Ajopuu, koskivene vaiko uppotukki – Suomi Jatkosotaan (Suomen sotilas 5/2021)

Suomen sotilas-lehdessä 5/2021 on Matti Tapanisen kirjoitus Suomen Jatkosotaan joutumisen historiasta. Kirjoituksessa käsitellään eri teorioita tai kuvauksia tapahtumista. Ajopuuteorian mukaan Suomi vain ajautui sotaan. Koskiveneteorian mukaan Suomi ohitti pahimmat joen karikot koskiveneellä taitavasti ohjattuna.[i]

Tietysti Suomessa on vapaus kirjoittaa historiasta näinkin – voihan se olla ajanvietettä, tai ainakin ajan kuluttamista. Mielestäni Suomelle äärimmäisen tärkeistä sodista on syytä kirjoittaa kylmää faktaa: Mitä, missä, milloin, kuka – kronologisesti mitä oikein tapahtui. Voi myös pohdiskella kysymystä miksi.

Taustaa

Venäjä hyökkäsi Ruotsi-Suomen kimppuun yllättäen sotaa julistamatta 21.2.1808, tarkoituksenaan valloittaa koko Suomi. Syttyi Suomen Sota. Venäjän valmistautumisesta hyökkäyssotaan ja sotasuunnitelmasta löytyy artikkeli täältä.

Suomen Sodan seurauksena Suomi joutui Venäjän miehittämäksi ja Venäjän vallan alle. Suomessa on valitettavasti tahoja, jotka väittävät Venäjän vallan ajan olleen hyvää aikaa Suomelle ja suomalaisille. Miten ”ihanaa aikaa” se aikuisten oikeasti olikaan?

Niin, Venäjän aikomuksena oli pakkovenäläistää Suomi ja hävittää Suomi maailmankartalta. Siksi Suomessa syntyivät aktivismi ja jääkäriliike tekemään Suomesta itsenäinen valtio. Suomi itsenäistyi 6.12.1917, mutta imperialistinen Venäjä ei vetänyt miehitysjoukkojaan Suomesta, joten Suomi joutui käymään Vapaussodan Venäjää vastaan. Suomelle ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin aloittaa Vapaussota 27.1.1918.

Suomi voitti Vapaussodan Venäjää vastaan jääden itsenäiseksi valtioksi ja saaden hyvin merkittävän sotasaaliin. Vapaussodan rauhansopimus solmittiin Venäjän kanssa Tartossa hyvin pitkien ja vaikeitten rauhanneuvottelujen jälkeen 14.10.1920.

Vapaussodan ja Talvisodan välisestä ajasta löytyy yksityiskohtaisia artikkeleita, tarkoin lähdeviittein täältä. Venäjä aloitti hyökkäysvalmistelut Suomeen 20.5.1939. Neuvottelut olivat puhtaasti harhautusta.

Venäjä yritti valloittaa koko Suomen Talvisodassa, mutta epäonnistui yrityksessään. Epäonnistumisen syitä käsitellään tässä artikkelissa.

Talvisodan ja Jatkosodan välisestä ajasta löytyy yksityiskohtaisia artikkeleita, tarkoin lähdeviittein täältä. Esimerkiksi Suomen ja Saksan välisistä keskusteluista on erittäin yksityiskohtainen artikkeli täällä.

Venäjä valmistautui taas hyökkäämään Suomeen

Venäjän hyökkäyssuunnitelma Suomen valloittamiseksi on esitetty täällä.

Varsinaisista hyökkäysvalmisteluista ja hieman myös joukkojen keskityksistä Suomea vastaan on artikkeli täällä.

Salamasota-aikomuksesta Alakurtista Rovaniemelle on artikkeli täällä.

Suomen ehto sotaanlähdölle

Välirauhan aikana Suomi valmistautui uuteen puolustussotaan, sillä sekä Suomen poliittinen johto, että sotilasjohto, olivat varmoja, että Venäjä hyökkää jälleen. Suomi ei ollut suostuvainen hyökkäyssotaan, vaan asetti tiukan ehdon sotaanlähdölle. Suomi ei aloittaisi sotaa, eikä sallisi Saksankaan hyökkäävän Suomen alueelta ennen kuin Venäjä ENSIN hyökkää Suomen kimppuun.

Jatkosodan alku

Venäjä hyökkäsi ENSIN Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05. Mitä kaikkea tapahtui Jatkosodan alussa käsitellään tässä artikkelissa.

Suomi miinoitti Venäjän miehittämänä olleen veljesmaan Viron rannikkoa alkaen 22.6.1941 kello 07.38, eli sen jälkeen, kun Venäjä oli jo hyökännyt Suomen kimppuun. Venäjä ei edes huomannut miinoitusta, joten se ei voinut olla syynä Venäjän hyökkäyksille myöhemminkään.

Suomi ei liittoutunut Saksan kanssa

Matti Tapaninen väittää artikkelissaan Suomen liittoutuneen Saksan kanssa: ”Jos kuitenkin kiellämme erilaisin kiertoilmaisuin tosiasian, että olimme kansallissosialistisen Saksan liittolaisia — –”[ii]

Tähän minun on pakko esittää jyrkkä vastalauseeni. Suomi EI missään vaiheessa liittoutunut Saksan kanssa, vaikka Saksa välillä halusi Suomen liittoutuvan. Suomi kävi nimenomaan erillissotaa. Presidentti Rytin kirjekään Hitlerille EI ole sopimus.

Saksan ulkoministeri von Ribbentropin puheen 26.11.1941 mukaisesti Suomi EI ollut Saksan liittolainen, ei edes sotinut Saksan rinnalla, kuten sen puheen mukaan Italia, Romania, Unkari ja Slovakia olivat.[xlvi]

”Saksa kaikkine liittolaisineen julisti sodan Yhdysvalloille. Suomi ei sitä tehnyt. Tämä yksin todistaa, että Suomi ei ollut Saksan liittolainen.”[xlviii] — —

”Suomen kansainvälispoliittinen asema olikin selvä niin talvi- kuin jatko­sodan aikana. Liittoutuneet perustivat Moskovan ulkoministerikokouksessa lokakuussa 1943 European Advisory Commission (EAC) -nimisen elimen valmistelemaan Saksan ja sen liittolaisten antautumisasiakirjoja. Suomea ei käsitelty siellä koskaan, mikä jo yksin osoittaa, että Suomen erillinen asema oli jatkosodan aikana selvä. Suomi ei ollut Saksan liittolainen.”[l]

Saksan liittolaisista on artikkeli täällä.

Miksi Suomi joutui sotimaan Jatkosodan?

Koska Venäjä on ollut, on ja tulee olemaan imperialistinen valtio.

Venäjän tavoitteista tällä suunnalla löytyy artikkeli täältä.

——

[i] Suomen sotilas 5/2021, sivut 6-13

[ii] Suomen sotilas 5/2021, sivu 13

+3
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu