksen mukaisesti.

3. Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 valloittaakseen koko Tshetshenian ”parissa viikossa” (vertaa Talvisota).

4. Venäjä hävisi sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan joutuen vetämään joukkojensa rippeet Tshetsheniasta vuonna 1996 Hsavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti. Venäjä tunnusti Tshetshenian itsenäisyyden de facto kun Jeltsin ja Tshetshenian vapailla vaaleilla valittu presidentti Aslan Mashadov allekirjoittivat
12.5.1997 Kremlissä Rauhan ja yhteistyön sopimuksen. Käytännössä Venäjä kuitenkin tahallaan epävakautti tilannetta kivikauteen pommittamassaan Tshetsheniassa.

5. Viimein Venäjä hyökkäsi jälleen Tshetsheniaan aloittaen hyvin brutaalin Toisen Tshetshenian sodan.

On väärin kutsua Venäjän miehitystä vastaan taistelevia tshetsheenisissejä ”kapinallisiksi” – he ovat vapaustaistelijoita.

6. Doku Umarov taas EI ole tshetsheenien johtaja vaan pyrkii aikaansaamaan islamilaisen emiraatin Pohjois-Kaukasian alueelle. Viimeisiimmän terrori-iskun Moskovassa on toteuttanut ilmeisesti ingushi, eikä tshetsheeni.

7. Venäjä on murhannut Tshetshenian lailliset presidentit ja johtajat.

8. Sota on levinnyt Tshetsheniasta Ingushiaan, Dagestaniin, Kabardino-Balkariaan, jne. Venäjän on yksinkertaisesti vedettävä miehitysjoukkonsa KOKO Kaukasian alueelta.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu