Toinen Tshetshenian sota jatkuu, jatkuu, jatkuu, …

Yleensä tshetsheenit pitävät sodassa talvitaukoa kun puissa ei ole lehtiä ja on lumi maassa. Taistelut alkavat taas keväällä kun puissa on lehdet. Parhaillaan kuitenkin käydään poikkeuksellisen voimakkaita talvitaisteluita, joissa imperialistisen miehittäjän Venäjän joukot ja kollaborantit ovat kärsineet suurehkoja tappioita. Venäjän tiedostusvälineet tietysti vähättelevät Venäjän tappioita ja suurentelevat vapaustaistelijoiden tappioita, eikä puolueetonta tietoa ole saatavissa.

Oletan, että nyt muutaman päivän kuluessa miehitysjoukot ja kollaborantit (palkkasotilaat) ovat kärsineet noin 30 hengen tappiot kaatuneina ja haavoittuneina (suuri osa haavoittuneista on kriittisessä tilassa). Tshetsheenien tappioista ei ole luotettavaa tietoa, mutta arvataan 5 (ehkä ei niinkään paljoa).

Suuri osa tappioista on tullut miinakentissä, joilla tshetsheenit ovat suojanneet omia tukikohtiaan. Taisteluita on käyty yllättävän laajalla alueella Vedenon hujakoilla. Kyseessä ei ole mikään pieni yksittäinen kahakka.

—–

Kerrataanpas miten tähän on jouduttu:

1. Tshetsheenit elivät omalla maallaan vapaina valiten itse omat johtajansa – Sveitsin kaltainen demokratia.

2. Imperialistinen roistovaltio Venäjä halusi valloittaa Tshetshenian ja lähetti joukkojaan valtaamaan maan. Kymmeniä vuosia kestäneiden brutaalien valloitussotien jälkeen Venäjä onnistui lopulta miehittämään Tshetshenian vuonna 1859.

3. Tshetsheenit nousivat tilaisuuden tullen taistelemaan maansa vapauden puolesta. Viimein neukkulan romahtaessa Tshetshenia itsenäistyi kaikkien pykälien mukaan samalla kun mm. Viro ja Georgia palauttivet itsenäisyytensä voimaan.

4. Venäjän puolustusministeri Gratshov onnistui houkuttelemaan Venäjän alkoholistipresidentti Jeltsinin antamaan luvan hyökätä Tshetsheniaan vuonna 1994 lupaamalla sodan kestävän vain kaksi viikkoa. No, ei se ihan niin mennyt. Tshetsheenit voittivat sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan ja Venäjä joutui vetämään miehitysjoukkojensa rippeet Tshetsheniasta Hasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti vuonna 1996. Oletan venäläisten haluavan unohtaa koko sodan aivan kuten Talvisodankin.

5. Venäjä järjesti kaikenlaisia provokaatioita ja piti Tshetsheniaa kauppasaarrossa ”välirauhan” aikana. Lopulta Venäjä järjesti ”Mainilan laukaukset” tekosyyksi hyökätä jälleen Tshetshenian kimppuun vuonna 1999 (Putinin ”pieni voitokas sota”).

6. Siten Venäjä aloitti erittäin brutaalin Toisen Tshetshenian sodan, joka jatkuu edelleen.

7. Se sota ei suinkaan lopu murhaamalla Tshetshenian vapailla demokraattisilla vaaleilla valittuja laillisia johtajia kuten Venäjä luulee. Sota loppuu vain siten, että Venäjä vetää rikolliset miehitysjoukkonsa Tshetsheniasta ja antaa tshetsheenien elää taas vapaina omassa maassaan. Olen vuosia sitten kirjoittanut ”reittikartan” miten sota pitäisi lopettaa.

 

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu