Joet ovat edelleen tärkeitä esteitä – sillat pitää tarvittaessa räjäyttää

Ukrainaa varoitettiin hyvissä ajoin ennen 24.2.2022, että Venäjä aikoo tehdä suurhyökkäyksen Ukrainan kimppuun.

Valitettavasti Ukraina ei panostanut Dneprin siltoja valmiiksi ennen Venäjän hyökkäystä ja räjäyttänyt niitä siltoja, joita parhaillaan yritetään pitää liikennekelvottomassa kunnossa lähinnä HIMARS raketinheitinjärjestelmän tarkkuusohjuksilla.

Kun siltoja ei räjäytetty, niin Venäjän armeija kykeni valtaamaan Hersonin kaupungin ja suuren alueen Dneprin länsipuolelta. Ukrainan joukot saivat kuitenkin onneksi Venäjän hyökkäyksen pysäytettyä ennen Mykolaivia ja Odessaa. Nyt Ukrainan joukoilla on suuri ja raskas urakka puhdistaa Dneprin länsipuolinen alue imperialistisen Venäjän brutaaleista miehitysjoukoista. Dnepr olisi ollut hyvä luonnon tarjoama puolustuslinja – on toki sitä edelleen, mutta Venäjän joukkoja ei olisi saanut päästää Dneprin länsipuolelle.

Georgia 2008

Georgian sodassa 2008 Georgia teki saman virheen kuin Ukraina vuonna 2020.

Georgian maakunnan Abhasia ja muun Georgian välissä virtaa joki, jonka ylitse on Zugdidin kaupungin lähellä sekä maantiesilta, että rautatiesilta.

Ne olisi pitänyt panostaa ja räjäyttää, eikä päästää Venäjän joukkoja vapaasti ajelemaan mm. Potin satamakaupunkiin saakka. Sillä kertaa Venäjän joukot kuitenkin vetäytyivät takaisin Abhasian puolelle.

Kävin sittemmin sillä maantiesillalla ja keskustelin alueen puolustuksesta vastaavan henkilön kanssa pyytäen panostamaan sen sillan, että se voidaan räjäyttää, kun Venäjä seuraavan kerran hyökkää. Tämä henkilö ei millään ymmärtänyt, että silta pitäisi räjäyttää – hän ihmetteli, että miten sitten päästään kulkemaan joen ylitse, jos silta räjäytetään.

Suomi?

Suomessa valmistauduttiin ennen neukkulan kemahtamista räjäyttelemään siltoja. Silloissa oli jo etukäteen suunnitellut panoskammiot, tai räjähteiden ripustuskoukut, jotta sillat saadaan nopeasti räjäytettyä tarvittaessa. Mikä lienee nykytilanne – onko räjäytyssuunnitelmat ja räjähteet olemassa?

+4
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu