Julkisen sektorin tehtävä – vai olisiko parempi yksityistää

Julkinen sektori näyttäytyy kansalaiselle lähinnä kuntana ja valtiona – muut himmelit kuten kuntayhtymät, läänit ja maakunnat taitavatkin olla ihan turhaa painolastia.

Kuntataso on meitä kansalaisia lähimpänä ja sen tason pitäisi tuottaa meille peruspalveluja, kuten sairaanhoitoa, pelastuspalvelua (tulipalot, yms.), opetusta, kirjastoja, jne. Kunnan ylimmän päättäjän, eli valtuuston, valitsemme me äänioikeutetut.

Valtion tärkein tehtävä on mielestäni vastata meidän suomalaisten ja Suomen olemassaolosta – eli maanpuolustuksesta, tai oikeammin kokonaismaanpuolustuksesta (joka sisältää sotilaallisen maanpuolustuksen lisäksi mm. huoltovarmuudesta huolehtimisen).

Minun mielestäni sillä ei ole erityisen suurta merkitystä miten kunnat hoitavat omat tehtävänsä – omalla työvoimalla vaiko ostamalla tarvittavat palvelut yksityiseltä sektorilta – pääasia on, että palvelut ovat riittävän hyvätasoisia ja toteutettu mahdollisimman kustannustehokkaasti (että kunnallisvero olisi mahdollisimman alhainen).

Vastaavasti valtion tärkein tehtävä on huolehtia, että kaikki tarpeellinen tehdään, mutta mahdollisimman kustannustehokkaasti – eli valtion pitää huolehtia siitä, ettei ole turhaa byrokratiaa, mutta esimerkiksi kilpailu toimii hyvin.

Sotilaallinen maanpuolustus on oikeastaan ainoa asia, jota ei voi ulkoistaa – mutta sotilaallisen maanpuolustuksen sektorillakin kannattaa hyödyntää vapaaehtoisuutta asevelvollisuuden lisäksi. Eli Suojeluskunnat (kodinturvajoukot) ja Lottajärjestö ovat edelleen tarpeellisia.

Muuten EI saa olla mitään periaatteellisia esteitä miten tarvittavat palvelut hoidetaan – tekeekö sen homman julkisen sektorin palkkalistoilla oleva henkilö, vaiko yksityisen yrityksen palkkalistoilla oleva henkilö. Oleellista on, että homma hoidetaan hyvin ja kustannustehokkaasti.

Esimerkiksi kunnan teknisen toimen sektorilla EI kannata pitää isoa porukkaa pyörittelemässä peukaloitaan odottamassa, että joskus olisi jotakin tehtävää. Pääsääntöisesti homma kannattaa teettää yksityisellä  yrityksellä, jolla on muitakin asiakkaita kuin vain kunta. Silloin työ jakautuu useille asiakkaille ja porukalle riittää tasaisemmin työtä. Työn odottelusta maksaminen on turhaa kulua.

Yksityistäminen ei tietenkään saa olla itseisarvo – jos joku homma hoituu järkevimmin vaikkapa kunnan omana työnä, kunnan palkkalistoilla olevien henkilöiden toimesta, niin hoidettakoon se sitten siten.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu