Hyökkäämättömyyssopimuksen irtisanomisesta 80 vuotta

Suomen ja Venäjän välillä solmittiin hyökkäämättömyyssopimus 21.1.1932. Sitä sopimusta sovittiin Venäjän kanssa jatkettavan vuoden 1945 loppuun 7.4.1934.

Venäjä ilmoitti irtisanovansa kyseisen sopimuksen 28.11.1939 ja hyökkäsi Suomen kimppuun 30.11.1939.

Mitä sovittiin sopimuksen irtisanomisesta?

Varsinaisessa sopimuksessa:

8 artikla.

Tämä sopimus on oleva voimassa kolme vuotta. Ellei kumpikaan korkeista sopimuspuolista ole sitä vähintään kuusi kuukautta ennen tämän ajan umpeen kulumista sanonut irti, niin sen on katsottava tulleen itsestään pitennetyksi uudeksi kaksivuotiskaudeksi.

Jatkosopimuksessa:

1 artikla.

Hyökkäämättömyydestä ja riitojen rauhanomaisesta ratkaisusta Suomen ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton kesken Helsingissä 21 päivänä tammikuuta 1932 tehdyn sopimuksen 8 artiklassa olevat määräykset sopimuksen voimassaoloajasta ja sen lakkaamisesta muutetaan siten, että sanottu sopimus on pysyvä voimassa 31 päivään joulukuuta 1945.

Venäjä rikkoi voimassa olevaa sopimusta

Siten syvästi suomettuneessa Suomessa yleinen toteamus, että: Venäjä irtisanoi hyökkäämättömyyssopimuksen 28.11.1939 – on suoranainen valhe, kun jätetään kertomatta tosiasia, että Venäjä rikkoi hyökkäämättömyyssopimusta törkeästi hyökätessään Suomen kimppuun 30.11.1939.

Nimittäin:

a) sopimusta ei voinut noin vain irtisanoa ja sitten hyökätä Suomen kimppuun aivan kuin sopimusta ei olisikaan olemassa.

b) Jo ihan tavallisella loogisella päättelykyvyllä huomaa helposti, että ei sellaisella hyökkäämättömyyssopimuksella ole yhtään mitään virkaa jonka voisi noin vain irtisanoa ja hetimiten hyökätä.

c) Siksi alkuperäisessä sopimuksessa oli 6 kk irtisanomisaika. Sopimuksen voi irtisanoa ja sitten 6 kk kuluttua hyökätä – ilman että tapahtuisi sopimusrikkomusta. Jatkosopimuksessa puolestaan annettiin kiinteä päivämäärä johon saakka sopimus on voimassa.

Muitakin sopimuksia

Kyseessä ei tietenkään ollut ainoa sopimus, jota Venäjä on rikkonut.

 

+6
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu