Pohjois-Kaukasiassa taistellaan tosissaan vaikka Venäjä väittää "terrorismin vastaisen operaation" päättyneen

Venäjän ”sisäministeriön joukot” ja Kremlin Tshetsheniaan asettaman nukkehallituksen joukot ovat kärsineet merkittäviä tappioita viiden viime päivän aikana kahdessa eri paikassa käydyissä taisteluissa.

Venäjän Interfax ja Kadyrovin nukkehallinto ovat myöntäneet ne merkittävät tappiot, eikä tiedossa ole läheskään niin suuria tappioita vapaustaistelijoiden riveissä. Edes ne Kremliläiset eivät ole sellaista väittäneet.

Virolaisen internetuutispalstan Delfi mukaan yhdessä operaatiossa neljän päivän kuluessa Kremlin puolen tappiot ovat olleet 17 kaatunutta ja 24 haavoittunutta. Se kertoo vain yhdestä taistelusta, eikä kahdesta eri paikoissa samaan aikaan tapahtuneista.

http://www.delfi.ee/news/paevauudised/valismaa/tsetseenia-dagestani-piiril-hukkus-erioperatsioonis-17-korravalvurit.d?id=63940335

Tshetshenian Nozhai-Yurt on useaan otteeseen aiemminkin ollut melkoisten taisteluiden painopisteenä, sillä se sijaitsee strategisesti tärkeän reitin varrella.

Se on sinänsä hauska yksityiskohta, että Venäjän Sisäministeriön joukot (Venäjän sisäministeriöllä on oma raskaasti aseistettu armeija) ovat kärsineet näissä taisteluissa raskaita tappioita. Pitäisiköhän Suomenkin Sisäministeriölle perustaa oma armeija kun Puolustusministeriön armeijaa ajetaan vauhdilla alas?

Ainakin minulle on uutta, että myös Dagestanin Kazbekin alueella käydään merkittävää taistelua.

Yhteensä ”kremliläisten” tappiot ovat aivan oleellisesti suuremmat kuin mistä Delfi kertoo. Ilmeisesti myös tshetsheenit ovat kärsineet noin 7 hengen tappiot taisteluissa. Edes kremliläiset eivät väitä enempää.

Minusta erittäin merkittävää on että yleensä Tshetshenian vuoristoissa on käyty taisteluita pääasiassa silloin kun puissa on lehdet – eli vapaustaistelijat voivat liikua suojassa Venäjän helikoptereilta, eikä liikkeistä jää jälkiä. Tänä talvena kuitenkin on poikkeuksellisesti käyty useita taisteluita myös talvella – se kertoo sodan kiihtymisestä, vaikka Kreml väittää sodan loppuneen. Tshetsheenit järjestävät tuhoisia väijytyksiä vihollisilleen myös talvella – se on kerrassaan hienoa.

Vanha tshetsheenien sanonta kertoo, että nuotiot palavat vuorilla aina. Se on ihan totta – mutta taistelut ovat levinneet Tshetsheniasta myös Venäjän miehittäminä oleviin Dagestaniin, Ingushetiaan ja Kabardino-Balkariaan.

Vuonna 1991 neukkulan romahtaessa siltä alueelta itsenäistyi Venäjän miehityksestä vain Tshetshenia. Venäjä hyökkäsi Tshetsheniaan aloittaen Ensimmäisen Tshetshenian sodan vuonna 1994. Imperialistinen roistovaltio Venäjä hävisi sen Ensimmäisen Tshetshenian sodan ja joutui vetämään rikolliset hyökkäysjoukkonsa Tshetshenian alueelta vuonna 1996 Haasavjurtin rauhansopimuksen mukaisesti:

http://jput.fi/ensimmainen_tshetshenian_sota.htm

Venäjä ei sietänyt pikkuvaltiolle Tshetshenia häviämäänsä sotaa, joten Venäjä hyökkäsi uudelleen Tshetsheniaan  vuonna 1999 aloittaen Toisen Tshetshenian sodan, joka jatkuu edelleen ja on levinnyt koko Pohjois-Kaukasiaan:

http://jput.fi/Toinen_Tshetshenian_sota.htm

Tiedoksi, että sitä sotaa Venäjä EI voi voittaa – vaan ennemmin tai myöhemmin ainakin tshetsheenit saavat taas palautettua itsenäisyytensä ja voivat sitten elää omassa maassaan omien tapojensa mukaan.

Tshetsheeneillä on erittäin vanha ja kunniakas historia – he ovat eläneet aikoinaan Sveitsin kaltaisessa demokratiassa vapaina, se tulee toteutumaan jälleen:

http://jput.fi/tshetshenian_historiaa.htm

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu