Virossa julkaistaan hyviä kirjoja, joita suomettuneessa Suomessa ei julkaista

Ostin taas viime kesänä Virosta kirjoja, joista yksi on nimeltään Maoõgija. Sen voisi suomentaa vaikkapa Käärmeenhotkijaksi.

Kirja kertoo tapahtumista Venäjällä lähinnä vuonna 1936, mutta myös aiempaa ja hieman myöhempääkin Venäjän historiaa tulee oheen. Kirja on kirjoitettu tyyliin salapoliisiromaani, eli aina ei ole selvillä ketkä kaikki ovat konnia ja ketkä kenties jopa hyvien puolella – no, salapoliisiromaaniin verrattuna kaikki taitavat olla enemmän tai vähemmän konnia.

Kirjassa liikutaan etupäässä Stalinin ja Stalinin lähipiirin seurassa. Pääpaino on NKVDssä (myöhemmiltä nimiltään KGB ja FSB). Silloin NKVDn pomo oli Jagoda ja kirjan loppupuolella Jagoda heitettiin historian roskatynnyriin (tietysti luodinreikä niskassaan) ja hänen tilalleen tuli vähäksi aikaa Jezov joka sittemmin korvattiin Berialla.

Lukija saa kuin huomaamattaan tietoa Vankileirien saaristoista, kommunistisen Venäjän ”oikeuslaitoksesta”, miten ”kansanvihollisia” telotettiin, jne.

Tämä on hyvin mielenkiintoinen tapa kertoa historiasta erittäin kiinnostavasti ja mukaansatempaavasti. Vasta ihan kirjan lopuksi on sitten enemmän tilastotietoa, ketkä milloinkin telotettiin.

Kirjan on kirjoittanut entinen Venäjän sotilastiedustelun GRU upseeri (vakooja), joka asemansa vuoksi pääsi jossakin määrin käyttämään myös salaisten arkistojen tietoja ennen kuin joutui pakenemaan neukkulasta länteen säilyttääkseen henkensä. Hänet tietenkin tuomittiin kuolemaan – ja on siitä saakka odottanut milloin tuomio pannaan täytäntöön. Nykyisin tämä menestynyt kirjailija käyttää nimeä Viktor Suvorov.

Kirjan Maoõgija hän on saanut valmiiksi vuonna 2010 ja viroksi se ilmestyi vuonna 2011. Soisin mielelläni, että kirjalle löytyisi suomentaja ja julkaisija Suomessa – mutta se taitaa olla toiveajattelua suomettuneessa maassamme. Ajattelevat taas, että entäpä jos Venäjä tai ainakin Putin ärsyyntyy. Putinhan on KGB-everstiluutnantti.

Kirjassa on aivan  herkullisia kohtia, joita tekisi mieli suomentaa tähän – mutta en suomenna toivossa, että kirja joskus julkaistaisiin suomeksi.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu