Englanti julisti Suomelle sodan 6.12.1941

Talvisodan aikana Englanti tuki Suomea kun suomalaiset yli-inhimillisin ponnisteluin puolustautuivat maahan tunkeutuvaa Venäjää vastaan. Silloin Saksa oli Venäjän liittolainen ja Saksa tuki liittolaistaan Venäjää sen sodassa Suomea vastaan.

Venäjän hyökättyä jälleen Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05 aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan – Englannista tuli Venäjän liittolainen.

Kun Venäjä aloitti Suomen ja Venäjän välisen Jatkosodan, niin suomalaiset lähtivät vapauttamaan Venäjän miehittämänä olleet Suomen alueet ja hankkimaan maastollisesti edullisen puolustuslinjan.

Venäjä painosti liittolaistaan Englantia useaan otteeseen julistamaan Suomelle sodan. Englannin pääministeri Churchill lähetti marsalkka Mannerheimille kirjeen (”henkilökohtainen, salainen ja yksityinen”) jossa Churchill pahoitteli, että hän joutuu pian julistamaan sodan Suomelle.

Niinpä sitten Suomen Itsenäisyyspäivänä 6.12.1941 Englanti julisti Suomelle sodan – toki se sota oli vain ”paperisotaa”, sotatoimia maiden välillä ei ollut.

Tässä artikkelissa lisätietoja (mm. kuva Churchillin kirjeestä Marskille) suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu