Syttyikö Toinen Maailmansota 1.9.1939?

On tapana sanoa, että Toinen Maailmansota syttyi 1.9.1939 Saksan hyökätessä Puolaan – mutta syttyikö se todella silloin?

Venäjä ja Saksa olivat liittoutuneet Venäjän aloitteesta keskenään ja sopineet naapurimaidensa jakamisesta keskenään sekä siitä, että sekä Saksa että Venäjä hyökkäävät yhdessä Puolan kimppuun jakamaan Puolan keskenään.

Venäjä kuitenkin petti liittolaistaan Saksaa viivyttämällä omaa hyökkäystään Puolan kimppuun jotta Venäjä saisi aikaan haluamansa sodan Englannin, Ranskan ja Saksan välille. Venäjän tavoitteena nimittäin oli valloittaa KOKO Eurooppa – aluksi.

Joka tapauksessa Venäjä ja Saksa hyökkäsivät liittolaisina Puolan kimppuun, jakoivat Puolan keskenään, sekä pitivät yhteiset voitonparaatin ja voitonjuhlan Puolan kukistumisen kunniaksi.

Englanti ja Ranska julistivat Saksalle sodan 3.9.1939, mutta ei siinä mitään oikeaa sotaa käyty, kunhan leikittiin sotimista.

Puola kukistui pian, eikä mistään oikeasta maailmansodasta ollut hajuakaan.

30.11.1939 imperialistinen roistovaltio Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan – mutta ei silloin ollut meneillään mitään muuta merkittävää sotaa. Siten Suomen Talvisota täytti maailman tiedotusvälineet kertomuksilla suomalaisten ihmeellisestä vastarinnasta jättiläisvaltiota vastaan – juuri muita sotauutisia ei silloin ollutkaan. Mikä se sellainen maailmansota oikein on?

Milloin se Toinen Maailmansota sitten alkoi ellei 1.9.1939? No, siihen johtavista tapahtumista kylmää tosiasiaa suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein täällä.

 

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu