Persut puhuvat paljon, sanovat vähän – energiapolitiikka

Persuilla on 69 sivuinen eduskuntavaaliohjelma – eli sanoja on pistetty kyllä peräkkäin ihan mukavasti. Mutta kun sieltä sanojen seasta yrittää löytää konkreettisia linjanvetoja tärkeisiin asioihin, niin se on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta.

Energiapolitiikka on meille suomalaisille erittäin tärkeää. Suomi sijaitsee pohjoisessa, joten jo pelkästään meidän lämpimänä pitäminen maksaa maltaita talvella – energian hinnalla on suuri merkitys meille jokaiselle. Suomi käytännössä elää viennistä, joten Suomen kilpailukykyyn, työllisyyteen ja hyvinvointiin vaikuttaa oleellisella tavalla energian (sähkön) hinta.

Persujen 69 sivuinen pdf-dokumentti sisältää pääkappaleen 12 energiapolitiikasta  sivulla 51. Siinä on käsitelty persujen energiapolitiikkaa melko tarkasti yhden sivun verran.

Suomen kannalta erittäin tärkeästä asiasta ydinvoiman lisärakentamisesta ei sanota sanaakaan. Edes puolella sanalla ei vihjata pitäisikö Suomeen rakentaa lisää ydinvoimaa, puhumattakaan siitä, että jos pitäisi niin minkä verran. Muistettakoon, että kun Suomen eduskunta tällä hallituskaudella päätti ydinvoiman lisärakentamisesta, niin persut äänestivät ydinvoiman lisärakentamista vastaan – eli energian kallistumisen ja saastuttamisen lisäämisen puolesta.

Ydinvoima on ympäristöystävällistä, halpaa, eikä tarvitse tukiaisia veronmaksajan pussista. Mitä enemmän Suomeen rakennetaan ydinvoimaa (useiden kilpailevien toimijoiden toimesta) sitä halvempaa sähkö on Suomen teollisuudelle ja yksityisille kuluttajille. Se halpa sähkö on erittäin oleellista Suomen kilpailukyvyn, sekä suomalaisten työllisyyden ja hyvinvoinnin kannalta. On edesvastuutonta persuilta olla kertomatta kantaa ydinvoiman lisärakentamiseen ennen vaaleja.

Myös tuulivoima unohdetaan autuaasti – kappaleessa energiapolitiikka sitä ei mainita edes yhdellä sanalla. Tuulivoiman lisärakentaminen Suomeen on lievästi sanottuna idioottimaista, sillä juuri silloin kun Suomessa kulutetaan energiaa eniten, niin Suomessa EI TUULE tarpeeksi, että tuulivoimalat tuottaisivat nettona valtakunnanverkkoon sähköä mainita saakka. Kuitenkin siihen olisi pitänyt ottaa kantaa, sillä tuulivoiman lisärakentaminen nostaa sähkön hintaa ja lisäksi sen lisärakentamiseksi kulutetaan valtavia määriä verorahoja. On edesvastuutonta persuilta olla kertomatta kantaa tuulivoiman lisärakentamiseen ennen vaaleja.

Kokoomus ei ole peitellyt kantaansa ydinvoiman lisärakentamiseen. Kokoomus ainoana puolueena kannatti kaikkien kolmen (Fennovoima, TVO ja Fortum Loviisa) ydinvoimahakemuksen hyväksymistä. Energiapolitiikka EI saa olla ”suunnitelmataloutta”, jossa estetään meille hyödyllinen riittävä energiantuotanto kotimaassa siten, että on myös kilpailua pitämässä sähkön hinta kurissa. Toisistaan riippumattomia sähkön tuottajia tarvitaan, että aito kilpailu pitää sähkön hinnan kurissa. Ellei myös Fortumille anneta lupaa korvausinvestointiin, niin se tulee aiheuttamaan huomattavaa työttömyyttä, sähkön hinnan nousua, jne. negatiivisia vaikutuksia tukuttain. Kokoomus uskaltaa kantaa vastuuta, persut näköjään ei.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu