Tshetshenian itsenäisyyspäivä – 20 vuotta sitten tshetsheenit …

6(7).9.1991 tshetsheenit saivat tarpeekseen Venäjän miehityksestä – vuodesta 1859 saakka – ja julistivat Itshkerian Tshetsheenitasavallan perustetuksi. Oikeastaan silloin vasta kaadettiin Tshetshenian Kremlimielinen nukkehallitus. Sekavaa – eikö totta?

Huom! Ei mitään islamistivaltiota, vaan tasavallan.

Imperialistinen roistovaltio Venäjä onnistui lopulta miehittämään Tshetshenian vuonna 1859 monikymmenvuotisten imperialististen, erittäin brutaalien, hyökkäyssotien jälkeen.

Tshetshenia palautti itsenäisyytensä Venäjän verisestä miehityksestä samalla kun mm. Viro, Latvia, Liettua, Georgia ja Ukraina – neukkulan romahtaessa omaan mahdottomuutteensa.

Venäjä veti miehitysjoukkonsa Tshetshenian alueelta Tshetshenian ja Venäjän välisen sopimuksen mukaisesti siten, että heinäkuussa 1992 viimeinen Venäjän miehitysjoukkojen sotilas poistui Tshetsheniasta. Tämä on harvinainen poikkeus Venäjän politiikassa – kerrankin Venäjä ei heti rikkonut solmimaansa sopimusta. No, kohta rikkoi.

Venäjä kuitenkin hyökkäsi jälleen itsenäisen Tshetshenian valtion kimppuun vuonna 1994 aloittaen Ensimmäisen Tshetshenian sodan. Venäjän puolustusministeri Pavel Gratshov oli luvannut Venäjän presidentti Boris Jeltsinille parin viikon voitokkaan sodan – vaan kuinkas siinä sitten oikein kävikään.

Venäjä hävisi sen sodan pienelle Tshetshenialle ja joutui vetämään joukkojensa rippeet Tshetsheniasta Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti vuonna 1996.

Venäjän ”kansallinen ylpeys” ei sietänyt häviötä ”kääpiövaltiolle”, joten Venäjä teki kaikkensa epävakauttaakseen tilannetta välirauhan aikana Tshetsheniassa, jonka Venäjä oli pommittanut ”keskiaikaan”.

Lopulta Venäjä ampui taas ”Mainilan laukaukset” tekosyyksi hyökätä Tshetsheniaan ja aloitti Tshetshenian ja Venäjän välisen Toisen Tshetshenian sodan.

Se Toinen Tshetshenian sota jatkuu edelleen ja on levinnyt koko Pohjois-Kaukasuksen alueelle. Sitä sotaa Venäjä EI voi voittaa.

Toivon tshetsheenien saavan vapautensa itsenäisen demokraattisen Tshetshenian muodossa ja saavan elää vapaina omassa maassaan. Tshetshenian perustuslaki päivämäärällä 12.3.1992 on demokraattisen länsimaan perustuslaki – kaikkine normaaleine vapauksineen, kuten naisten tasa-arvo ja uskonnonvapaus.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu