Tarvitaan uusi Talvisotaelokuva – mahdollisimman todenmukainen

Näytin vastikään Georgiassa tuttavilleni Pekka Parikan elokuvan Talvisota pysäyttäen elokuvaa usein ja selitin taustoja sekä historiallisia tosiasioita niiltä hujakoilta elokuvaa.

Kerran pysäytin kuvan siihen kohtaa kun elokuvassa sanottiin ”ryssä ampuu rajähtäviä luoteja, se on kiellettyä”. Vastarepliikki oli ”mene sanomaan se niille”.

Kerroin tarkka-ampuja mestaristamme Simo Häyhästä, jonka ura loppui vihollisen ampumaan rajähtävään luotiin joka osui ”Simunan” kasvoihin.

Tuttavani kysyi miksi tätä mestaritarkka-ampujaa ei näytetä elokuvassa. Jouduin vastaamaan, että tässä elokuvassa käsitellään vain yhden rykmentin (Laurilan rykmentti) sotaa, joten Häyhä ei sovi siihen.

—–

Miksi meillä ei ole vaikkapa Kollaa Kestää nimistä elokuvaa, jossa kerrottaisiin siitä sankarillisesta torjuntataistelusta ”Marokon kauhuineen” ja Simo Häyhineen?

Tai Talvisodan sankaritarina nimistä elokuvaa, jossa näytettäisiin erilaisia sankaritekoja, kuten Jorma Sarvanto ampui maailmanennätystahtiin (neljässä minuutissa kuusi) alas venäläisiä pommikoneita.

—–

Ollaanko edelleenkin niin suomettuneita, ettei tällaisia elokuvia uskalleta tehdä?

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu