20 vuotta sitten oli erittäin merkittävä aika historiassa

20.8.1991 Viro julisti palauttaneensa itsenäisyytensä voimaan puoli vuosisataa kestäneen Venäjän erittäin brutaalin miehityksen alta. Virossa suoritettiin ”laulava vallankumous” – itsenäisyys palautettiin voimaan de jure täysin verettömästi, vaikka aseelliset yhteenotot olivatkin erittäin lähellä toteutumista. Toki Venäjän miehitys jatkui vuoteen 1994 saakka de facto. Se väliaika oli todella kummallista – itsekin kävin aseistettuna vapaaehtoisena Viron suojeluskuntalaisena vakoilemassa Venäjän sotilastukikohdassa mitä ne ryssät oikein tekevät. Suojeluskunnat vartioivat partioilla Venäjän tukikohtia ja raportoivat Suojeluskunnan (Kaitseliit) Päämajaan radioteitse havaintonsa ja tilannekatsaukset – lahjoittamassani radioverkossa. Oli hienoa kuunnella sitä radioliikennettä mm. omassa autossani. On muuten hauska sattuma, että Viron Suojeluskunnan ensimmäinen operatiivinen radiotaajuus määräytyi siten, että Varkauden Enso lahjoitti (pyynnöstäni) minulle radiopuhelimia juuri sillä taajuudella.

Latviassa se sama julistus tehtiin 21.8.1991. Siellä itsenäisyyden palauttaminen voimaan Venäjän miehityksestä ei sujunut verettömästi.

23.8.1991 Norja ja Tanska tunnustivat Liettuan itsenäisyyden palauttamisen – Mauno Koiviston Suomi ei liikauttanut eväänsäkään.

Nämä kolme Baltian maata onnistuivat pakenemaan imperialistisen roistovaltion Venäjän miehityksestä – mutta onko se onnistuminen pysyvää? Vain Piru tietää.

Samalla kun em. Baltian maat palauttivat itsenäisyytensä voimaan, niin myös Tshetshenia palautti itsenäisyytensä voimaan pitkästä Venäjän miehityksestä. Mutta kun Tshetsheniassa on erittäin puhdasta öljyä, niin Venäjä hyökkäsi jälleen Tshetsheniaan vuonna 1994 pommittaen maan ”kivikauteen” – no Tshetsheniassa soditaan edelleen kunnes Tshetshenia saa täydellisen itsenäisyyden ja tshetsheenit vapauden elää omassa itsenäisessä maassaan.

Huomattakoon, että myös Tshetshenian naapurimaa Georgia palautti itsenäisyytensä voimaan samaan syssyyn – mutta Venäjä hyökkäsi pian uudelleen Georgian kimppuun ja taas uudelleen vuonna 2008.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu