»Olen ylittänyt Vuoksen, etenen röyhkeästi.»

18.Divisioonan komentaja eversti (myöhempi kenraalimajuri) Aaro Pajari lähetti otsikon mukaisen viestin armeijakunnan esikuntaan 17.8.1941 – 70 vuotta sitten.

Venäjän hyökättyä jälleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota, Suomi lähti vapauttamaan Venäjän miehittämänä olleita alueitaan.

Suomen vastahyökkäys suuntautui ensin Laatokan Karjalaan ja vasta sen jälkeen alkoi Karjalan Kannaksen vapautus, jonka osana kyseinen Vuoksen ylitys Hopeasalmella tapahtui:

Vuoksen ylitys – Hopeasalmi

Hyökkäyksen alkaessa eversti Aaro Pajarin 18. Divisioona (18.D) oli ryhmitetty valtakunnan rajalle pääpiirtein Imatran-Rautjärven väliselle alueelle.[ii] Ilmeen kirkonkylän vapautuksen jälkeen suunta oli kaakkoon. Siten 18.D vapautti mm. Kirvun, Inkilän ja Sairalan.

Vuoksen 18.D ylitti Hopeasalmesta omin lupinensa (oikeammin vastoin kieltoa). Kun armeijakunta antoi ylimenokäskyn, niin kaksi pataljoonaa oli jo vastarannalla.[iii] Ylimeno alkoi 17.8.1941 kello 23.00. Salaamissyistä tykistövalmistelua ei ammuttu.[iv]

”Eversti Pajari lähetti armeijakunnan esikuntaan väkevän sanoman: »Olen ylittänyt Vuoksen, etenen röyhkeästi.»”[v]”

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu