Roistovaltiossa murhattiin

Moskovassa murhattiin tänään 19.1.2009 ampumalla tshetsheeniperheen asianajaja ja yritettiin murhata hänen seurassaan ollut Novaja Gazetan toimittaja – jälleen yksi lisää.

27.3.2000 Tshetshenian miehitysjoukkojen humalainen kopla Venäjän armeijan panssarieversti Juri Budanovin johdolla tunkeutui Tangi-nimiseen kylään ja kidnappasi sieltä 18 vuotiaan tshetsheenineidon Elza Kungajevan.

Budanov vei neitokaisen asuntoonsa ja kuristi hänet kuoliaaksi joko ennen tai jälkeen neidon raiskaamisen. Budanov käski sotilaidensa haudata neito.

Tämä on ainoa tai ainoita kertoja kun venäläisten suunnattomista rikoksista Tshetsheniassa on yleensäkään nostettu oikeusjuttu. Budanov puolusti rikostaan oikeudessa sillä, että sehän on aivan tavallista Tshetsheniassa. Jos hänet tuomitaan, niin hänen mukaansa puoli miljoonaa muutakin venäläistä sotilasta on tuomittava.

Ensin Budanov katsottiin syyntakeettomaksi – syyntakeeton eversti Venäjän armeijassa, varmaankin hyvin yleinen ilmiö. Sitten kansainvälisen painostuksen jälkeen hänet lopulta tuomittiin rikoksestaan.

Nyt sitten Budanov vapautettiin ennen aikojaan, vaikka Kungajevan perheen asianajaja Stanislav Markelov valitti vapauttamisesta, uhaten viedä asian Euroopan Ihmisoikeustuomioistuimeen.

Seuraava tapahtuma olikin sitten, että Markelov ammuttiin päähän osuneella laukauksella ja hänen seurassaan ollutta Novaja Gazetan toimittajaa Anastassia Baburovaa ammuttiin myös päähän. Toimittaja jäi henkiin ja vietiin sairaalaan – ettei vaan tapettaisi sairaalassa.

Tämäkin toimittaja oli vain uskaltanut kirjoittaa Venäjän viranomaisten toimeenpanemista rikoksista – kuten Budanovin jutusta.

Kuten tästäkin Toista Tshetshenian sotaa koskevasta artikkelista voidaan lukea, niin Venäjä on imperialistinen roistovaltio.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu