Hyvät vanhat kengät ovat paremmat kuin kaapillinen uusia – kenkiä kannattaa huoltaa

Maiharit

Käytän paljon kotimaisia nahkamaihareita, joten kokemusta on.

Jalaksen vanhempi M-05 maihari oli varsin hyvä, mutta pohjat tulivat jossakin vaiheessa eläkeikään, vaikka nahkaosat olivat hyvässä kunnossa ja jalkineet tuntuivat edelleen hyvälle jalassa. Jalas ei suostunut valamaan vanhoihin maihareihin uusia pohjia, joten korjasin pohjia itse ja nastoitin ne liukkaan kelin maihareiksi. On mukava jalalle ja pitää märällä kiiltävälläkin jäällä.

Jalaksen uudemmista maihareista, joissa valettu kumi suojaa myös kärjen, eli Taistelijan jalkine M-05, toinen oli varsinainen kidutuslaite. Sain senkin lopulta tuntumaan jalassa hyvältä pitkilläkin marsseilla. Täytyy vaan pitää huolta, että kestävät kauan, eikä tarvitse hankkia uusia.

Nahkajalkine ei tykkää vedestä, joten jos tietää reissun olevan märässä metsässä tai vesisateella, niin oikea jalkinevalinta on kumisaapas. Kovalla pakkasella oikea jalkinevalinta on huopavuorinen kumisaapas.

Urheilukengät

Kesällä pidän yleisjalkineena pyöräillessä, lenkkeillessä, asiointireissuilla ja ulkotyökenkinä kotimaisia Kuoman jalkineita, joissa osa on nahkaa ja osa hengittävää kangasta.

Niissäkin on sama asia kuin maihareissa. Jalkine tarvitsee aikansa sopeutuakseen jalkaan niin, että tuntuu hyvältä jalassa – ei nipistä mistään kohtaa, ei hierrä, jne.

Kun ensimmäisistä pohjat tulivat eläkeikään, niin en suinkaan heittänyt niitä menemään vaan korjasin itse pohjat ja käytän likaisen työn kenkinä (maalausta, valttausta, jne.). Ostin uudet samanlaiset Kuomat jokapäiväiseen käyttöön. Sisäänajo otti taas aikaa, mutta ovat mukavat jalassa.

Kenkien huolto

Uusia nahkakenkiä huollan ensin pitkään mehiläisvahapohjaisella Renapurilla, ennen ensimmäistäkään lankkausta. Jatkossakin silloin tällöin Renapuria – varsinkin pitkäaikaissäilytykseen pannessa (isommat talvimaiharit kesäksi ja päinvastoin).

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu