80 vuotta sitten marraskuussa

Elettiin Välirauhan aikaa – myrskyisää aikaa pienessä koskiveneessä lähes täydellisessä pimeydessä, mutta näkyvissä välkähti välillä hieman valoa. Jos venettä ohjataan valon suuntaan, niin on pelastumisen mahdollisuus, mutta voidaan myös karahtaa tuhoisasti karille.

Imperialistinen Venäjä oli hyökännyt demokraattisen Suomen kimppuun 30.11.1939 rikkoen törkeästi Suomen ja Venäjän välillä voimassa olleita hyökkäämättömyyssopimusta, Tarton rauhansopimusta, sopimusta rajaselkkausten selvittämisestä, sekä allekirjoittamaansa YKn edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa.

Oli vasta käyty raskas, mutta kunniakas 105 päivää kestänyt Talvisota. Asutettiin noin puolta miljoonaa suomalaista pakolaista, jotka olivat joutuneet Venäjän etnisen puhdistuksen uhreiksi. Koulutettiin sotilaita, jotka oli jätetty ”säästösyistä” kouluttamatta ennen Talvisotaa. Kunnostettiin sotasaaliiksi saatua materiaalia käyttökuntoon. Rakennettiin uutta puolustuslinjaa Suomen ja Venäjän väliin – se sai sittemmin nimekseen Salpalinja. Linjan rakentaminen oli valtaisa voimainponnistus.

Venäjä miehitti Viroa, Latviaa, Liettuaa, puolta Puolasta, Bessarabiaa, Pohjois-Bukovinaa ja Suomen Karjalaa (ml. Salla). Venäjä teki puolalaisten kansanmurhaa. Saksa miehitti Tanskaa ja Norjaa. Englanti ja Venäjä saartoivat Suomea – normaali kaupankäynti oli mahdotonta.

Venäjän pommikoneet ampuivat alas suomalaisen matkustajakoneen Kalevan sen ollessa normaalilla reittilennolla Tallinnasta Helsinkiin.

Venäjä esitti uhkaavaan tyyliin laittomia vaatimuksia Suomelle. Venäjä esti Suomen puolueettomuuden. Erittäin uhkaava Suomen kannalta oli Venäjän laittomasti vaatima joukkojensa kauttakulku maitse Hankoon Helsingin vieritse.

Koko ajan elettiin uuden hyökkäysuhkan alla. Sekä Suomen valtiojohto, että sotilasjohto olivat varmoja siitä, että Venäjä hyökkää uudelleen Suomen kimppuun kun oli epäonnistunut yrityksessään valloittaa koko Suomi.

Saksa oli esittänyt Suomelle pyynnön saada kuljettaa lomalaisia Pohjois-Norjasta Suomen Lapin lävitse Pohjanlahdelle Saksaan kuljetettavaksi ja päinvastoin, luvaten vastapalvelukseksi aseita Suomelle – siinä oli valon pilkahdus myrskyn pimeydessä. Suomi suostui joukkojen kauttakuljetukseen – suomalaiset valtasi helpotuksen tunne.

Marraskuussa 1940 liittolaiset Saksa ja Venäjä neuvottelivat Berliinissä mm. Suomen kohtalosta. Venäjä vaati Saksalta vapaita käsiä Suomen valloittamiseksi, mutta Saksa ”ulotti sateenvarjonsa suojelemaan Suomea”. Saksa EI kuitenkaan edelleenkään luvannut Suomelle yhtään mitään.

+8
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu