Sotilasneuvonantajista

Uusi Suomi uutisoi länsimaiden lähettävän sotilasneuvonantajia Libyaan.

 

Kun Korean Tasavalta, eli Etelä-Korea perustettiin 15.8.1948, niin sinne jäi vain noin 500 amerikkalaista sotilasneuvonantajaa.

P-Korea oli Venäjän miehittämänä ja Venäjä asetti sinne kommunistisen nukkehallituksen. Venäläiset tekivät hyökkäyssuunnitelman E-Korean kimppuun. Venäjä, Kiina ja P-Korea hyökkäsivät E-Korean kimppuun aloittaen Korean sodan.

Jos pienen neuvonantajajoukon sijaan E-Koreassa olisi ollut ihan oikeita USAn joukkoja, niin olisikohan Stalin uskaltanut antaa hyökkäyskäskyä?

—–

8.9.1954 USA solmi puolustussopimukset E-Vietnamin, Kambodzhan ja Laosin kanssa. Amerikkalaiset sotilasneuvonantajat alkoivat kouluttamaan E-Vietnamilaisia sotilaita. Aluksi neuvonantajia oli 327 miestä, mutta määrä kasvoi 685:een vuoteen 1960 mennessä.

Venäjä, Kiina ja P-Vietnam hyökkäsivät E-Vietnamin kimppuun aloittaen Vietnamin sodan.

Olisikohan Vietnamin sodalta voitu välttyä sillä, että E-Vietnamissa olisi ollut paikalla vahvat jenkkijoukot, eikä vain pieni määrä neuvonantajia?

—–

Kun Georgia vapautui Venäjän miehityksestä ja sinne saatiin lopulta demokraattinen länsimielinen johto, niin Georgiassa oli viimein melkoinen jenkkineuvonantajajoukko kouluttamassa georgialaisia sotilaita ”terrorismin vastaiseen sotaan” Irakiin – mutta EI puolustamaan omaa maataan. Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008 yrittäen valloittaa koko Georgian – jenkeistä ei ollut iloa.

—–

Kun Viro vapautui Venäjän miehityksestä neukkulan romahtaessa, niin ensialkuun Virossa toimi vain epävirallisesti suomalaisia vapaaehtoisia auttamassa Viron maanpuolustuksen rakentamisessa (minäkin omalta osaltani juhannuksesta 1992 alkaen). Myöhemmin Suomen valtio lähetti Viroon suomalaisia evp-upseereita virallisiksi sotilasneuvonantajiksi – he olivat suomalaisessa sotilasvirkapuvussa, eikä heillä ollut lupaa osallistua esimerkiksi operatiiviseen suunnitteluun (minua se rajoitus ei tietenkään koskenut, kun olin Viron Suojeluskunnan (Kaitseliit) jäsen ja esiinnyin virolaisessa sotilasvirkapuvussa).

Suomalaiset sotilasneuvonantajat taisivat olla tehokkaampia kuin jenkit – Venäjä ei uskaltanutkaan hyökätä jälleen Viron kimppuun – ainakaan vielä. Hymy

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu