Vaaratilanteesta onnettomuudeksi – "päitä vadille"

Lähes kaksi viikkoa sitten Japanin Fukushiman lähistöllä sattui erittäin voimakas maanjäristys ja kohta Fukushimaan iski valtava tsunamiaalto.

Maanjäristys ja tsunami ovat tietenkin luonnonilmiöitä – onnettomuus – johon on turha etsiä syyllisiä.

Fukushima I voimalaitoksen käynnissä oleet yksiköt (reaktorit) 1., 2. ja 3. ajettiin maanjäristyksen vuoksi alas kaiken varalta – se oli suunniteltu varatoimenpide, joka saattaa hyvinkin olla järkevää.

Tsunami tuhosi voimalaitoksen yhteydet valtakunnanverkkoon, joten sieltä ei enää voinut saada voimalaitoksen yksiköiden tarvitsemaa sähköä. Sillekään tuholle ei kukaan voinut mitään – mutta jatkossa kannattaa miettiä pitäisikö voimalan jokaiselle yksikölle tuoda varasähköä pitkien maanalaisten kaapelointien kautta, kaukana sisämaalla sijaitsevista  pisteistä.

Tsunami tuhosi lähes kaikki varavoimakoneet. Esimerkiksi 5. ja 6. yksiköillä ehjäksi jäi yhteensä kahdeksasta varavoimakoneesta vain yksi. Siihenkään tuhoon syyllistä on turha etsiä, mutta tulevaisuudessa varavoimakoneet on hajasijoitettava ja esimerkiksi niiden ilmanotto on turvattava eri reittejä. Kannattaa huomata, että se yksi ainoa toimiva varavoimakone kykeni takaamaan yksiköiden 5. ja 6. välttämättömimmän sähkönsyötön, joten niissä yksiköissä vaaratilanne ei kehittynyt säteilyonnettomuudeksi.

Fukushiman I Voimalaitoksen yksiköt 1., 2., 3., ja 4. olivat nyt ilman sähköjä

No, akuissa oli kapasiteettia noin kahdeksaksi tunniksi, joten välitöntä hätää ei ollut vieläkään.

Mutta nyt tullaan siihen pisteeseen, että pitää etsiä syylliset siihen, että näillä neljällä yksiköllä vaaratilanne päästettiin kehittymään vakavahkoksi onnettomuudeksi.

Jokaisella ydinvoimaloiden käyttämiseestä ja turvallisuudesta huolehtivalla ihmisellä pitää olla selkäytimeen saakka sisäistettynä, että Polttoainesauvojen jäähdyttämisestä on huolehdittava joka tilanteessa olivatpa ne vaikka alas ajetussa reaktorissa tai käytettyjen polttoainesauvanippujen jäähdytysaltaassa.

Tämä minun mielestäni itsestäänselvyys, jonka takaamiseksi pitää olla valmis tekemään ihan mitä hyvänsä ei selvästikään ollut japseilla sisäistettynä – on selvitettävä miksi ja pantava ”päitä vadille”. Tähän asiaan täytyy saada korjaus – yksinkertaisesti täytyy.

Keinoja olisi taatusti ollut

Yksinkertaisinta olisi ollut tuoda helikoptereilla ydinvoimalalle suuria varavoimakoneita (dieselgeneraattoreita) ja yhdistää niitä tsunamissa vaurioituneiden varavoimakoneiden tilalle syöttämään sähköä kriittisimpiin laitteistoihin, kuten käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaan vedensaannista turvaaviin. Sitä ei tehty – ”päitä vadille”.

Tilanne ei suinkaan ollut edelleenkään toivoton – sähköä ei ole, mutta dieselkäyttöisiä palopumppuja on, hyvä on pumpataan sitten niillä vettä takaamaan polttoainesauvojen jäähdytys. Sitä ei tehty ajoissa – ”päitä vadille”.

Onnettomuus

Kun ei tehty mitään onnettomuuden välttämiseksi, niin tietenkin sitten sattui ensimmäinen vetyräjähdys. Sekään ei ollut vielä mikään varsinainen katastrofi, mutta sen olisi pitänyt viimeinkin herättämään ”ruususen unta” nukkuvan porukan huomaamaan, että käytetyn polttoaineen jäähdytysaltaisiin TÄYTYY tuoda vettä vaikka helikopterin ja metsäpalojen sammutukseen käytettävän vesisäkin avulla. Säteilytaso ei olisi sitä estänyt vielä silloin. Sitä ei tehty ajoissa – ”päitä vadille”.

—–

Huomenna tulee täyteen kaksi viikkoa siitä, kun tsunami katkaisi sähkönsyötön Fukushiman I Voimalaitoksen yksiköiltä 1., 2., 3. ja 4. – edelleenkään ei ole saatu sähkönsyöttöä palautettua niin perusteellisesti, että sähköpumput huolehtisivat polttoainesauvojen jäähdytyksestä. ”Päitä vadille”. Parissa valvomossa on toki ”jo” valot, mutta se EI riitä!

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu