Imperialismista

Me osaamme helposti nimetä lukuisia valtiota, jotka ovat olleet imperialistisia menneisyydessä. Esimerkiksi Englanti, Espanja, Portugali, Venäjä, Ranska, Hollanti ja Saksa ovat valloittaneet muiden kansojen asuinalueita ja alistaneet nämä kansat palvelemaan niiden imperiumeja.

Useimmat edellämainituista maista ovat luopuneet imperialismistaan ja antaneet joko vapaaehtoisesti tai vapaussotien tuloksena alistamiensa kansojen perustaa itsenäisiä valtioita. Siten ovat syntyneet mm. Intia, Pakistan, Australia ja suuri joukko Afrikan maita.

Noin 500 vuotta ja edelleen

Selkeä poikkeus aiemmin imperialististen maiden joukossa on Venäjä, joka on ollut imperialistinen jo noin 500 vuotta – ja on sitä edelleen. Venäjä sekä miehittää edelleen muiden kansojen alueita vastoin niiden kansojen tahtoa, että vielä vuonna 2008 hyökkäsi sotilaallisesti Georgiaan yrittäen valloittaa koko Georgian.

Englannin imperiumi oli laajimmillaan varsin mahtava, mutta ainakaan tiedossani ei ole, että Englanti olisi pyrkinyt valloittamaan koko Maapalloa Lontoosta johdetuksi imperiumiksi.

Koko Maapallon

Nimenomaan Venäjä kuitenkin valmistautui huolella valloittamaan koko Maapallon, tehdäkseen siitä Moskovasta johdetun kommunistisen diktatuurin. Eräs osa sitä valmistautumista näkyy tässä artikkelissa Grozasta. Venäjä suunnitteli ja valmistautui hyökkäämään länteen maailmanhistorian suurimmin joukoin heinäkuussa 1941. Venäjällä oli Saksaan nähden noin kuusinkertainen ylivoima hyökkäysvaunuissa, kenttätykistössä ja lentokoneissa – sekä noin kolminkertainen ylivoima aseissa olevissa miehissä (Saksan osalta vain itärintama, sillä Saksa kävi parhaillaan Venäjän haluamaa sotaa ”lännessä”). Venäjä olisi hyökännyt heinäkuussa 1941, ellei Saksa olisi tehnyt ennakoivaa iskua itään 22.6.1941.

Venäjä onnistui USA:n avulla miehittämään puoli Eurooppaa puoleksi vuosisadaksi. Se oli todella kurja puoli vuosisataa mm. Virolle ja Liettualle. Venäjä oli kuitenkin kyltymätön ja jatkoi imperialistisia ponnistelujaan yhä uusien kansojen alistamiseksi orjuuteensa.

Esimerkkejä lähihistoriasta

Otetaanpa tähän vielä muutamia esimerkkejä Venäjän imperialismista lähihistoriasta:

– Venäjä, Kiina ja Venäjän miehittämänä ollut Pohjois-Korea hyökkäsivät Etelä-Koreaan valloittaakseen koko Etelä-Korean;

– Venäjä hyökkäsi Unkariin, joka olisi halunnut inhimillisempää elämää;

– Venäjä hyökkäsi Tshekkoslovakiaan, joka olisi halunnut rakentaa ihmiskasvoisempaa sosialismia;

– Venäjä, Kiina ja Pohjois-Vietnam hyökkäsivät Etelä-Vietnamiin;

– Venäjä hyökkäsi Afganistaniin ja harjoitti siellä kymmenen vuotta afgaanien kansanmurhaa;

– Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan aloittaen Ensimmäisen Tshetshenian sodan;

– Hävittyään Ensimmäisen Tshetshenian sodan Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan aloittaen Toisen Tshetshenian sodan.

Suunnitelmat ja aikomus

Suunnitelmat ja aikomus hyökätä Länsi-Eurooppaan olivat olemassa, mutta kiitos NATOn silloisen sotilaallisen voiman venäläisiltä meni kuitenkin ”pupu pöksyyn”: ”Sekä Neuvostoliiton että Varsovan liiton suun­nittelijat pitivät aina vuoteen 1989 asti lähtökohtana sitä, että länteen hyökättäisiin suursodan ensivaiheessa vähintään 60 divisioonan voimin. Tulijyrän tuli edetä Keski-Euroopassa leveällä rintamalla kuudessa päähyök­käyssuunnassa. Sen oli määrä saavuttaa Ranskan rannikko sekä Englannin kanaali kahdessa viikossa tai viimeistään kuukauden kuluttua hyökkäyksen alkamisesta. — sotilassuunnittelijat saattoivat ydiniskuihin luottaen laskea, että liittolaisilla vahvennetun Punasotakoneen hyökkäys voisi edetä 50 kilometriä vuorokaudessa. — Varsovan lii­ton vuonna 1983 pitämässä harjoituksessa sotatoimet alkoivat ydinasehyökkäyksellä, joka kohdistettiin Naton Länsi-Saksassa olleita suuria tukikohtia vastaan. Varsovan liiton hyökkäysjoukkojen käytössä oli 12 000 taistelupanssarivaunua ja 25 000 miehis­tönkuljetusvaunua. Ydinaseiden aiheuttamat paikalliset tappiot arvioitiin kummallakin puolella 30-40 prosentiksi. Vielä vuonna 1989 pidetyssä harjoituksessa ”käytettiin” Schleswig-Holsteiniin tehdyssä hyökkäyksessä 76 ydinasetta. — Koko Tans­kan piti olla jo kymmenentenä päivänä kokonaan lyöty ja sen satamien Varsovan liiton käytössä. — Varsovan liiton yhdistetyt voimat olisivat hyökänneet etelämpänä Berliinin eteläpuolitse Hollantiin ja Belgiaan. Naton vastarinta olisi murrettu sielläkin rajaa ylitettäessä ydinasein. Neuvostoliiton ja Tshekkoslovakian yhteinen voimaryhmä oli­si murtanut ydiniskuilla Baijerin puolustuksen ja edennyt kohti Sveitsin ja Ranskan rajaa varmistaen samalla pohjoisen sivustansa. Neuvostoliiton ja Unkarin joukoista muodostettu voimaryhmä olisi edennyt Baijerin itäisten osien kautta Etelä-Saksaan. Hyökkäyksen laskettiin etenevän Ranskan rajalle noin kahdessa viikossa. Ranskan valloittamiseen olisi käytetty vain neuvosto-asevoimien joukkoja.”[ Erkki Nordberg; Arvio ja Ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla; 2003; sivu 317]

Parhaillaan

Venäjä miehittää parhaillaan mm. Tshetsheniaa, Japanin Kuriileja, Georgian alueita, Moldovalle kuuluvaa aluetta, Viron Setumaata, Latvian Abrenea ja Suomen Karjalaa.

Venäjän valloittamilla alueilla kansat taistelevat vapautensa puolesta mm. Ingushiassa ja Dagestanissa.

Parhaillaan Venäjä uhkaa mm. Ukrainaa – kaapatakseen Ukrainalta vähintään Krimin niemimaan, mieluiten koko Ukrainan uudelleen orjuuteensa. Aivan kuin Venäjän suorittamassa noin 10 miljoonan ukrainalaisen kansanmurhassa ei olisi ollut riittävästi kärsimystä Venäjän imperialismista Ukrainan osalle.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu