Ilmastokatastrofi on huuhaata – mutta Suomen sähköhuoltovarmuus on surkealla tolalla

Ilmastonmuutos

Ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia, milloin lämpimämpään suuntaan, milloin kylmempään suuntaan – ja tulee jatkossakin muuttumaan milloin lämpimämpään suuntaan, milloin kylmempään suuntaan.

Ei sitä ilmaston muuttumista voi estää Suomi, eikä suomalaiset.

Hiilidioksidi

Ilman hiilidioksidipitoisuuden vaikutus ilmastonmuutokseen on vähäinen, jos sitä loppujen lopuksi on ollenkaan. Sitä on ansiokkaasti todistanut Uuden Suomen Puheenvuorossa mm. Antero Ollila, mutta toki moni muukin.

Hiilidioksidi ilmassa kuuluu oleellisena osana luonnon normaaliin kiertokulkuun.

Ei hiilidioksidia ole järkevää jahdata hinnalla millä hyvänsä.

Hiilidioksidia jahdattaessa Suomesta on mm. lakkautettu ja purettu hyvä Inkoon hiilivoimala, jossa oli neljä 250 MW yksikköä, eli 1000 MW sääriippumatonta tuotantoa. Lievästi sanottuna Suomelle vahingollista toimintaa.

Hiilivoima

Hiilivoima on sähköhuoltovarmuuden kannalta hyvä asia. Polttoaine on halpaa ja sitä on helppo varastoida avotaivaan alle suuriin kekoihin pitkäaikaista kulutusta varten.

Toki hiilivoimala tupruttaa käynnissä ollessaan tappavia pienhiukkasia, rikkidioksidia ja typen oksideja, joten hyvin pitkällä tähtäimellä siitä luopuminen olisi aiheellista – kunhan ensin sähköhuoltovarmuus ja sähköomavaraisuus on aikuisten oikeasti kunnossa (joka ainoa minuutti, vaikka ei tuule, eikä paista aurinko).

Tuulivoima

Hiilidioksidin ”vaarallisuutta” tekosyynä käyttäen Suomeen on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima kapasiteetiltaan 7148 MW, joka on aivan valtava määrä.

Tuulivoiman tuotanto vaihtelee hirvittävän paljon – käytännössä nollan ja 6000 MW välillä ihan sähkön tarpeesta (kulutuksesta) riippumatta. Jopa kääntäen verrannollisestikin, sillä juuri silloin kun Suomessa kulutetaan sähköä eniten (pitkäaikainen kova pakkanen koko Suomen alueella, eli korkeapaine), niin tuulivoima ei tuota sähköä ollenkaan, tai joka tapauksessa hyvin vähän kapasiteettiin verrattuna. Vanha artikkelini todistaa pakkasen ja tuulennopeuden korrelaation melkoisella määrällä kuvapareja. Tuulivoimala nimittäin tarvitsee noin 6 m/s tuulennopeuden tuottaakseen sähköä edes vähän. Vasta noin 10 m/s antaa kunnolla sähköä.

Tuulivoiman tuotannon aivan valtava vaihtelu näkyy erinomaisesti pitkästä kuvasarjastani, jossa näkyy tuulivoiman tuotanto kuukausittain – kuvat ovat peräisin taatusti luotettavasta lähteestä.

Tuulivoiman negatiivinen tuotanto

Välillä tuulivoiman tuotanto on paitsi hyvin alhaista, niin tuulivoimalat jopa kuluttavat sähköä enemmän kuin tuottavat, eli tuotanto on negatiivinen. Oheinen kuva on peräisin Fingridin sivulta. Olen rajannut ja skaalannut kuvaa, jotta se olisi havainnollisempi. Lisäsin punaisen vaakaviivan tuotannon nollatasoa näyttämään, jotta paremmin näkyy nollan hujakoilla ja negatiivisena olo. Lisäsin myös kaksi sinistä pystyviivaa näyttämään, että tuulivoiman tuotanto oli noin 35 tuntia alle 200 MW tason. 200 MW ei ole juuri mitään, kun sähkön kulutus on karkeasti 11 000 MW, tai jopa 15 000 MW. Vuosi on 2024.

Taloudellisesti kannattavaa sähkön varastointitapaa vaikkapa kyseiselle 35 tunnin ajalle ja vaikkapa edes 2000 MW sähköteholle ei ole olemassa ja tuskin tuleekaan. Tässä artikkelissa on laskeskeltu sähkövaraston hintaa.

Tuulivoiman negatiivinen tuotanto on sinänsä harvinaista, mutta tuulivoiman hyvin vähäinen sähköntuotanto sen sijaan on hyvin yleistä. Siten tuulivoima on haitallista sattumavoimaa.

Sähkön tuonti

Tuulivoimahuijarit väittävät, että ei se haittaa, vaikka välillä tuulivoima ei tuota sähköä – tuodaan sitten sähköä ulkomailta. Se väite ei kestä päivänvaloa.

Ylläolevan kuvan mukaisen negatiivisen tuotannon aikana, esimerkiksi 26.3.2024 kello 6.43, Suomeen tuotiin sähköä teholla 2583 MW. Se oli käytännössä lähes maksimikapasiteetti, mitä Suomeen oli mahdollista tuoda sähköä.

Ei saa luottaa siihen, että kyllä sähköä saadaan tuotua, ellei Suomessa tuulivoima tuota sähköä. Ruotsin vesivoimaloiden varastoaltaissa ei suinkaan aina ole tarpeeksi vettä, että vesivoimalla voidaan tuottaa sähköä vientiin. Sähkön tarvitsijoita voi sitä paitsi olla muuallakin kuin Suomessa.

Sähköhuoltovarmuus

Valitettavasti Suomen poliittinen johto ei ole huolehtinut Suomen sähköhuoltovarmuudesta:

– ei ole rakennettu tarpeeksi ydinvoimaa (Loviisa 3, Olkiluoto 4, Vaasa 1);

– on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo kapasiteetiltaan peräti yli 7000 MW;

– on annettu purkaa mm. Inkoon hiilivoimala, jossa oli neljä 250 MW yksikköä.

Sähköomavaraisuus

Mediassa on toitotettu Suomen olevan tuulivoiman ansiosta sähköomavarainen – se on valheellista propagandaa.

Jos vuosittaiset terawattitunnit osoittaisivatkin ”sähköomavaraisuutta”, niin sitä ei saa uskoa.

Sähkötehoa (MW) on nimittäin tuotettava joka minuutti vähintään niin suurella teholla kuin sitä haluttaisiin kuluttaa. Vasta sitten Suomi on sähköomavarainen, kun joka ainoa minuutti sähköä tuotetaan Suomessa vähintään niin suurella teholla kuin sitä halutaan kuluttaa – eli se on myös edullisen hintaista.

Miten siihen sähköomavaraisuuteen päästään?

  1. On lopetettava haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen Suomeen. Hyödyllisen sähköntuotannon rakentamiselle ei ole normaaleja edellytyksiä, kun tuulivoima välillä painaa sähkön markkinahinnan alle tuotantokustannusten. Kun tuulee hyvin, niin sähköä viedään melkein ilmaiseksi tai jopa miinushinnalla. Kun ei tuule, niin sähkön hinta pomppaa sietämättömän korkealle. Täällä asiasta lisää.
  2. Suomeen täytyy rakentaa lisää ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.
  3. On ainakin toistaiseksi lopetettava siirtyminen pois kivihiilestä ja öljystä. Ensin on saatava vähintään se kakkoskohdassa haluamani 4000 MW uutta ydinvoimaa käyttöön.
  4. Lisänä se on rikkakin rokassa – säätövoimaa: Vuotos ja Kollaja pitää rakentaa.
  5. Minua ei haittaisi ollenkaan, jos Suomeen rakennettaisiin myös uutta hiilivoimaa – hiilivoimankin huoltovarmuus on hyvä.

Voiko ydinvoima olla omavaraista ja huoltovarmuutta lisäävää?

Kyllä voi ja onkin.

Huoltovarmuus on sitä parempi, mitä enemmän Suomella on omaa ydinvoimaa. Ydinvoimalan polttoaine on halpaa ja sitä on helppo varastoida ydinvoimaloiden yhteyteen useiden vuosien kulutusta vastaava määrä.

Ydinvoimaloiden polttoaine saadaan haluttaessa Suomesta – jossakin vaiheessa se on varmaankin järkevää. Suomessa on runsaasti uraania, joten haluttaessa se on jalostettavissa ydinvoimaloiden polttoaineeksi myös Suomessa – siihen ei ole olemassa mitään estettä.

Lisäksi ydinvoimaloiden käytetty polttoaine on kierrätettävissä uudelleen ydinvoimaloiden polttoaineeksi – jos niin halutaan. Jossakin vaiheessa se tulee varmaankin järkeväksi. Noin 95% käytetystä ydinvoimaloiden polttoaineesta voidaan kierrättää uudelleen ydinvoimaloiden polttoaineeksi ja vain noin 5% pitää loppusijoittaa syvälle peruskallioon lasitettuna kuparikapseleissa, jotka sijoitetaan pehmeän saven ympäröiminä peruskallioon täysin vaarattomaksi.

Ydinvoiman käyttökelpoisuus sodan aikana?

Imperialistisen roistovaltion Venäjän naapurina tämä on erittäin relevantti kysymys.

Ukrainan sota on osoittanut, että Venäjä EI hyökkää käynnissä olevia useita Ukrainan ydinvoimaloita, vaan ne tuottavat sähköä Ukrainalle aivan normaalisti myös sodan aikana. Sen sijaan Venäjä on hyökännyt ja tuhonnut esimerkiksi Ukrainan lämpöä ja sähköä tuottavia polttovoimaloita, sekä vesivoimaloita patoineen. Tuulivoimaloista, eikä aurinkovoimaloista, ei ole Ukrainalle hyötyä.

Kuitenkaan Venäjän ei saa antaa valloittaa Suomen ydinvoimaloita haltuunsa – puolustuksen täytyy pitää. Euroopan suurin ydinvoimala Ukrainan Zaporizhiassa joutui valitettavasti Venäjän joukkojen haltuun vuonna 2022, se on ongelma, mutta ei vielä suuri ongelma.

Ydinvoiman hajasijoitus

Yllä oleva on yksi syy siihen, että haluan ydinvoimalan myös jonnekin Vaasan hujakoille. Venäjä ei ihan helposti valloittane Vaasan hujakoilla olevaa ydinvoimalaa.

Toinen syy on, että sähköä kulutetaan kaikkialla Suomessa, siksi myös Vaasan seudulle on järkevää rakentaa ydinvoimaa.

Kolmas syy on, että silloin tällöin Suomella on varaa myös myydä sähköä ulkomaille. Vaasan kautta sitä on lyhyehkö matka viedä Ruotsiin ja Ruotsin kautta vaikkapa edelleen Saksaan, joka on idioottimaisesti lakkauttanut ydinvoimansa.

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu