En yleensä toimi ennustajana, mutta kokeillaan nyt sitäkin – tuulivoima

Meillä on ollut Suomessa jo yli viikon verran lämpötila nollan hujakoilla, joten tuulivoima on tuottanut välillä sähköä liiankin paljon – sähkön aluehinta on mennyt välillä pakkasen puolelle.

Ohessa kuva viimeaikaisesta tuulivoiman tuotannosta – tuotantoennätys tehona (MW) oli 29.1.2024. Vihreänä kuvassa näkyy tuulivoiman kapasiteetti.

Tänään sunnuntaina lämpötila on lähtenyt menemään pakkasen puolelle, sadellut välillä vähän luntakin. Se näkyy kuvassa tuulivoiman tuotannon jyrkkänä alamäkenä.

Ensi viikon torstaille on Ilmatieteenlaitoksen ennusteen mukaan luvattu jo kivaa pakkaskeliä lähes koko Suomen alueelle – ei tosin mitään paukkupakkasia, mutta kuitenkin kaunista talvisäätä.

Jos vanhat merkit paikkansa pitää, niin torstaina sähkön kulutus Suomessa nousee tämänhetkisestä oleellisesti (parhaillaan kulutus 10960 MW), ja vastaavasti tuulivoiman tuotanto tippuu tämänhetkisestä oleellisesti (parhaillaan tuotanto 2516 MW). Kulutus ja tuotantolukuja näkee täältä.

Suomen ydinvoimalat tuottavat yhteensä parhaillaan teholla 4362 MW. Oletettavasti ydinvoiman tuotanto ei siitään alene torstaina.

Sähkön aluehinta on parhaillaan 35,30 €/MWh, eli varsin normaalilla tasolla. Oletettavasti hinta karkaa torstaina varsin korkealle, ja Suomeen tuodaan sähköä ”langat punaisena”.

Katsotaan miten minun käy ennustukseni kanssa.

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu