Korvasienikeitto, tai jotakin sinne päin

Kävin tänä aamuna noutamassa metsästä korvasieniä (kuvassa).

Leikkasin hiekkaiset kannat metsään heti poimiessani sienet. Siten sienet tulevat kotiin mahdollisimman puhtaina.

Kun korvasienet pitää ryöpätä noin kolme kertaa sienten määrä vedessä, niin pistin kuuden litran kattilaan kolme litraa vettä kuumenemaan ja sen kuumetessa puhdistelin vielä sienistä hiekkoja ja huuhtelin niitä kylmällä vedellä.

Kun vesi alkoi kiehumaan, niin kumasin sienet veteen, jolloin kiehuminen lakkasi. Kun vesi alkoi uudelleen kiehumaan, niin otin ajan – pitää keittää viisi minuuttia myrkkyjä pois. Hämmentelin keitosta välillä. Sen viiden minuutin tultua täyteen kaadoin veden pois ja sienet lautaselle.

Uusi vesi kuumenemaan. EN huuhdellut sieniä, kuten jotkut neuvovat. Minusta niitä ei pidä läträtä liikaa, että jää makua nautittavaksi. Kun vesi alkoi kiehumaan, niin kaadoin sienet uudeksi viiden minuutin keittoajaksi. Ryöppäyksen jälkeen kaadoin jälleen veden pois, en huuhdellut sieniä, vaan kaadoin ne jälleen lautaselle höyryämään. Keittämisen aikana paloittelin suuren sipulin isoiksi palasiksi.

Paistinkasari valmiiksi kuumalle levylle lämpenemään. Samalla pienin isoimpia korvasieniä hieman pienemmiksi, mutta pääsääntöisesti ne olivat isoja paloja, pienempiä sieniä en edes halkaissut, vaan saivat olla kokonaisena. Pieniminen kannattaa tehdä ryöppäyksen jälkeen, etteivät sienet turhaan murene.

Pannulle kunnon köntti voita (ehkä 100 g). Sienet ja sipulit sekaan ja kääntelin pannulla. Kohta kaksi kukkura ruokalusikallista vehnäjäuhoja sekaan, kääntelyä.

Pari desiä vettä ja kolmisen desiä maitoa sekaan, sekoittelua.

Vähän suolaa ja vaikkapa muutama halkaistu katajanmarja (käpy) sekaan ja hautumaan miedolla ”tulella”. Sekoitusta välillä.

Lopuksi muutama desi kermaa sekaan, sekoitusta, mutta EI enää keittämistä. Valmis.

Ja eikun kimppuun.

Tänään tosin tein  keiton ilman kermaa – sen sijaan pistin purkillisen (400g) sikanautasäilykettä, taas isohkoina paloina, jo heti samaan syssyyn sienten ja sipulin kanssa. Kannattaa kokeilla erilaisia variaatioita.

Nam!

Sain nauttia pyöräilystä sinne metsään ja takaisin, kävelystä metsässä, ja vielä hyvästä sapuskastakin.

0
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu