Panssaroidut miehistönkuljetusajoneuvot (Pasi) massavanhenevat

Suomalaiset panssarisisut, kansainväliseltä lyhenteeltään AMV (korjaan APC), tuttavallisesti Pasit, ovat palvelleet hyvin mm. rauhanturvatehtävissä ja ovat kuljettaneet lukemattomia suomalaisia sotilaita erilaisissa harjoituksissa. Nyt ne ovat kuulemma ”massavanhenemassa” eli menossa poistoon.

Everstiluutnantti Jarmo Nieminen on jo useissa kirjoituksissaan kiinnittänyt huomiota siihen, että suomalaisesta jalkaväestä on sen Pasien romutuksen myötä tulossa taas konkreettisesti jalkaväkeä – liikkuu jalkaisin, polkupyörin tai hyvässä tapauksessa traktorin lavalla. No, toki niitä kuorma-autojakin on Suomessa joitakin jäljellä – mutta oleellista on, että jalkaväeltämme puuttuu sitten liikkeellä ollessaan vähäinenkin suoja jopa pienikaliberisia luoteja ja sirpaleita vastaan.

Jokaisella kolikolla on kaksi puolta – vilkaistaanpa sitä toistakin puolta.

Vanhoina hyvinä aikoina, jolloin suomalainen jalkaväki saattoi vaihtaa maisemaa mukavasti ja turvallisesti Paseissa meillä oli myös olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia suojaamaan niitä moottorimarsseja. Kun niistä Igloista ja Streloista on mennyt/menossa ”parasta ennen päivämäärä” umpeen ja ne hävitetään, eikä ole edes suunnitelmissa hankkia uusia olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia, niin taitaa olla parasta joka tapauksessa luopua moottorimarsseista ja liikkua yksittäisinä sotilaina hyvin harvassa ryhmityksessä.

Nimittäin kun venäläinen taisteluhelikopteri tai rynnäkkökone huomaa Pasin liikkeessä, niin siinä menee helposti ryhmän verran suomalaisia sotilaita yhdellä napin painalluksella. Vaikka olisi huudettu ilmavaara – ja Pasi olisi kääntynyt tieltä metsän suojaan.

—–

”Tahton tähtentää”, että jos harrastetaan moottorimarsseja, niin ne pitää myös suojata, tai se marssi tulee meille kalliiksi. Emme tarvitse Paseja ellei ole olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia ja korkeatasoista panssarintorjuntaa.

—–

Operatiivisille joukoille Suomella on satakunta jalkaväen taisteluajoneuvoa (IFV) CV9030, ne ovat hyviä pelejä ja niiden suojaksi on vielä jonkinlainen ilmatorjunta olemassa. Jos niitä vielä käytettäisiin taktisesti oikein, eli Leopard taistelupanssarivaunujen (MBT) kanssa yhdessä siihen strategisesti ja operatiivisesti tärkeään vastahyökkäykseen niin se vastahyökkäyspuoli sotimisesta olisi jonkinlaisella mallilla.

Viivytykseen ja puolustukseen ei sitten kohta olekaan joukkoja kuin vain mitätön määrä. Tekisi mieli taas kirjoittaa myös tehokkaan sissitoiminnan merkityksestä vihollisen selustassa tukemassa taistelua hävittämällä vihollisen logistiikan – mutta olkoon.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu