Hans-Joachim Marseille – Saksan Illu

Otsikon Illu tarkoittaa tietysti Eino Ilmari Juutilaista. Suomalaista hävittäjälentäjää – kaksinkertaista Mannerheim-ristin ritaria – ”Ässien ässää”. Suomen Ilmavoimien ja Juutilaisen saavutuksista Jatkosodassa voi lukea täältä.

Suomen ”Illu” ampui alas eniten vihollisia suomalaisista hävittäjälentäjistä ja jäi eloon. Saksan ”Jochen” ei ampunut alas eniten vihollisia ja sai sotalennolla lentäjän kuoleman 22-vuotiaana. Näissä kahdessa lentäjässä oli kuitenkin yhtäläisyyksiä, joiden perusteella laadin tämän kirjoituksen otsikon.

Yhtäläisyyksiä

Molemmat hallitsivat hävittäjäkoneellaan lentämisen täydelliseesti. Heidän ei tarvinnut kiinnittää mitään huomiota lentämiseen, vaan he saattoivat keskittyä ilmataisteluun.

Molemmilla oli hyvä näkö ja havaintokyky – yleensä he havaitsivat vihollisen ensimmäisenä.

Molemmilla oli kyky muodostaa oikea tilannekuva, mitä on tapahtumassa ja mitä tulee tapahtumaan.

Molemmat olivat rohkeita, he kävivät kimppuun olipa vihollisella miten suuri ylivoima hyvänsä.

Molemmat kehittivät uusia menetelmiä vihollisen kukistamiseksi.

Molemmat olivat ainakin aluksi kurittomia velmuja, jotka saivat omat esimiehensä raivostumaan ja rankaisemaan alaisiaan.

Molempien ampumataito oli erinomainen. He osuivat sinne mihin oli tarkoituskin – käyttivät pudotuksiinsa vähän ammuksia.

Molemmat tekivät mielellään erilaisia kepposia lentäjätovereilleen.

Molemmat olivat ritarillisia vihollista kohtaan.

Molemmille myönnettiin maansa korkein kunniamerkki suorituksistaan. Illusta tuli kaksinkertainen Mannerheim-ristin ritari (Marsalkansauvat ristissä tavallisen ritarimerkin lisäksi). Jochenille myönnettiin ennen kuolemaansa Rautaristin Ritariristi Tammenlehvillä, Miekoilla ja Timanteilla. Vastannee kolminkertaista tai nelinkertaista Mannerheimristiä.

Eroavaisuuksia

Illua vihollishävittäjät eivät saaneet ammuttua alas kertaakaan, eikä yleensä edes osumia Illun koneeseen. Jochen oli aluksi sellainen rämäpää, että hän romutti omia koneita lähes samaa tahtia kuin vihollisen koneita. Hän teki pakkolaskuja ihan seulaksi ammutuilla koneilla. Sittemmin Jochen kehitti sellaisia ilmataistelumenetelmiä, että häntä ei enää ammuttu alas, eikä koneessakaan ollut juuri paikkaamista.

Illu oli sotilaallinen, Jochen oli erittäin epäsotilaallinen.

Illu ampui alas ryssiä ja Jochen brittejä.

Pudotustilastojen vertailua

Illu sai ensimmäisen ristin pudotettuaan 22 konetta ja toisen ammuttuaan alas 73 konetta. Jatkosodan päätyttyä tilillä oli 94 vahvistettua pudotusta ja kaikkiaan 128.[i] Kaikkia pudotuksia ei nimittäin ollut kukaan vahvistamassa.

Jochenille myönnettiin Ritariristi 22.2.1942 46 ilmavoitosta; 6.6.1942 tammenlehvät 75 ilmavoitosta; 18.6.1942 miekat tammenlehviin 100 ilmavoitosta; timantit 3.9.1942.[ii] Kaikkiaan Marseille saavutti 158 vahvistettua ilmavoittoa ja 11 vahvistamatonta ilmavoittoa. Marseille lensi 482 sotalentoa ja osallistui taisteluun 388 kertaa.[iii] Marseillen ensimmäinen ilmavoitto 24.8.1940 Englannissa Spitfirestä; 158. ilmavoitto 26.9.1942 Libyassa myös Spitfirestä.[iv] Lähes kaikista pudotuksista on mainittu päivämäärä, kelloaika ja paikka.[v] Kirjassa tiedetään yleensä myös kenet Jochen ampui alas.

Marseillen viimeinen lento

Marseillea ei ammuttu alas, vaan hänen uuteen Mersuunsa tuli moottorivika. Ohjaamoon tuli kuumaa öljysumua ja savua niin, että hän ei nähnyt yhtään mitään, joten sieltä oli suoritettava hyppy heti kun pääsi omalle alueelle – ettei jäisi vihollisen vangiksi. Hyppy epäonnistui – hän törmäsi hypätessään oman koneensa peräsimiin ja sai surmansa. Viimeiset sanat: ”Nyt on pakko hypätä … En kestä enää”[vi]

——

[i] Eero Kiviranta – Ässien ässä sodan taivaalla; 1978; sivu 86

[ii] Colin D. Heaton & Anne-Marie Lewis – Marseille – Afrikan taivaan voittamaton; 2013; sivu 198

[iii] Colin D. Heaton & Anne-Marie Lewis – Marseille – Afrikan taivaan voittamaton; 2013; sivu 187

[iv] Colin D. Heaton & Anne-Marie Lewis – Marseille – Afrikan taivaan voittamaton; 2013; sivut 203-206

[v] Colin D. Heaton & Anne-Marie Lewis – Marseille – Afrikan taivaan voittamaton; 2013; sivut 203-206

[vi] Colin D. Heaton & Anne-Marie Lewis – Marseille – Afrikan taivaan voittamaton; 2013; sivu 181

+1
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu