Sodan aatto kolme vuotta sitten

Venäjä oli jo monta kuukautta valmistautunut hyökkäämään Georgiaan, miehittääkseen koko Georgian jälleen kerran.

Venäjä oli jo mm.:

– korjannut miehittämäänsä Georgian Abhasiaan rautatien sotajoukkojensa huoltoa varten;

– pitänyt suuren sotaharjoituksen Venäjää ja Georgiaa Kaukasusvuoriston lävitse yhdistävän Rokin tunnelin pohjoispuolella, Venäjän joukkojen tehtävänä oli harjoituksessa edetä tunnelin kautta Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin;

– tulittanut georgialaisia siviilikyliä ja georgialaisten tarkastuspisteitä raskain asein saadakseen kuumaveriset georgialaiset hermostumaan ja vastaamaan tulitukseen, näistä tulituksista seurasi kuolonuhreja ja haavoittuneita;

– jätti sotaharjoituksiin osallistuneet joukkonsa Rokin tunnelin pohjoispuolelle valmistautumaan hyökkäykseen Georgiaan sen sijaan, että olisi palauttanut harjoitusjoukot rauhanajan sijoituspaikkoihinsa.

Lisää faktaa Georgian sodasta 2008 täältä:

http://jput.fi/Georgian_sota_2008.htm

Muuten, Venäjän presidentti Medvedev kehuskeli juuri, että Georgian vapailla vaaleilla valitun laillisen presidentin pitäisi olla hänelle kiitollinen, ettei Venäjän armeija tunkeutunut Tbilisiin ja kaatanut Georgian laillista hallintoa.

—–

Venäjän pyrkimyksenä oli nimenomaan kaataa Georgian laillinen hallinto ja asettaa Georgialle jälleen Kremlimielinen nukkehallitus.

Kuinka ollakaan ryssät kuitenkin ryssivät tapansa mukaan tämänkin imperialistisen ryöstöretkensä. Viestiyhteydet eivät toimineet kunnolla, joukot eksyilivät sinne sun tänne, huolto ei käytännössä toiminut, ryssät tulittivat omiaan, puolustushaarat kävivät omaa sotaansa ilman hajuakaan yhteistyöstä, jne.

Kun sitten yllättäen Georgian laillinen hallinto ryhtyikin puolustautumaan maahantunkeutivia ryssiä vastaan, mm. onnistuen tykistökeskityksellään viemään rivistä Venäjän 58.Armeijan (nimenomaan armeija, eikä esimerkiksi armeijakunta) komentajan, niin siitä Georgian valloituksesta ei tullutkaan mitään.

—–

Yhteisiä piirteitä Suomen ja Venäjän väliseen Talvisotaan löytyy melkoisesti, jos viitsii hieman penkaista tunkiota.

 

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu