Tuulivoimahörhöt: "Kyllä jossakin (Pohjoismaissa) aina tuulee"

Olen jo vuosia tuonut esiin faktaa, että juuri silloin kun Suomessa kulutetaan eniten sähköä (kovalla pakkasella), niin tuulivoimalat eivät tuota Suomessa sähköä nettona valtakunnanverkkoon ainakaan mainita saakka.

Tuulivoimahörhöt ovat esittäneet vastaväitteen, että kyllä Pohjoismaiden alueella aina jossakin tuulee, eli jos Suomessa ei tuule, nii tuodaan sitten tuulivoimalla tuotettua sähköä Suomeen jostakin muusta pohjoismaasta korostaen Tanskassa olevan runsaasti tuulivoimakapasiteettia. Tanskassa heidän väitteidensä mukaan tuotetaan hyvin suuri osa sähkönkulutuksesta tuulivoimalla.

Olen suhtautunut skeptisesti näihin väitteisiin ja otin tänä aamuna urakaksi seurata mikä se totuus on Pohjoismaiden alueella. Viron verkkoyhtiön Eleringin kotisivulla on hyvä reaaliaikainen taulukko joka näyttää koko ajan Ruotsin, Norjan, Tanskan, Suomen, Viron ja em. maiden kokonaistilanteen. Siinä jaotellaan sähköntuotantomuodot, kokonaiskulutus joka maassa ja kaikki yhteensä, viennit ja tuonnit.

Se taulukko näytti faktan, että tuulivoiman osuus koko tällä alueella kulutetusta sähköstä pyöri 1,3-1,4%:ssa – eli olematon. Kun ei tuule, niin ei tuule vaikka itkisi.

Hirveästi kehutussa Tanskassa sentään tuulivoiman osuus Tanskan kulutuksesta oli noin 4%. Eli Tanskan sähköntuotanto oli käytännössä kokonaan saastuttavaa hiilivoimaa.

Koko em. alueen tarkastelussa polttamalla (pääasiassa hiiltä) tuotetun sähkön osuus kulutuksesta oli noin 24% (15 472 MW).

Norjan erinomainen vesitilanne pelasti paljon sillä sieltä tuli parhaimmillaan yli 23 000 MW teholla vesivoimalla tuotettua sähköä. Silti alueelle piti tuoda sähköä yli 1500 MW teholla.

Esimerkiksi kello 8.38 tuulivoimalla tuotettiin yhteensä 843 MW teholla kokonaiskulutuksen ollessa 65 495 MW. Tanskassa tuulivoimalat tuottivat silloin noin 230 MW teholla kun rakennettua kapasiteettia on suuruusluokkaa 3500 MW.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu