Energiateollisuus ry., Fingrid ja Energiavirasto tuulivoimahuijareiden apureina

Energiateollisuus ry. unohtaa sähkötehon jatkuvan tarpeen

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä tuo esiin keskikulutuksen kasvun vuoden ensimmäisellä viikolla, mutta ”unohtaa” autuaasti, että sähkötehoa (MW) pitää koko ajan (joka minuutti) tuottaa verkkoon vähintään niin paljon kuin tehoa (MW) kulutetaan:

Energiateollisuuden alustavien tietojen mukaan vuoden ensimmäisen viikon keskikulutus oli 13778 megawattia ja kokonaiskulutus 2315 gigawattituntia.”

Leskelän mielestä ei ollut mitään ongelmaa siinä, että sähkön hinta nousi taivaisiin ja sen myötä sähkön kuluttajat joutuivat vähentämään sähkön kulutusta. Ei sanaakaan siitä, että tuulivoima on haitallista sattumavoimaa, eikä siitä, että Suomeen täytyy rakentaa lisää ydinvoimaa.

Sähkön kulutusta tarkasteltiin tällä kertaa viikkotasolla.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin tarkastella sähkötehon (MW) kulutusta joka hetki, sillä sähköä on tuotettava joka hetki vähintään niin paljon kuin sitä kulutetaan. Tarkastelujaksona kulutus ylitti 15 000 MW tason. Hyvin usein oltiin lähellä 15 000 MW kulutusta. Esimerkiksi 3.1.2024 kello 17.51 kulutettiin sähköä teholla 14915 MW. Vastaavasti 4.1.2024 kello 8.52 kulutus 14850 MW.

Suomi selvisi pakkasjaksosta tuurilla, ei osaamisella.

Suomeen täytyy rakentaa lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.

Lisää Bull Shittiä Energiateollisuudelta (Leskelä ja Salomaa)

Heti perään tarkasteltiin sähkön tuotantoa, kulutusta ja omavaraisuutta vuositasolla. Tuulivoiman kapasiteetti sen kuin vain kasvaa, mutta ei sanaakaan siitä, että välillä tuulivoima ei tuota sähköä ainakaan mainita saakka. Ei sanaakaan siitä, että todellisuudessa Suomea uhkaa sähköpula, jos Suomen ylle parkkeeraa tammikuussa laaja korkeapaineen alue edes viikoksi.

Meille syötetään bull shittia sähkön kulutuksesta, tuotannosta ja omavaraisuudesta – eli suomeksi meille valehdellaan.

Vuoden 2024 alkupäivinä Suomessa oli pakkaskeli, ei vielä paukkupakkasia koko Suomessa – kun ei ollut laajaa korkeapaineen selännettä Suomen yllä. Sähkön kulutus ylitti hetkellisesti 15 000 MW tehon ja oli useaan otteeseen lähelle 15 000 MW. Ei ollut omavaraisuudesta hajuakaan, Suomeen tuotiin sähköä ”langat punaisena” Ruotsista ja myös sähköpulasta kärsivästä Virosta. Tuotiin Suomeen sähköä lähes 3000 MW teholla, useaan otteeseen yli 2700 MW teholla. Viroon yleensä viedään sähköä Suomesta, mutta nyt oli päinvastoin ja se nosti Vironkin sähkön hinnan täysin sietämättömälle tasolle.

Tuulivoimaa on valitettavasti rakennettu Suomeen jo kapasiteetiltaan peräti 6715 MW, mutta silti tuulivoima tuottaa sähköä välillä vain esimerkiksi 6 MW teholla – kun ei tuule riittävällä tuulennopeudella niin ei tuule. Tuulivoima on Suomessa haitallista sattumavoimaa.

Ollaan ihan perusteellisesti ”omavaraisia” sähkön tuotannon suhteen – tänäänkin 11.1.2024 sähkön hinta on taivaissa, kun tuli pikkupakkaset.

Sähköä tuodaan Suomeen ”langat punaisina” ja siitä tuontisähköstä maksetaan maltaita.

Klo 18:27 kulutus 12591 MW; hinta 155 €/MWh; tuulivoima 963 MW; tuonti 2304 MW.

Klo 18:51 kulutus 12781 MW; hinta 155 €/MWh; tuulivoima 872 MW; tuonti 2609 MW.

Klo 19:19 kulutus 12676 MW; hinta 200 €/MWh; tuulivoima 825 MW; tuonti 2341 MW.

Tänäänkin 12.1.2024 iltapäivällä sähkön aluehinta Suomessa + Baltiassa nousee noin 300 €/MWh hujakoille – kun Suomeen ei ole rakennettu tarpeeksi ydinvoimaa tuottamaan nimenomaan sähköä.

Fingridin mielestä ydinvoima on haitallista, tuulivoima hyödyllistä?

”Kantaverkkoyhtiö Fingrid on asettanut sähköjärjestelmän suurimmaksi sallituksi tehonmuutokseksi 1300 megawatin rajan.”

”Energiavirasto katsoo Fingridin siirtäneen perusteettomasti Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) vastuulle kantaverkon suojausjärjestelmään liittyviä velvoitteitaan, TVO kertoo tiedotteessaan.”

”Energiavirasto on antanut päätöksen Olkiluoto 3:n täyden tehon tuotantoon kytkeytyvästä kantaverkon suojauksesta. Päätöksen mukaan kantaverkon suojaus on verkonhaltijan erityinen suojausjärjestelmä, joka kuuluu kantaverkkoyhtiö Fingridin vastuulle.

Lähde: https://www.verkkouutiset.fi/a/energiavirastolta-sapiskaa-fingridille-ydinvoimaloita-voitava-ajaa-taydella-teholla

Markkinaoikeuteen

”Fingrid tulee hakemaan muutosta Energiaviraston päätökseen markkinaoikeudessa.”

Lähde: https://www.fingrid.fi/ajankohtaista/tiedotteet/2024/energiavirasto-antoi-paatoksen-tvon-tutkintapyynnosta-olkiluoto-3n-jarjestelmasuojasta-edelleen-erimielisyytta/

Tasapuolistako

Siis TVO joutuu huolehtimaan ja maksamaan siitä, että OL3 ydinvoimalan verkkoon syöttämä sähköteho ei muutu yli 1300 MW. Energiaviraston mielestä se ei kuulu TVO:lle vaan Fingridille.

Toisaalta tuulivoiman kantaverkkoon syöttämä teho vaihtelee vähän väliä jopa 5000 MW, mutta siihen vaihteluun Fingrid sopeutuu kiltisti, eikä vaadi tuulivoimayhtiöiltä yhtään mitään. Tuulivoiman hirmuisen vaihtelun vuoksi Fingrid joutuu investoimaan verkkoon tuhansia miljoonia euroja – mutta ehkäpä Fingridin johdon mukaan tuulivoima on hyödyllistä ja ydinvoima haitallista? Minun mielestäni ydinvoima on hyödyllistä ja tuulivoima haitallista sattumavoimaa.

Kuva tuulivoiman tuottaman tehon vaihtelusta

Lähde: https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/

15.12.2023-21.12.2023 välisenä aikana kaikki Suomen tuulivoimalat tuottivat sähköä yhteensä minimissään teholla 49 MW ja maksimissaan teholla 5403 MW. Tuotannon vaihtelu sinä aikana oli 5354 MW.

Johtopäätös

Tuulivoiman ”hyötysuhde” vaihteli välillä 0,74% ja 81,6%. Se vaihtelu ei haitannut Fingridin johtoa pätkääkään, mutta se olisi muka haitannut, jos OL3 ydinvoimalan teho olisi muuttunut yli 1300 MW.

Fingridin johtoon olisi mielestäni saatava pöljien punavihreiden tilalle tavallisia maalaisjärjellä ajattelevia ihmisiä.

Energiaviraston Uusiutuva energia -ryhmän johtaja Pekka Ripatti

Taas roskaa tuulivoiman puolesta.

tuulivoimalla tuotettiin sähköä ensimmäisen kerran lähes yhtä paljon kuin vesivoimalla.”

Vaan jätettiin kertomatta, että tuulivoima on haitallista sattumavoimaa. Tuulivoiman aivan hirveästi vaihteleva tuotanto (teho, MW) on yritettävä kompensoida edes osittain erittäin hyvällä säätövoimalla vesivoima, jota Suomeen on rakennettu liian vähän.

Tuulivoima on haitallista sattumavoimaa, sillä juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten (kovilla talvipakkasilla), niin tuulivoima ei tuota sähköä ainakaan mainita saakka. Suomeen on valitettavasti rakennettu tuulivoimaa kapasiteetiltaan jo 6715 MW, mutta tuulivoiman tuottama sähköteho vaihtelee hulluna esimerkiksi 6 MW ja 5400 MW välillä.

Vesivoimaa meillä saadaan parhaimmillaan teholla noin 2400 MW, mutta ei pitkäaikaisesti.

Suomeen täytyy rakentaa lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.

Katsokaapa miten iloisesti kolme APR1400 ydinvoimalaa kehrää puhdasta sähköä Barakahissa – neljänteen on jo ladattu polttoaine:

https://www.enec.gov.ae/

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu