Irak – Afganistan – Libya?

Komentaja Juha Puistola blogissaan: ”On täysin aiheellista kysyä, mikä on intervention lopullinen päämäärä ja kuinka siihen päästään.”

Juha on oikeassa. Jokaiselle sodalle pitää olla hyväksyttävissä oleva syy ja selkeä tavoite, johon sitten pyritään määrätietoisesti käyttäen oikeita keinoja.

Irakissa syyksi sotaan olisi mielestäni riittänyt kaataa verinen diktaattori Saddam Hussein. Valitettavasti siinäkään sodassa ei mietitty etukäteen mikä on lopullinen tavoite, eikä myöskään keinoja miten tavoitteeseen päästään järkevästi. Niinpä sotilaallinen voitto saavutettiin alta aikayksikön, mutta sitten porukalla oli sormi suussa, eikä esimerkiksi huolehdittu yleisestä järjestyksenpidosta vaan rosvot saivat mellastaa vapaasti pitkän aikaa. Vanha järjestysvalta ”tuhottiin”, eikä tilalle pantu mitään.

Afganistanissakin meni pieleen. Tavoite oli huolehtia siitä, ettei Afganistanissa enää olisi kiihkoislamilaisten terroristien koulutusleirejä. Sotilaallinen voitto tuli sielläkin ”helposti”, mutta taas oltiin sormi jossakin aukossa ja ihmeteltiin miten eteenpäin. Samoilla lämpimillä olisi pitänyt mm. huolehtia, ettei myöskään Pakistanin puolella kouluteta kiihkoislamilaisia terroristeja. Kun sitä ei tehty, niin sota sen kun vaan jatkuu.

Jos Libya möhlitään kunnolla, niin tuloksena on, että siellä on kiihkoislamistit vallassa ja kiihkoislamilaisia terroristeja koulutetaan liukuhihnalla. Sama hätä mm. Jemenissä. ”Hyvässä lykyssä” Jemenistä sitten ammutaan rahtilaivoja upoksiin urakalla.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu