Saksa ajautui

Historia on mielenkiintoista, eikö olekin? Esimerkiksi on jännä havaita miten Saksalla ei ollut pitkän tähtäyksen suunnittelua, vaan se jotenkin ajautui konfliktista toiseen – oliko Saksa sittenkin ”ajopuu”? Saksan tavoitteena toki oli yhdistää saksankieliset alueet, jotka oli pirstottu Ensimmäisen Maailmansodan rauhassa ja sen jälkeenkin, yhtenäiseksi Saksan valtakunnaksi. Saksa onnistui liittämään mm. Reininmaan, Itävallan, sekä Tshekkoslovakian saksankieliset alueet Saksaan rauhanomaisesti.

Mutta kun Saksa ja Venäjä olivat hyökänneet liittolaisina Puolan kimppuun jakaen Puolan keskenään ja pitäen Puolan kukistumisen kunniaksi yhteisen voitonparaatin sekä voitonjuhlan, niin ei ollutkaan selvää miten pitäisi jatkaa eteenpäin.

Englanti ja Ranska olivat julistaneet Saksalle sodan 3.9.1939 suurena yllätyksenä Hitlerille.

Oheisessa uunituoreessa artikkelissa käsitellään vaihtoehtoja, joita Saksalla oli siinä tilanteessa. Senkään jälkeen kun Ranska oli kaatunut Hitlerillä ei ollut selviä pasmoja miten eteenpäin – ei ollut suunnitelmia, eikä valmisteluja hyökkäykseen Kanaalin yli Englantiin – ja Venäjä odotti Saksan selän takana sopivaa hetkeä iskeä Saksan selkään.

Eikä pelkästään odottanut, vaan suunnitteli ja valmistautui kaikin voimin hyökkäämään länteen. Siten Venäjällä oli pitkän tähtäimen suunnittelu ja valmistelu, mutta Saksa vain ajautui konfliktista toiseen – Saksa meni Venäjän taitavasti virittämään ansaan.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu