Sodan aloittaja – mitä se määrite/syytös edellyttää?

Jussi Jalonen esitti blogissaan väitteen: ”Totta kai Suomi aloitti jatkosodan.” Kontekstina oli keskustelu laittomasti sotasyyllisiksi tuomittujen suomalaisten poliitikkojen tuomioiden purkamisesta – jota Jussi Jalonen tuntui vastustavan.

Yritin kysellä, että miten Suomi aloitti Jatkosodan, millaisella sotatoimella?

Vastaukseksi en saanut tietoa minkäänlaisesta Suomen suorittamasta sotatoimesta ENNEN kuin Venäjä oli jo suorittanut selviä sotatoimia Suomea vastaan.

Vastauksissa oli väitteitä, että suomalaiset olisivat neuvotelleet sodasta saksalaisten kanssa ja että Suomen ilmatilan kautta olisi lentänyt saksalaisia lentokoneita – mutta tarkoittaako todellakin sellaiset asiat että Suomi olisi aloittanut niillä sodan?

Minusta siinä ei ole logiikan häivääkään.

Onko kyseessä kaksinaismoraali?

Jos Venäjä pommittaa suomalaisia kohteita pommikoneillaan ja ampuu tykistöllään Suomen alueelle, niin se ei ole sodan aloittaminen, mutta jos suomalaiset keskustelevat saksalaisten kanssa toimenpiteistä siltä varalta että Venäjä taas hyökkää Suomen kimppuun, niin se onkin sodan aloitus????

—–

Kun Japani hyökkäsi Pearl Harboriin pudottaen sinne pommeja ja torpedoja 7.12.1941 kello 8, niin sitä pidetään yleisesti sodan aloittamisena USAa vastaan. USAn sitä ennen julistamaa Japanin saartoa sen sijaan ei pidetä sodan aloittamisena (en minäkään pidä).

Kun Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun alkaen 30.11.1939 kello 6.30 (kelloajat vaihtelevat hieman eri lähteissä) pommitusten, tykistötulen, jne. avulla niin se katsotaan yleisesti Talvisodan aloittamiseksi Suomea vastaan – tosin Venäjä kiisti pitkään koko sodan ja osa venäläisistä taitaa edelleen kiistää sellaista sotaa koskaan olleenkaan. Oli muka vain joku mitätön rajakahakka. Minusta Talvisota oli ihan oikea sota, eikä sen aloittajasta taida olla suomalaisten keskuudessa juurikaan erimielisyyksiä. Jotkut äärivasemmalla saattavat toki edelleen väittää, että se sota olisi muka voitu välttää jos Suomi olisi myöntynyt Venäjän vaatimuksiin.

—–

Vai väittääkö Jussi Jalonen tosissaan, että esimerkiksi presidentti Ryti Ryti oli syyllinen Jatkosotaan? Minä en voi mitenkään ymmärtää että joku suomalainen väittäisi julkisesti Suomen olleen Jatkosodan aloittaja. Ei taida sellaisia juurikaan löytyä sotahistorian tutkijoiden joukosta. Sellaisia professoreita ja tohtoreita muista puhumattakaan löytyy melkoinen määrä jotka kertovat totta Venäjän hyökkäyksestä Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05. Jussi Jalosen mielestä niillä Venäjän suorittamilla sotatoimilla Suomea vastaan sen sijaan ei ollut mitään merkitystä – pitää saada julistaa Suomi sodan aloittajaksi? Mutta miksi? Mikä on Jussi Jalosen motiivi?

—–

Huomattakoon vielä että Molotov myönsi Paasikivelle Moskovassa Venäjän aloittaneen Jatkosodan.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu