4 kk varusmiespalvelus – entä joukkotuotanto?

Joidenkin mielestä Suomessa(kin) pitäisi olla hyvin lyhyt vain 4 kk kestävä varusmiespalvelus, mutta lisää tehokkaita ja pitkiä kertausharjoituksia kuten Sveitsissä.

Suomen asevelvollisuusjärjestelmän vakava puute (Suojeluskuntien puuttumisen ohella) on juuri liian harvassa olevat, liian lyhyet ja tehottomat kertausharjoitukset.

Varusmiespalvelusjärjestelmä sen sijaan on mielestäni ihan kohtuullisen hyvin toimiva kokonaisuus.

Tavallinen rivisotilas palvelee vain 6 kk. Parhaat heistä lähetetään peruskoulutuskauden jälkeen aliupseerikouluun. Parhaat aliupseerikoulussa olevista puolestaan lähetetään reserviupseerikouluun. Aliupseerit ja upseerit palvelevat 12 kk – kouluttaen palveluksensa loppuaikana itselleen sodanajan joukon uusista 6 kk palvelevista. Erikoismiehet palvelevat 9 kk.

Miten ihmeessä tuotettaisiin aliupseerit, upseerit, vaativa tekninen henkilöstö ja ennen kaikkea sodanajan joukot – JOS mentäisiin 4kk varusmiespalvelukseen? Minusta on vallan erinomainen asia se joukkotuotanto – joukkueenjohtajat, ryhmänjohtajat ja muu päällystö tuntee jo varusmiespalveluajasta omat miehensä. Ongelma EI ole varusmiespalveluksessa vaan liian vähäisissä kertausharjoituksissa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu