Terrorismi on /C:stä – mutta mikä on terrorismia?

Niin, mitä se terrorismi oikein onkaan?

Tavalliselle tallaajalle taitaa tulla ensimmäisenä mieleen, että pommien räjäyttelijät ovat terroristeja ja räjäyttely on sitä terrorismia. Mutta, mutta – ei välttämättä, pommien räjäyttely ei sinänsä ole terrorismia, vaan riippuu kohteesta onko kyseessä terrorismi – no, hyvä on myös räjäytyksen motiivilla on merkitystä.

Jos joku maa on miehitetty vieraan kansan toimesta, niin orjuutettu kansa nousee usein taisteluun vapautensa puolesta. Miehittäjän mielestä nämä vapaustaistelijat ovat terroristeja ja heidät yritetään kaikin voimin leimata terroristeiksi, jos eivät sitä muuten kansainvälisen yhteisön mielestä ole.

Esimerkkejä:

1. Ranska miehitti Algeriaa ja pienehkö joukko algerialaisia nousi vastustamaan miehitystä ja ajamaan itsenäistä Allgeriaa. Kun tämä joukko ampui miehittäjän ranskalaisen virkamiehen (poliisi, sotilas) niin kyseessä oli vapaustaistelu, eikä terrorismi.

Sen sijaan kun kyseinen joukko räjäytti pommin jossakin kahvilassa tai Air Francen hallissa surmaten pääasiassa satunnaisia siviilejä niin kyseinen räjäytys (joukkomurha) oli terrorismia ja räjäyttäjät terroristeja.

2. Venäjä miehitti ja pakkovenäläisti Suomea. Kun Eugen Scauman ampui kenraalikuvernööri Bobrikovin, niin kyseessä ei ollut terrorismi vaan vapaustaistelu. Kun suuri joukko suomalaisia vapaaehtoisia lähti Saksaan oppimaan sotilaiksi vapauttaakseen Suomen (Jääkäriliike), niin Venäjän kannalta katsottuna nämä jääkärit sekä jääkärivärvärit ja etappimiehet syyllistyivät maanpetokseen – mutta suomalaisten kannalta katsottuna he olivat Vapaussotureita. Jääkäreitä kävi Suomessa jo ennen Vapaussotaa mm. räjäyttelemässä pommeja, mutta he eivät suinkaan olleet terroristeja – eivät he satunnaisia siviilejä räjäytelleet.

3. Palestiinalaisryhmittymät ovat räjäytelleet pommeja nimenomaan surmatakseen mahdollisimman paljon sivullisia siviilejä – se on selvästi terrorismia. Sen sijaan kun joku palestiinalainen on laittanut kunnon latingin tien alle ja räjäyttänyt sen latingin israelilaisen panssarivaunun alla – niin se ei ole terrorismia. Palestiinalaisten kannalta katsottuna Israel on miehittäjä – vaikka Israelilla on täysi oikeus olemassaoloonsa. Lähi-Itä on todella kompleksinen esimerkki – en halua keskustella siitä tämän enempää tässä yhteydessä.

4. Tshetshenia. Venäjä onnistui miehittämään Tshetshenian monikymmenvuotisten taistelujen jälkeen vuonna 1856. Tshetshenia palautti itsenäisyytensä kaikkien pykälien mukaan vuonna 1991 samalla kun mm. Viro, Latvia ja Liettua palauttivat itsenäisyytensä neukkulan romahduksen yhteydessä.

Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994, yrittäen miehittää Tshetshenian ”kahdessa viikossa” (aivan kuten Suomen vuonna 1939). Sitä ennen Venäjä ei hoksannut syyttää tshetsheenejä terroristeiksi, eikä siihen olisi ollut perusteitakaan. No, Venäjä hävisi sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan ja joutui vetämään joukkojensa rippeet Tshetsheniasta Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti vuonna 1996.

Kävi ”kunnialle” (vaikka ei sillä imperialistisella roistovaltiolla mitään kunniaa ole) kun ”kääpiövaltio” Tshetshenia voitti ”suurvallan”. Niinpä Venäjä järjesti kaikenlaisia provokaatioita lavastaen tshetsheenit syyllisiksi murhiin ja terrorismiin. Todellisuudessa Venäjän FSB räjäytti itse kerrostaloja Venäjällä murhaten venäläisiä saadakseen tekosyyn hyökätä uudelleen Tshetsheniaan. Se oli valtioterrorismia.

Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999 valloittaakseen Tshetshenian. Se Toinen Tshetshenian sota jatkuu edelleen ja on laajentunut koko Pohjois-Kaukasian alueelle (mm. Dagestan, Ingushetia, Kabardino-Balkaria). Nyt Venäjän taktiikkana on ollut yrittää kaikin mahdollisin ja mahdottomin keinoin leimata tshetsheenivapaustaistelijat terroristeiksi.

Esimerkiksi Dubrovkateatterikaappauksen yhteydessä nimenomaan Venäjän viranomaiset aiheuttivat kuolonuhrit – ei suinkaan tshetsheenit. Kaappaus oli Venäjän organisoima.

Samoin Beslanin koulukaappaus oli Venäjän organisoima ja kuolonuhrit olivat seurausta Venäjän joukkojen toiminnasta.

Moskovan metroräjäytys, kun Tshetshenian presidenttinä toimi Aslan Mashadov, pantiin Venäjän johdon toimesta Tshetshenian syyksi ennen kuin räjähdyspöly oli laskeutunut. Mashadov kiisti jyrkästi, että Tshetshenialla tai tshetsheeneillä olisi mitään tekemistä räjäytyksen kanssa – eikä Venäjä ole sellaisia todisteita koskaan esitellyt. Eli eiköhän sekin räjäytys ollut Venäjän viranomaisten organisoima.

Kerran tshetsheeninainen räjäytti linja-auton, joka kuljetti Venäjän ilmavoimien sotilaita (jotka pommittivat siviilikohteita Tshetsheniassa). Se räjäytys EI ollut terrorismia, vaan vapaustaistelua – sodankäyntiä.

Tshetsheenit ovat organisoineet lukuisia hyökkäyksiä erilaisia Venäjän sotilaskohteita vastaan – sekin on sodankäyntiä, vaikka Venäjä tietenkin syyttää tshetsheenejä terrorismista.

Asiaan liittyy mielenkiintoisena asiana myös se, että Venäjä on murhannut tukuittain Tshetshenian laillisia johtajia.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu