Itsenäisyyspäivän aattona

Rakas Suomemme on jo yli yhdeksänkymppinen – itsenäisyytemme ei kuitenkaan ole mikään itsestäänselvyys, vaan sen eteen on tehty kovasti työtä niin rauhan kuin myös sotiemme aikana.

Ilman kolmea vapaussotaamme emme olisi itsenäisiä – tarkastellaanpa itsenäisyyttämme hieman niiden sotien ja maanpuolustuksen kautta.

Suomi oli olemassa jo ennen itsenäistymistämme fyysisesti Suomen Suuriruhtinaskuntana ja henkisesti itsenäisyyttämme ajavien aktivistien mielissä. Älkäämme unohtako näitä aktivisteja – kuten Saksaan sotaoppiin lähteneitä jääkäreitä ja heidän tukijoitaan huomenna juhliessamme Suomen itsenäisyyttä. Jääkäreiden merkitys oli suuri Vapaussodassa, Talvisodassa ja Jatkosodassa – mutta jo ennen itsenäistymistä. Itsenäisyysjulistus voitiin antaa tietäen, että  se ei ole tyhjä julistus, vaan Suomella on myös sotilaallista voimaa julistuksen takana.

Kannattaa muistaa sekin, että Suomi oli demokratia jo ennen itsenäistymistä. Lokakuun 1917 eduskuntavaaleihin osallistui 200 000 äänestäjää enemmän kuin edellisiin vaaleihin. Porvarit saivat 108 paikkaa, sosialistit 92 (ennen 103). Suomi julistautui itsenäiseksi 4.12.1917 hallituksen ilmoituksena. Eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen 6.12.1917 äänin 100/88 sosialistien vastustaessa.

http://jput.fi/Suomi_oli_demokratia.htm

Venäjä oli tunnustavinaan Suomen itsenäisyyden, mutta Venäjällä ei ollut vähäisintäkään aikomusta antaa Suomelle (tai vaikkapa Virolle) vapautta:

http://jput.fi/Eroaminen_yhdistymista_varten.htm

Siksi Venäjä ei vetänyt miehitysjoukkojaan Suomesta:

http://jput.fi/Venalaiset_joukot_Vapaussodan_alussa.htm

Tarvittiin Vapaussota Suomen ja Venäjän välillä toteuttamaan itsenäisyys käytännössä:

http://jput.fi/Vapaussota.htm

Onneksi Suomi voitti Vapaussodan Venäjää vastaan, joten me saame nyt nauttia elämästämme demokraattisessa, hyvinvoivassa Suomessa. Vapaussodan rauhansopimus Suomen ja Venäjän välillä solmittiin Viron Tartossa:

http://jput.fi/Vapaussodan_rauhansopimus.htm

Myös veljeskansamme Viro voitti oman Vapaussotansa Venäjää vastaan ja lunasti siten paikkansa itsenäisenä valtiona toisten itsenäisten valtioiden joukossa:

http://jput.fi/Viron_vapaussota.htm

Valitettavasti Georgia hävisi silloin Vapaussotansa Venäjää vastaan, joten Venäjä miehitti uudelleen Georgian, nyt 70 vuodeksi – ja Georgia on Venäjän miehityksen ja ryöstämisen jäljiltä nyt erittäin köyhä valtio:

http://jput.fi/Georgian_miehitys_1921-1991.htm

Georgian kohtalo – tai vielä pahempi – olisi ollut Suomellakin, jos Suomi olisi hävinnyt Vapaussodan Venäjää vastaan.

Vapaussodan voitosta saamme kiittää jääkäreitä, mutta myös silloista kenraali Mannerheimia ja suojeluskuntalaisia:

http://jput.fi/Jaakareiden_merkityksesta.htm

Muistelemme usein ”Talvisodan henkeä” – aivan aiheellisesti, mutta kyllä henkeä vaadittiin myös vähälukuisilta suojeluskuntalaisilta, jotka lähtivät uljaasti taisteluun huonosti (tai ei ollenkaan) aseistautuneina suurvallan ylivoimaista armeijaa vastaan.

Valitettavasti Suomen poliittinen johto oli Venäjän kanssa solmitun hyökkäämättömyyssopimuksen jälkeen niin naiivi, ettei uskonut Venäjän enää hyökkäävän Suomen kimppuun, joten Suomen Puolustusvoimien varustaminen laiminlyötiin perusteellisesti:

http://jput.fi/Prioriteetti.htm

 

Venäjä lupasi Virolle (Latvialle ja Liettualle) pyhästi, että Venäjän tukikohtien lupaaminen Viron alueelle ei mitenkään rajoita niiden suvereenisuutta, joten Viro sotilaallisen uhkan alla lupasi maahansa 25 000 venäläistä sotilasta (Venäjän alkuperäinen vaatimus oli 35 000).

Venäjä vaati Suomelta alueita Kannakselta ja tukikohtaa Hankoon. Suomen poliittinen johto teki pieniä myönnytyksiä Venäjälle. Mannerheim olisi halunnut pelata aikaa, että Suomi ennättäisi varustautua, antaen hieman enemmän periksi – mutta hänkään ei ollut valmis Hangon luovutukseen, eikä Kannaksella niin suuriin luovutuksiin, mitä Venäjä vaati:

http://jput.fi/Suomen_ja_Venajan_valiset_neuvottelut_ennen_Talvisotaa.htm

 

Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939 uhkavaatimusta esittämättä ja sotaa julistamatta – rikkoen törkeästi voimassa olleita: Hyökkäämättömyyssopimusta, Tarton rauhansopimusta, sopimusta rajaselkkausten selvittämisestä ja allekirjoittamaansa YK:n edeltäjän Kansainliiton peruskirjaa:

http://jput.fi/Talvisota.htm

 

Venäjä yritti valloittaa koko Suomen. Se kunniakas, mutta raskas sota kesti 105 päivää. Suomi saavutti torjuntavoiton, Venäjä kärsi suunnattomat tappiot ja joutui hyväksymään rauhan Suomen laillisen hallituksen kanssa:

http://jput.fi/Miksi_Venaja_epaonnistui_valloitusyrityksessaan.htm

 

Venäjä miehitti Viron (Latvian ja Liettuan, sekä Bessarabian ja Pohjois-Bukovinan):

http://jput.fi/Viron_miehitys_1939-41.htm

 

Venäjä valmistautui Välirauhan aikana hyökkäämään uudelleen Suomen kimppuun – kun Suomen valloitus oli epäonnistunut Talvisodassa:

http://jput.fi/Valirauha.htm

 

Venäjä hyökkäsi uudelleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05, aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, joka oli erillissota:

http://jput.fi/Jatkosodan_alku.htm

 

Suomi saavutti loistavat torjuntavoitot, joten itsenäisyys ja läntinen demokraattinen yhteiskuntajärjestys säilyivät:

http://jput.fi/kolme_torjuntavoittoa_karjalan_kannaksella.htm

http://jput.fi/Torjuntavoitto_U-asemassa_1944.htm

http://jput.fi/Ilomantsin_torjuntavoitto_1944.htm

 

 

Kiitos Jääkärit; Kiitos Suojeluskuntalaiset; Kiitos Sotaveteraanit; Kiitos Lotat; Kauan eläköön itsenäinen Suomi!

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu