Kuukausi Japanin tsunamista – inhimillinen hätä jatkuu

Kuukausi sitten erittäin voimakas maanjäristys ja varsinkin valtava tsunami aiheutti Japanissa valtavat aineelliset tuhot (yli kaksi kertaa Suomen budjetti) ja tappoi noin 30 000 ihmistä.

Samainen tsunami ja japsien perusteellinen ryssiminen aiheutti ydinonnettomuuden Fukushiman I ydinvoimalan yksiköissä 1.-4.

Ydinonnettomuus on aiheuttanut merkittävän kuohunnan mediassa vaikka siitä ei ole edelleenkään aiheutunut ensimmäistäkään kuolonuhria, eikä tiettävästi yksikään ihminen ole sairastunut sen onnettomuuden vuoksi säteilysairauteen. Muutama ihminen on altistunut vähäisessä määrin säteilylle – säteilyannos on kuitenkin jäänyt sallitun rajan alle.

Tsunamin aiheuttama konkreettinen inhimillinen hätä – suuri määrä ihmisiä ovat menettäneet kotinsa ja/tai sukulaisiaan ja ystäviään – ei ole juuri mediaa kiinnostanut, vaan on rummutettu ydinonnettomuutta.

Ydinonnettomuuden aiheuttamat säteilyvuodot eivät ole aiheuttaneet mainittavaa terveysriskiä. Useat japanilaiset ovat kieltäytyneet poistumasta kodeistaan Fukushiman voimalan läheltäkään jos koti on jäänyt edes jokseenkin asuttavaan kuntoon. Lukuisat japanilaiset ovat palanneet evakuoinnista alueelle etsimään kotiensa raunioista mahdollisesti ehjäksi jäänyttä käyttökelpoista omaisuuttaan.

Selvästi pahinta on, että ”kaikki” on maan tasalla, usein ei ole sähköä, ei kaasua, eikä edes vesijohtoverkko toimi – ”säteily” ei tunnu tämän rinnalla missään. Japanin hallitus on aivan oikein julistanut evakuoinnin – kaiken varalta, jos tilanne vaurioituneella ydinvoimalalla muuttuisi huonommaksi.

Nyt kuitenkin Japanin hallituksen mukaan tilanteen huononeminen näyttää huomattavasti epätodennäköisemmältä kuin evakuointialuetta määrätessä näytti. Näinhän se asia on, mitä enemmän aikaa kuluu sitä vähemmän aktiivisiksi polttoainesauvat muuttuvat ja sitä helpompaa on pitää tilanne hallinnassa.

Tsunamin aiheuttaman katastrofin jälleenrakennus kestää vuosia, ydinvoimaonnettomuudessa japsit saivat särettyä neljä yksikköä yhdestä ydinvoimalastaan – eli noin 7% ydinvoimayksiköistään – mutta siihen se ydinvoimaonnettomuuden aiheuttama suoranainen vahinko näyttäisi jäävän. Media ja punavihreät hörhöt ovat kyllä onnistuneet lietsomaan ihmisiin ahdistusta, mutta eiköhän sekin pöly vähitellen laskeudu.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu