Eversti Erkki Nordberg, sotilas, tutkija, ennustaja

Otsikossa lueteltua pitää vielä täydentää ainakin sanoilla: isänmaallinen, suomettumaton, rohkea, sotahistorioitsija, tietokirjailija.

Sotilas

Otsikon ensimmäinen sana kertoo tietysti sotilasarvon, mutta kaikki everstit eivät välttämättä ole oikeita sotilaita – Erkki Nordberg oli oikea sotilas. Hän halusi, että esimerkiksi hänen rykmenttinsä sotilaat ihan oikeasti osaavat hyvin kaupunkitaistelut (tunnetaan nykyisin terminä: Taistelu Rakennetulla Alueella, TRA). Siten hän kehitti menetelmiä, taktiikkaa ja järjesti harjoituksia.

Tietokirjailija

Erkki Nordberg kirjoitti nimenomaan tietokirjoja, lukuisia kirjoja tarkoin lähdeviittein. Tärkein hänen kirjoistaan oli minun mielestäni vuonna 2003 julkaistu Arvio ja ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla. Olen tehnyt siitä kirjasta runsaasti lainauksia useisiin omiin artikkeleihini ja kirjaani Imperialistinen Roistovaltio – tietysti tarkoin lähdeviittein.

Eversti Nordbergin viimeiseksi kirjaksi jäi Ässät Jyllää – Stadin kundit Jatkosodassa. Sen kirjan Erkki jätti toimitettavaksi everstiluutnantti Jarmo Niemiselle noin viikkoa ennen kuolemaansa (28.3.2012). Kirja ilmestyi vuonna 2019.

Rohkea sotahistorioitsija

Pitkän, syvän ja synkän suomettumisen aikana oli tapana vaieta Venäjän imperialismista, valloitussuunnitelmista, jne. Muunneltiin totuutta, jätettiin asioita kertomatta, jne. Hyvin yleisesti ”unohdettiin” Suomen ja Venäjän välillä käyty Vapaussota ja valehdeltiin kyseisen sodan olleen sisällissota, jos sitä ollenkaan mainittiin. Erkki Nordbergille Vapaussota oli Vapaussota, eikä esimerkiksi sisällissota.

Siitä suomettumisesta ei ole vieläkään päästy eroon. Esimerkiksi Puolustusvoimien Ruotuväki-lehden päätoimittaja Mikko Ilkko on nimenomaan käskenyt, että Vapaussodasta täytyy käyttää nimeä sisällissota. Valitin siitä nimestä ja sain vastauksen, että kyseessä on päätoimittajan tekemä linjaus.

Arvio ja Ennuste

Tämän mielestäni tärkeimmän kirjansa eversti Erkki Nordberg kirjoitti ollessaan Suomen Puolustusvoimien vakinaisessa palveluksessa – vapaa-ajallaan, kuten hän itse asiaa korosti. Tutkimuksen tekeminen alkoi 10.6.1996 ja päättyi 6.12.2002.

Lainauksia kirjasta Arvio ja Ennuste

”Puna-armeijahan oli suunnitellut koko Suomen valtaamista jo Vapaussodan aikana, ja valmisteluja jatkettiin 1920- sekä 1930-luvun ajan.”[i]

”Luoteisesta strategisesta suunnasta kehittyi vuosina 1930-1939 peruuttamattomasti Suomeen tehtävän hyökkäyksen lähtöalue. Sotilaat marssivat lähtöalueella yhtä jal­kaa puolueen johdon valloitussuunnitelmien tahdissa. Puna-armeijan provokaatio, joka aloitti sodan, oli suunniteltu hyvissä ajoin etukäteen. Tavoitekin oli yhteinen: koko Suomen valtaaminen ja sen kansan siirtäminen muualle. Stalin sanoi näet talvi­sodan alkaessa tehtyjen muistiinpanojen mukaan: ”Suomalaiset on asutettava muualle – – Suomessa on vähemmän asukkaita kuin Leningradissa, ja heidät on helppo siirtää muualle.” ”[ii]

Kun Venäjä epäonnistui koko Suomen valtaamisessa Talvisodan avulla, niin Välirauhan aikana Venäjä tietysti teki uudet suunnitelmat koko Suomen valtaamiseksi.

Erkki Nordberg esittää nämä suunnitelmat kirjallisesti ja hyvän kartan avulla sivuilla 178-181.

Johtopäätös

”välirauhan aikaisista sotavalmisteluista voidaan ja tarvitsee tehdä vain yksi johtopäätös. Puna-armeija valmistautui hyökkäämään länteen sekä valtaamaan sen ohella myös Suomen. Tällä kerralla se tehtäisiin heti vielä huomattavasti vahvemmin voimin kuin oli ollut tarkoitus vuonna 1939.”[iii]

Kun Venäjä epäonnistui koko Suomen valtaamisessa Jatkosodan avulla, niin sitten oli tarkoitus valloittaa koko Suomi Jatkosodan päättymisen jälkeen.

”Stalin ilmoitti lisäksi 10.10.1944 Liittoutuneiden valvontakomission (LVK) puheenjohtajalle Andrei Zdanoville: ”Puna-armeija on saanut käskyn ylittää rajan 15.10. klo 6.00 ja miehittää Suomen.” Hyökkäyskäsky ilmoitettiin kuitenkin peruutetuksi 15.10 kello 04.00.”[iv]

Niin, venäläisille selvisi, että Suomi oli suorittanut laajamittaisen aseiden hajavarastoinnin (Asekätkentä) ja siten valmistautuneet sissisotaan Venäjän hyökkäysjoukkoja vastaan. Sissisotaan juuttuminen ei kiinnostanut.

Erkki Nordberg tarkastelee tietysti myös Venäjän Jatkosodan jälkeistä toimintaa Suomen suomettamiseksi ja valtaamiseksi varsin perusteellisesti: puolueet, rauhanjärjestöt, jne. Siitä Kylmän sodan kaudesta hieman täällä.

Olen lainaillut pätkiä lähinnä Suomea koskevista osista. Erkki Nordberg käsittelee perusteellisesti myös Venäjän aikomusta hyökätä länteen maailmanhistorian suurimmin joukoin heinäkuussa 1941. Suosittelen Eversti Nordbergin kirjaa lämpimästi.

Ässät Jyllää

Hyvin suositeltava kirja, vaikka onkin ”joukko-osaston” historiikki. Kirjoitettu huumorisuonen mukana ollessa. Ei ole pelkkää kuivaa historiaa, vaan mukana on taustoitusta, kuvia ja karttoja, jotka tekevät ymmärtämisen helpommaksi.

Kirjassa on ainesta myös toisille sotahistorioisijoille omiin teoksiinsa.

——

[i] Erkki Nordberg – Arvio ja Ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla; 2003; sivu 110

[ii] Erkki Nordberg – Arvio ja Ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla; 2003; sivu 138

[iii] Erkki Nordberg – Arvio ja Ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla; 2003; sivu 181

[iv] Erkki Nordberg – Arvio ja Ennuste Venäjän sotilaspolitiikasta Suomen suunnalla; 2003; sivu 234

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu