Havuja perrrkele, huuto on aikoinaan auttanut hiihtokilpailuissa – nyt pitäisi kai huutaa voimalaitoksia perrrkele

Suomessa nähtiin Talvisodan jälkeen nälkää, saattoipa olla nälkäkuolemiakin vielä ennen vuoden 1942 sadonkorjuuta. Silloin Välirauhan ja Jatkosodan aikana pahimmasta hädästä auttoi aseveli Saksa toimittamalla Suomeen mm. viljaa, vaikka itselläkään ei ollut tarpeeksi. Suomessa on sanonta, jonka mukaan Siperia opetti – se päti tässäkin asiassa. Jatkosodan jälkeen alettiin kiinnittää huomiota huoltovarmuuteen – varastoitiin mm. viljaa ja polttoaineita pahan päivän varalle.

Valitettavasti suomalaiset ovat kovapäistä kansaa – Siperian opetukset tahtovat unohtua ja taas eletään illuusiossa. Tämä näkyy mm. siinä, että varmuusvarastoja on purettu ja varsinkin siinä, että sähkönsaannin huoltovarmuudesta ei ole pidetty huolta.

Sähkö on välttämättömyyshyödyke, jota on koko ajan tuotettava vähintään niin paljon kuin sitä kulutetaan. Hyvä olisi, jos sähköä riittäisi myös vientiin, sen sijaan että sitä tuodaan kalliilla hinnalla.

Suomessa sähkön kulutus kasvaa nykyiseltä tasolta merkittävästi, mutta valitettavasti Suomeen on rakennettu runsaasti haitallista sattumavoimaa tuulivoima, eikä ole rakennettu riittävästi hyödyllistä ydinvoimaa.

Surullinen tarina ydinvoimasta

Syyllisiä ovat ydinvoiman vastustajat ja haitallisen sattumavoiman tuulivoima puoltajat. Suomeen yritettiin viidettä ydinvoimalaa jo Esko Ahon hallituksen aikoihin, mutta Aho vastusti sitä ja hanke kaatui eduskunnassa 1993. Olisipa sekin laitos nyt tuottamassa meille sähköä edullisesti ja puhtaasti – vaan ei ole.

Sittemmin Eduskunta ”suuressa viisaudessaan” kieltäytyi antamasta lupaa Loviisa 3:lle (antoi luvat Olkiluoto 3:lle, Olkiluoto 4:lle ja Fennovoimalle). Olisipa se Loviisa 3 jo tuottamassa sähköä, vaan ei ole.

Ranskalaiset ryssivät OL3 voimalan, joten se on hirveästi myöhässä. Sen myöhästymisen vuoksi Teollisuuden voima ei tilannut OL4:ää.

Valitettavasti saksalainen E.ON vetäytyi Fennovoimasta, jonka piti rakentaa ydinvoimala japanilaisella reaktorilla. Oletan, että se alkuperäinen Fennovoiman projekti japanilaisella reaktorilla olisi ollut hyvä ja hyödyllinen. Monen mutkan kautta ollaan valitettavasti siinä tilanteessa, että kyseistä Hanhikivi 1 voimalaa ollaan harsimassa kasaan imperialistisen Venäjän kanssa. Siitä ei taatusti mitään hyvää seuraa.

Ryssittiin perusteellisesti, entä miten eteenpäin

Niin, on vaikea keksiä miten Suomen huoltovarmuus sähkön suhteen olisi voitu ryssiä pahemmin kuin miten se on tehty. Edes vesivoimaa ei ole rakennettu niin paljon kuin olisi pitänyt rakentaa – ainakin Vuotos ja Kollaja.

Oletan, että talvella 2021-2022 tulee eteen tuskallinen herääminen Ruususen unesta. Sähkön hinta kivunnee taivaisiin ja sähkön kulutusta pitänee rajoittaa – kun ei ole huolehdittu riittävästä omasta sähkön tuotannosta ja sen huoltovarmuudesta.

Kremlissä tietysti hykerrellään tyytyväisyydestä typerien suomalaisten päättäjien suhteen. Jospa Esko Ahokin saa Putinilta mitalin.

Nopeasti toimeen

Uusia ydinvoimaloita ei valitettavasti ole ostettavissa kaupan hyllyltä nopeasti. Jos halua löytyy, niin se vesivoiman lisääminen Vuotoksen ja Kollajan avulla onnistuu melkoisen nopeasti.

Vieläkin nopeammin onnistuu fossiilisen voiman alasajon lopettaminen. Antaa toimivien kivihiilivoimaloiden, turvevoimaloiden ja öljyvoimaloiden toimia, kunnes saadaan uutta omaa ydinvoimaa runsaasti tuotantokäyttöön.

Uutta ydinvoimaa rakenteille ASAP

Heti kysely Etelä-Koreaan: Millä aikataululla ja mihin hintaan toimittavat kolme identtistä 1400 MW ydinvoimalaa sarjatuotantona: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1.

Oletan, että toimitukset voisivat olla: Nro 1 viisi vuotta tilauksesta ja sitten kaksi seuraavaa vuoden välein (6 vuotta tilauksesta ja 7 vuotta tilauksesta). Avaimet käteen periaatteella ja toimittaja päättää mistä mitäkin ostaa ja kuka mitäkin tekee.

+8
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu