Kansanluonteista

Raimo Myöhänen kysyi artikkelissaan, että olisivatko nykykreikkalaiset eri kansojen huonointa sekoitusta. Täällä.

En ole kansantieteilijä, enkä kreikkalaisuuden tuntija, joten en osaa vastata kysymykseen – pohdiskelen kuitenkin täysin epätieteellisesti ja luulojen pohjalta  erilaisia kansanluonteita.

Eri kansoihin yhdistetään erilaisia adjektiiveja hyvin yleisesti. Esimerkiksi Ivan Gontsarov kuvaa kirjassaan Oblomov venäläiset laiskoiksi, epäsiisteiksi, järjestelykyvyttömiksi, petollisiksi, varkaiksi, haaveilijoiksi, valehtelijoiksi, juopoiksi, edesvastuuttomiksi, jne. – vastaavasti saksalaiset järjestelykykyisiksi, ahkeriksi, rehellisiksi, jne.

Huomattakoon vielä, että venäläiset ovat kommunismikaudella huonontaneet geeniperimäänsä Gontsarovin kuvaamista ajoista murhaamalla kansan parhaimmiston. Siten venäläisistä ei voi paljon odottaa.

Jos katsotaan niitä Välimeren kansoja karkeasti yleistäen, niin ei niitä kansoja voi nähdäkseni ainakaan kovin ahkerina pitää. Kun työstä tulee puhe, niin eiköhän se ”huomenna” ole melko lähellä oikeaa oleva asennekuvaus – ja kun se huominen tulee, niin sitten odotetaan seuraavaa huomista. Korruptio, eli lahjomalla etujen saaminen on hyvin yleistä – ja homma jää usein tekemättä, ellei tekijää jotenkin ”voidella”. Se taas kertoo paljon lakien kunnioittamisesta ja rehellisyydestä yleensä. Venäjä on korruptioltaan Maaiman huippua – siis sieltä väärästä päästä. Siitä voisi vetää johtopäätöksen, että kreikkalaiset ja venäläiset ovat kansanluonteeltaan sukulaissieluja.

Siellä ”välimerenmaissa” on myös tapana, että ”laskut maksetaan jos jaksetaan” – eli helposti monta kuukautta myöhässä määräajasta.

Suomalaisiin ja saksalaisiin voidaan mielestäni oikeutetusti liittää positiivisia adjektiiveja kuten ahkera ja rehellinen. Nykysuuntaus on kuitenkin nähdäkseni maahanmuuton seurauksena heikentämässä sekä saksalaisten, että suomalaisten kansanluonnetta. Tuskin Suomeen muuttaa pääsääntöisesti niitä rehellisiä ja ahkeria.

USA on oikeasti ”Pohjois-Amerikan Yhdysvallat”.

Pitäisiköhän EUnkin olla Pohjois-Euroopan Yhdysvallat? Eli pitäisiköhän EUsta potkia pellolle välimerenmaat? Epäilyttää, että esimerkiksi kreikkalaisten kansanluonne muuttuisi merkittävästi siitään mitä se nyt on.

 

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu