Fukushima 1. ydinreaktori

Reaktorin rakennustyö aloitettiin vuonna 1966 ja se otettiin käyttöön 26.3.1971.

Reaktorin teho oli 460 MW.

Perjantaina 11.3.2011 lähellä ydinvoimalaa meren alla tapahtui pahin maanjäristys ydinvoiman historian aikana aiheuttaen jättiläismäisen tsunamin. Voimalaitoksen suunnittelussa oli otettu huomioon maanjäristykset jossakin määrin, mutta sellaista tsunamia ilmeisesti ei.

Koko seudulta katkesi sähköt, joten tavanomaisilla valtakunnan verkosta sähkönsä saavilla sähkökäyttöisillä pumpuilla ei enää voitu pumpata jäähdytysvettä reaktorin jäähdyttämiseksi.

Käynnistettiin dieselgeneraattorit sähkön tuottamiseksi ja siten jäähdytyksen turvaamiseksi. Jostakin syystä dieselgeneraattorit pysähtyivät käytyään yhden tunnin.

Voimalaitoksen automaation sähkönsaanti oli turvattu akustoilla vain kahdeksaksi tunniksi.

40-vuotta vanhan reaktorin alla ei ollut nykyisten vaatimusten mukaista reaktorin sydämen sieppaajaa – sydämen sulamisen varalta. Reaktorirakennuksen sisäinen suojakupu ei tietenkään ollut myöskään nykyisten määräysten mukainen.

Onnettomuudesta tarttee ottaa oppia, mutta ei kannata vetää vääriä johtopäätöksiä nykyaikaisen ydinvoimalan turvallisuuden suhteen Suomessa. Pienehköt maanjäristykset ovat mahdollsia Suomessa, mutta vastaava tsunami Suomen merialueilla ei ole nykyisen tietämyksen mukaan mahdollinen.

0
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu