Baltian maiden omasta ydinvoimasta – Venäjä vastuksena

Liettuan Ignalinassa oli (on) isotehoinen ydinvoimala, joka tuotti reippaasti sähköä seudulle. Liettuan EU-jäsenyyden ehtona oli kuitenkin sen ”Tshernobyl-tyyppisen” ydinvoimalan alasajo. Se voimala on poistettu tuotannosta, mutta uutta voimalaa ei ole saatu rakennettua tilalle.

Viro on sähköntuotannossa omavarainen, mutta hyvin huomattava osa sähköstä tuotetaan polttamalla palavaa kiveä – se ei ole suinkaan ympäristöystävällistä. Virolla on jo pitkään ollut ohjelmassa oman ydinvoimalan rakentaminen, mutta konkretiaa ei ole vielä syntynyt.

Liettualla oli tavoitteena kolmen Baltian maan yhteinen ydinvoimala Liettuaan, mutta se hanke jäi positiivisten puheiden asteelle kun Puola halusi mukaan hankkeeseen. Sopimukseen uuden ydinvoimayhtiön osuuksien jakautumisesta Baltian maiden ja Puolan kesken ei ole päästy.

—–

Taustalla kummittelee Venäjä pyrkien kaappaamaan Baltian maiden energiasektorin itselleen – käyttääkseen tulevaisuudessa energiaa aseena Baltian maita vastaan.

Eräs tähän liittyvä hanke on Venäjän miehittämänä olevaan Saksan Itä-Preussiin (Königsberg) rakenteilla oleva suuri venäläinen ydinvoimala. Venäjän tarkoituksena on myydä sähköä Baltian maille niin halvalla, ettei niiden kannata rakentaa omaa sähköntuotantokapasiteettia – eivät saa rahoittajia hankkeilleen. Toinen ydinvoimala on tulossa Valkovenäjälle – samalla tarkoituksella.

Kyseessä on nimenomaan imperialistisen roistovaltion Venäjän strateginen peli, jotta saisi jälleen miehitettyä Viron, Latvian ja Liettuan.

Baltian maissa EI suinkaan olla tyytyväisiä ryssien politiikkaan, mutta keinot on vähissä – pitäisi saada rahoitus kasaan Viron ja Liettuan omiin ydinvoimaloihin.

EUn pitäisi tulla tässä asiassa balttien avuksi – on EUn etu, että vähennetään riippuvuutta Venäjästä, eikä suinkaan kasvateta sitä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu