Lopettakaa idioottimainen kalliiden ja turhien sähkövarastojen rakentaminen – versio 3
Dokumentin versioista
Alkuperäinen artikkeli ilmestyi Uuden Suomen Puheenvuorossa 31.8.2024. Artikkeli oli suosituimpien artikkeleiden listan ensimmäisenä pari päivää ja kommentteja kertyi 226 kpl. Tykkäyksiä oli 32 kpl. Versioon 2 on lisätty arvio ja laskelma sähkövaraston hinnasta ja arvio akkujen iästä, ennen kuin ne pitää vaihtaa. Loppuun on lisätty kappale Yhteenveto. Version 3 lopussa otetaan kantaa ”ilmaston lämpenemiseen” ja esitetään laskelma huippukulutuksen aikaisesta sähkön tuotannosta.
Asiaan
Lainaan alkuun pätkiä Verkkouutisten artikkelista:
”Investointitarve jakeluverkkoihin on todella suuri.
Jättimäisiltä puhelimen vara-akuilta näyttävät teollisen kokoluokan sähkövarastot yleistyvät Suomessa.”
— —
”Se, mikä nyt on uutta, on sellaisten akkujen lisääntyminen, joiden tehtävä on ainoastaan toimia sähköverkossa esimerkiksi osana kantaverkon reservimarkkinaa. Kun verkossa tulee tilanne, jossa kulutus on tuotantoa isompaa, akut voivat syöttää sähköä verkkoon ja näin tasata verkon tilannetta. Toisaalta kun tuotantoa on paljon, akut voivat ottaa sähköä verkosta.
– Tässä on taustalla etenkin uusiutuvan energian lisääntyminen. Uusiutuvan energian tuotanto on riippuvaista säästä, jolloin heilahtelu tuotannon ja kulutuksen välillä on suurempaa ja kulutuksen pitää pystyä joustamaan. Tarvitsemme verkkoon joustoa ja varastointimahdollisuuksia esimerkiksi pilvisten ja tuulettomien päivien varalle, Kokkonen sanoo.”
Lainaus on päättynyt ja seuraa omaa tekstiäni:
Tuulivoiman tuotanto (teho) vaihtelee erittäin paljon
Kuten sanottua yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Tässä kuvassa pystyakselilla näkyy tuulivoiman teho (MW) ja vaaka-akselilla maaliskuun 2024 päivät. Kuvassa ylhäällä näkyy vihreällä tuulivoiman kapasiteetti (7148 MW), käytössä olevien tuulivoimaloiden nimellistehojen summa. Musta käppyrä näyttää hetkellistä tuulivoimasta Suomessa saatavaa tehoa (MW) – käytännössä tunnin keskiarvoa, eli hetkellinen teho voi olla todellisuudessa pienempi tai suurempi kuin käyrä näyttää. Minimissään teho oli miinuksen puolella (-22 MW). Maksimissaan teho oli 6076 MW. Kuva on peräisin täältä:
https://www.fingrid.fi/sahkomarkkinainformaatio/tuulivoiman-tuotanto/
Sieltä kuka hyvänsä voi katsoa tuulivoiman tuotannon haluamaltaan aikaväliltä.
Tuulivoiman tuottama teho Suomessa vaihteli siis välillä -22 MW ja 6076 MW. Vaihtelun amplitudi oli siten 6098 MW.
Älykkäimmät osaavat ihan itse tehdä johtopäätöksensä tuulivoiman mielekkyydestä Suomessa.
Sähkön varastointi tuulivoiman valtavan vaihtelun kompensoimiseksi ei ole järkevää
Katsotaanpa mitä ”Elon laskuoppi” asiasta sanoo:
Esimerkissä teho 4000 MW, ja varastointiaika 48 h tarkoittaa sähkövaraston ”tilavuudeksi”, eli kapasiteetiksi, 192000 MWh.
Jos otetaan vertailukohdaksi hyvän sähköauton akku, niin sen kapasiteetti on noin 50 kWh. Sellaisia 50 kWh akkuja tarvittaisiin 192000 MWh tarpeeseen karkeasti
3 840 000 kpl. Sen jälkeen ne kaikki olisivat typötyhjiä – ja vähätuulinen aika jatkuu edelleen.
Mitä ne akut maksaisivat
Googlailin sähköauton akkujen hintoja ja hintahaarukkaa on melkoisesti. Eräs ennuste oli, että vuonna 2025 voisi ehkä saada 50 kWh akun jopa niinkin halvalla kuin 5000 euroa. Toisaalta 20 000 euroa näyttäisi käyvältä hinnalta vuonna 2024.
Pistetään ”riita puoliksi” ja lasketaan mitä ne 3 840 000 kpl akkuja maksaisi sen mukaan: ihan tavallinen pöytälaskin väittää, että maksaisi 38,4 miljardia euroa.
Akkujen lisäksi tarvitaan luonnollisesti myös tehoelektroniikkaa olevat akkulaturit ja invertterit, joilla akun tasajännite muutetaan vaihtojännitteeksi, joten vaikka se 10 000 euroa olisi kallis arvaus, niin kun pistetään elektroniikka mukaan, niin eiköhän oikea suuruusluokka ole 38 miljardia euroa.
Akun ikä
Litium-akun ikä on tyypillisesti 10 vuotta. Toimii edelleen, mutta kapasiteetti on jo merkittävästi alentunut. Jos akkua ladataan pienehköllä virralla, ei koskaan päästetä ihan tyhjäksi, eikä ladata ihan täyteen, niin akku voisi kestää karkeasti 15 vuotta. Se tehoelektroniikka ei välttämättä kestä edes sitä akun ikää, vaan niitäkin moduuleja joudutaan vaihtamaan ehkä 10 vuoden välein.
Ratkaisuehdotus
Verkkouutisten artikkelissa tuotiin esiin ongelma, mutta akut ongelman ratkaisuksi eivät kelpaa jo ihan puhtaasti taloudellisessa mielessä – puhumattakaan muista vaikutuksista.
Pitää lopettaa haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen Suomeen – ja täytyy rakentaa Suomeen uutta Ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.
Suomen Tasavallan Hallituksen täytyy kätilöidä Suomeen Suomen Ydinvoima Oyj. Siihen osakkaiksi TVO ja Fortum, jotka molemmat ovat historiassa halunneet rakentaa Suomeen lisää ydinvoimaa, mutta TVO luopui OL4 luvasta OL3 ongelmien vuoksi ja Fortumille poliitikkomme ”suuressa viisaudessaan” eivät antaneet lupaa. Lisäksi osakkaina voisivat olla Solidium (Suomen valtio) ja paljon sähköä kuluttavat yritykset.
Sitten vaan kolmen ydinvoimalan tilaus. Saadaan lisää luotettavaa kapasiteettia 4000 MW. Ensimmäinen voisi aloittaa tuotannon noin 6 vuotta tilauksesta, toinen noin 7 vuotta tilauksesta ja kolmas noin 8 vuotta tilauksesta.
Yhteenveto
- Suomeen on valitettavasti rakennettu (syyskuun alku 2024) haitallista sattumavoimaa tuulivoima nimellisteholtaan (kapasiteetti) jo peräti 7712 MW. Suomen sähkönkulutus (teho) on talvella helposti yli 15 000 MW, kesälläkin helposti yli 9000 MW.
2. Tuulivoiman tuotanto kuitenkin heiluu aivan hirveästi karkeasti välillä 0 MW ja 6000 MW.
3. Tuulivoiman tuotanto (teho MW) on yleisesti ottaen kääntäen verrannollinen sähkön tarpeeseen (kulutukseen) Suomessa. Kun tarve on suuri, niin tuulivoima ei tuota juurikaan sähköä. Kun tarve on pieni, niin tuulivoima saattaa tuottaa sähköä hyvinkin suurella teholla, jolloin sähkön hinta painuu pakkaselle. Se on hyvin huono asia.
4. Blogikirjoituksessani toin esille, että ongelmaa aiotaan yrittää ratkaista sähkövarastoilla, eli akuilla – ja että se tulee suunnattoman kalliiksi. Maksajana tietenkin suomalainen veronmaksaja ja suomalainen sähkön kuluttaja. Yllä olevan mukaan menisi akkuihin 15 vuoden välein suuruusluokkaa 38 miljardia euroa. Vertailukohtana on ydinvoimalan normaali käyttöikä 60 vuotta.
5. Suomen sähköhuoltovarmuus ja sähköomavaraisuus ovat heikoissa kantimissa. Siitä tulemme melko varmasti kärsimään ihan perusteellisesti.
6. Suomeen pitää rakentaa lisää ydinvoimaa ja täytyy lopettaa haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen Suomeen.
Lisäys 17.9.2024:
On vallalla hiilidioksidifobia.
On muka hiilidioksidipitoisuuden kasvun syytä, että tulee ilmastonlämpenemiskatastrofi.
Sen fobian turvin monenlaiset huijarit rikastuvat meidän tavallisten veronmaksajien ja sähkön kuluttajien kustannuksella.
Valtaosa Maapallon väestöstä ja valtioista ei välitä ”ilmaston lämpenemisestä” ja hiilidioksidista yhtään mitään – taitavat olla viisaampia kuin EU:n ja Suomen johtajat.
Ilmasto on muuttunut tuhansia vuosia, milloin lämpimämpään suuntaan, milloin kylmempään suuntaan ja tulee jatkossakin muuttumaan milloin lämpimämpään suuntaan, milloin kylmempään suuntaan – ihan hiilidioksidista riippumatta.
Ei tarvita tuulivoimaa, ei tarvita aurinkovoimaa, eikä tarvita sähkövarastoja. Toki ydinvoimaa tarvitaan lisää noin 4000 MW.
Sähkön kulutus ja tuotanto Suomessa
Kun Suomen ylle parkkeeraa tammi- helmikuussa laaja korkeapaineen alue pidemmäksi ajaksi, niin Suomen sähkönkulutus nousee helposti yli 15 000 MW tehon. Samaan aikaan Suomen tuulivoima ei tuottane sähköä juuri lainkaan – kun ei tuule tarpeeksi suurella tuulennopeudella.
Siten meiltä puuttuu helposti 4000 MW omaa sähköntuotantoa.
Meillä on ydinvoimaa noin 4400 MW. Vesivoimaa ehkä noin 2500 MW, lyhytaikaisesti korkeintaan 3000 MW.
Mitä todennäköisimmin samaan aikaan Viroon viedään sähköä noin teholla 1000 MW, eli siirtolinjasta Viroon on silloin Suomelle haittaa.
Kaukolämmön oheistuotanto voisi olla vaikkapa noin 1000 MW (kivihiilivoimasta ja öljyvoimasta on pitkälti luovuttu, eikä maakaasuakaan ole välttämättä käytettävissä).
Teollisuuden oheistuotanto voisi olla ehkä 1500 MW, aurinkovoiman tuotanto 0 MW, tuulivoiman tuotanto 0 MW.
Näyttääkö liian hyvältä?
Tuotanto: 4400+2500-1000+1000+1500+0+0=8400 MW
Kulutus 15000 MW
Saldo on -6600 MW, eli Suomesta puuttuu sähkön tuotantoa 6600 MW.
Ydinvoima se vasta sattumavoimaa onkin. Ei ole viime ajat onneksi sen varassa vain oltu.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kommenttia kirjoittaessani tuulivoima tuottaa Suomessa sähköä vain teholla 433 MW, vaikka kapasiteetti on 7712 MW.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Fingrid arvioi sähkönkulutuksen nousevan erittäin kylmänä ja tyynenä talvipäivänä noin 15000 megawattiin.”
https://www.verkkouutiset.fi/a/arvio-sahkon-riittavyydesta-tulevana-talvena-valmistui
Ilmoita asiaton viesti
Minulle tuli lukiessa jotenkin sellainen bon voyage -tunne.
Ilmoita asiaton viesti
Meillähän on omassa maaperässä aikamoinen ”akku”, nyt pitäisi kipikipi uudistaa lainsäädäntöä.
Ekaksi turve palautetaan uusiutuvaksi ja siitä se lähtee, tässä vanha juttu aiheesta.
https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/mielipide/5fceab9e-18f0-4385-b4a8-0314c7b6c6a1
Ilmoita asiaton viesti
Kyseisessä artikkelissa on asiaa: ”Tukeutuminen Ruotsin sähköön on riskialtista etenkin korkean kysynnän aikana, jos edessä on kylmä ja tuuleton talvi.”
Artikkelissa pyritään parempaan huoltovarmuuteen ja omavaraisuuteen, kuten minäkin pyrin.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtaako joku tulla taas ”opettamaan”, että määritelmän mukaan omavaraisuus lasketaan kulutetun ja tuotetun määrän mukaan. Jos rahassa lasketaan, niin tuolla määritelmällä ei päästä lähellekään omavaraisuutta saati huoltovarmuuden turvaamista.
Ilmoita asiaton viesti
On oikeastaan petosta väittää Suomea sähkön suhteen omavaraiseksi sillä perusteella, että tuotettuja terawattitunteja vuodessa kertyy runsaasti.
Joka ainoa minuutti pitää sähköä (teho, MW) tuottaa Suomessa vähintään niin paljon kuin sitä kulutetaan (teho, MW).
Ilmoita asiaton viesti
Tämän päivän (17.9.) Kauppalehdessä tunnettu ruotsalainen viherhysteriakriitikko kansantaloustieteen tohtori Magnus Henrekson kertoo, että Ruotsin viherkupla on puhkeamassa ja onnittelee Suomea siitä, että Suomi ei ole ehtinyt täysin seurata Ruotsia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä me seuraamme ja menemme ohitsekin, kun naapurin kupla puhkeaa.
Ilmoita asiaton viesti
No niinpä, etkä ole ensimmäinen joka tuosta puhuu. Kun en ole Kauppalehden tilaaja, täytyy tyytyä Henreksonin mielipidekirjoituksen ingressiin, jonka mukaan hän rinnastaa vihreän siirtymän 2000-luvun IT-kuplaan. Ja toden totta, IT-alalla meno oli tuohon aikaan railakasta. Mutta kannattaa myös huomata, missä ollaan nyt. IT on vakiintunut ja käytössä yhteiskunnan joka sektorilla. Maailman kymmenestä parhaiten kannattavasta yrityksestä viisi on IT-yrityksiä.
Aivan kuin Henrekson ei olisi kuullut Garrtnerin hypekäyrästä.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se aina menee, uutta ja outoa vastustetaan, mutta myös ammutaan yli, lopulta kuitenkin se löytää paikkansa ja näin tulee käymään myös sähkövarastojen kohdalla. Tämä ilmiö itselleni tuli tutuksi kun sain läheltä seurata 60-luvun jälkipuoliskolta aina 2010-luvulle asti konepajoissa käytettyjen tuotantovälineiden kehitystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on sähköauton akkujen valmistamisen kannattamattomuus – tappiota tulee ihan perusteellisesti.
Viherhörhöjen mielestä niitä akkuja varmaankin pitäisi ostaa verovaroin kalliiseen hintaan ”sähkövarastoiksi”, että tuotannosta tulisi ”kannattavaa”.
Ilmoita asiaton viesti
LFP akun kWh hinta on puolittunut vuodessa. Mr Google tietää
Ilmoita asiaton viesti
No, paljonko maksaa 50 kWh akku?
Prosenteilla ei tee mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Annan yhden vihjeen. Ensimmäinen numero on 1+1
Ilmoita asiaton viesti
Kolmisen tonnia.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä 50 kWh akku on ostettavissa siihen hintaan? Anna linkki.
Ilmoita asiaton viesti
Valitse näistä.
https://www.alibaba.com/showroom/50-kwh-battery.html
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on huonoja kokemuksia Kiinasta ostetuista Litium-akuista. Kapasiteetit on yleensä valehdeltu ihan perusteellisesti – ja voit arvata mihin suuntaan. Mittaamani kapasiteetti on ollut esimerkiksi puolet luvatusta, jopa vieläkin huonompia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalaiset on akkuteknologiassa ykkösmaa, ettei se alkuperämaasta ole kiinni, vaan olet ostanut huonolaatuisia tuotteita. Kannattaa ostaa sellainen mistä on arvostelut ja käyttäjien arviot myös löydettävissä, niin ei mene arpomiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ensimmäiset hinta/laatuvertailut saadaan Euroopasta lähikuukausina. Norjassa aloitti viime kuussa ison kokoluokan LFP akkutehdas
(Morrow Arendal)
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti osaavat tehdä niitä vertailuja oikein.
Verkkokaupan asiakaspalautteesta ei ole juurikaan hyötyä. Tuli ajoissa, oli nätti, näytti toimivan.
Laitteella, kuten akulla, pitää ensin olla kunnollinen valmistajan spesifikaatio. Sitten pitää osata todentaa oikeilla menetelmillä pitääkö spesifikaatiossa luvatut asiat paikkansa.
Ilmoita asiaton viesti
Norjaan avattu/avattava tehdas on kapasiteetiltaan 1 GWh/y
Itse yritys on perustettu Toukokuussa 2020.
Kasvuodotukset ovat kuin Northvoltilla.
Suomalainen akkuvalmistaja onkin ollut jo kauemman markkinoilla.
Liikevaihtoa n. 1200 M€/v.
Menossa pörssiin?
https://ioncor-batteries.com/
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä on Valmet Automotiven akkubisnes uudella nimellä.
Olisi kiva tietää onko toiminta taloudellisesti kannattavaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hieman aihetta sivuten : Ostin Boschin yli 10 vuotta vanhaan akkukoneeseen pari uutta Nimh akkua Kiinasta.
Luvattiin 2,4 Ah. Oli 1,2 Ah.
Paska ei maksa mitään, mutta ei sillä ole mitään käyttöä.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi täydentää mainiosti minun kommenttiani.
Ilmoita asiaton viesti
Just joo.
Halpaa on, mutta se on tehtaan portilla Kiinassa.
Sillä on aika vähän tekemistä asennettuna inverttereineen (yms.) Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyttiin akun hintaa, ei muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Eli ajattelit vähän kusettaa yleisöä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vittua? 😀 Oletko ihan ok? Mikä tuossa oli ”kusettamista”???
Jos kysytään vaikka auton hintaa, en minä laske siihen auton hinnan lisäksi tulevia kuluja. Jumalauta tämä palsta on kyllä täynnä riemuidiootteja. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Jos Suomessa joku on ostamassa autoa, ei häntä kiinnosta paljonko auton tehdashinta on Kiinassa.
Tai ei ainakaan saa sitä tietää, jos kiinnostaa.
”Jumalauta tämä palsta on kyllä täynnä riemuidiootteja.”
Katso peiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan jälleenmyyjien hintoja nuo on.
Olet kyllä harvinaisen idiootti tyyppi. Näissä akustoissa on myös kaikki valmiina jos niin halua, plug and play, toki on myös vain pelkkiä kennojakin myynnissä.
Ilmoita asiaton viesti
BYD akuston 22 kWh hinta 12104 €
https://nordsolar.fi/tuote/byd-b-box-premium-hvm-22-1-energiavarasto/
Invertteri, muuta tarvikkeet ja asennus ei kuulu ym hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen hinnat. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kiinaanko meinasit asentaa?
Ilmoita asiaton viesti
??? 😀 Eli asentaminen onnistuu vain Suomesta kalliilla ostettuihin tuotteisiin, ja Kiinassa kiinalaisiin vai mitä ihmettä sinä sekoilet nyt? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Byd 22.1kwh akku 1700$ Kiinassa.
https://www.alibaba.com/product-detail/PV-BYD-HVM-22-1-kWh_1601225246356.html?spm=a2700.galleryofferlist.normal_offer.d_title.580013a0ornI0h
Invertteri reilu tonnin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida olla tekninen eikä kaupallinen puoli oikein hallussa?
Yhden moduulin hinta riippuu siitä kuinka monta moduulia on tilauksessa.
22,1 kWh paketin hinta:
Item subtotal (1 variation 8 items)
$12,072.00
Shipping total
$5,230.00
Subtotal
$17,302.00 ($2,162.75/piece
Revi siitä!
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen laskutoimitus. 😀
Mä lähden baariin katsomaan fudista.
Ilmoita asiaton viesti
Tein ”tilauksen” linkkistäsi Alibaban sivustolta.
Kyllä Suomalaisia on helppo kusettaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taas on kyseenalaista millaista paskaa sieltä alibabasta toimitetaan ja tuleeko se koskaan perille, vaikka on maksettu.
Ilmoita asiaton viesti
Saman merkin mitä myy tuo suomalainen pulju. 😀
Tuskailkaa te akkujenne kanssa loppuilta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ostanut Kiinasta nätin DC/DC-muuntimen, hyötysuhdekin hyvä – mutta tuotti häiriöitä aivan helvetisti.
Varokaa ”Alibaboja”.
Ilmoita asiaton viesti
Lasse, jo aiemmassa versiossa tätä dokumenttia minä kerroin googlanneeni hintoja ja silloin näytti 50 kWh akun normaali hinta olevan luokkaa 20 000 euroa. Sinun löytämäsi vahvistaa suuruusluokan oikeaksi.
Kun silloin ennustettiin ensi vuoden hinnaksi 5000 euroa, niin panin ”riidan puoliksi” ja tein laskelmani hinnalla 10 000 euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Lasse!
Sähkövarastoon tarvitaan:
– Litiumakkukennoja hirmuinen määrä;
– Akkukennojen erojen tasaamiseen elektroniikkaa hirmuinen määrä, ettei se akkuelementti räjähdä taivaan tuuliin ladattaessa, jne.;
– Tehoelektroniikkaa huomattava määrä akun lataukseen (kallista, eikä välttämättä kovin pitkäikäistä);
– Tehoelektroniikkaa akun tasajännitteen muuttamiseen vaihtojännitteeksi ja synkronoimiseen verkon taajuuteen (kallista, eikä välttämättä kovin pitkäikäistä);
– Suuri ilmastoitu tila sille sähkövarastolle. Lämpötilan säätö, kosteuden säätö. Ei ihan halpaa lystiä.
Ilmoita asiaton viesti
Sinä kysyit akun hintaa, et mitään muuta että turha nyt yrittää mitään. Näissä sitä paitsi järjestelmästä riippuen on kaikki valmiina, kuten se lämmönpoisto.
Ilmoita asiaton viesti
Kysyin akun hintaa ja tarjosit linkin huijaussivustoon, josta saa hyvässä lykyssä kyllä akkuja, mutta jotka suurella todennäköisyydellä eivät täytä spesifikaatiotaan tai jopa ovat ihan täyttä paskaa. On käynyt niinkin, että olen tilannut akun, mutta se on ollut ihan toisenlainen kuin myynti-ilmoituksessa esitettiin. Ja on käynyt myös niin, että olen tilannut ja maksanut akun, mutta sitä ei ole tullut minulle ikinä perille.
Toki olen harvinaisena poikkeuksena saanut Kiinasta myös laadukkaita akkuja – mutta nimenomaan poikkeuksena.
Ihan sama asia vaikka kiinalaisten rynkkyjen kanssa. Joku voi olla ihan kelvollinen, mutta joku toinen ihan sitä itseään.
Ilmoita asiaton viesti
Alibaba ei ole mikään huijaussivusto. 😀
”On käynyt niinkin, että olen tilannut akun, mutta se on ollut ihan toisenlainen kuin myynti-ilmoituksessa esitettiin. Ja on käynyt myös niin, että olen tilannut ja maksanut akun, mutta sitä ei ole tullut minulle ikinä perille.”
Niin varmaan, mihin sinä niitä ”akkuja” jatkuvasti ostat, kun eikö ne ole saatanan keksintö? 😀
Ilmoita asiaton viesti
Akku on erittäin tarpeellinen keksintö. Niitä tarvitaan yhä enemmän.
On sitten ihan eri asia, että mihin niitä on järkevää käyttää. Ja että on järkevää käyttää vain testatusti laadukkaita akkuja, jotka täyttävät edes oman spesifikaationsa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisit nyt pannut täyden 7000 MW,n puutteen. Mitä tuota ujosteleen? Tuollaiselle vaatimattomuudellehan nauraa jo aidanseipäätkin.
Viime talvikin pärjättiin loistavasti.
Pakkasta oli varmasti riittävästi ja OL3 remontissa lähelle juhannusta. Läheltä liippasi ettei kolme ollut samaan aikaan ”huollossa”.
Silloin kaukolämpökin tuotti ajoittain enemmän kuin ydinvoima.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa kevät alkaa Maaliskuussa.
Kesä alkaa vastaavasti Kesäkuussa.
Varsinkin kesällä pärjää vaikka teltassa.
Tammikuun alussa olikin vähän tiukempaa sähkön puolesta, vaikka ydinvoima ajoi täysillä.
Tuulivoimalla oli hikka tai jotakin vastaavaa?
Ilmoita asiaton viesti
Täsmälleen, kuten kirjoitit Lasse. Kiitos kommentista.
Ilmoita asiaton viesti
Niin tammikuussa ei juuri ylitetty 3000 MW;n vajetta. Todista jos siltä tuntuu.
Mistä siis olet saanut tuon mainitsemasi 6600 MW?
Turhaan vinoilet kauhasta kun puhut todistettavasti perättömiä.
Minä en paskanpuhumista sulata jatkossakaan.
Laita oikein kirijoihis ylös.
Hernesniemi voi oikaista,mikäli olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
On jännää, että jotkut eivät halua millään uskoa tosiasioita, vaan elävät unelmahötössä.
Vähän aikaa sitten eräs tuulivoimahörhö väitti, että sähkön kulutus Suomessa on huipussaan 14 000 MW, vaikka:
– Suomen sähkönkulutus on jo ollut melko tarkasti 15 000 MW;
– sen jälkeen on ajettu alas tuulesta ja auringosta riippumatonta sähköntuotantoa;
– sen jälkeen Suomessa on siirrytty mm. öljylämmityksestä huomattavassa määrin käytännössä sähkölämmitykseen;
– sen jälkeen Suomessa on sähköautojen määrä noussut huomattavasti ja kuinka ollakaan niiden lataamiseen tarvitaan melkoisesti sähköä;
– jne. sähkön kulutus kasvaa ja hyödyllinen sähköntuotanto vähenee.
Kun on lusikalla annettu, niin ei voi kauhalla ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri kerroin faktat ja paskanjauhaminen vain jatkuu….
Ilmoita asiaton viesti
”Tosiviisaat” ovat heräämässä?
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010699326.html
Hyvä kommentti Fortumilta.
”En tunne sellaisia datakeskuksia, jotka pystyvät säätämään toimintaansa tuulivoiman heilahtelun tahdissa”.
Ilmoita asiaton viesti
Oikein Lasse.
Kuinka ollakaan ne datakeskukset kuluttavat jatkuvasti sähköä hyvin merkittävällä teholla (MW) – vaikka ei tuule, eikä paista aurinko.
Ilmoita asiaton viesti
Olen kirjoittanut julkisuudessa varsin usein, viimeksi tänään, että Suomen täytyy vähentää riippuvuutta imperialistisesta kommunistidiktatuurista Kiinasta – olen edelleen samaa mieltä. Kiina esimerkiksi sortaa, jopa kansanmurhaa, esimerkiksi tiibetiläisiä, mutta ei suinkaan pelkästään tiibetiläisiä.
Siinäkään mielessä ei ole järkevää ostaa vaikkapa akkuja Kiinasta. Akuilla on rajallinen elinikä, eikä ole varmaa, että niitä saa jatkuvasti Kiinasta järkevään hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Saksassa on rakenteilla 239 MWh akkuvarasto ja isompia on tulossa. Kaikissa taitaa olla ideana antaa ulos aamulla ja illalla parin tunnin ajan silloin kun saa parhaan hinnan. Kannattavuusrajana on siirtomaksu vain toiseen suuntaan. On hölmöä verrata vähittäismyyntihintoja, kun kontit varusteltuna tulevat Kiinasta, missä LFP akkujen hinta on puolittunut viimeisen vuoden aikana.
En oikein ymmärrä mihin Suomessa tarvitaan huomattavasti lisää sähköä tulevaisuudessa
Ilmoita asiaton viesti
”En oikein ymmärrä mihin Suomessa tarvitaan huomattavasti lisää sähköä tulevaisuudessa”
Ollaan luopumassa öljylämmityksestä -> lisää sähkön kulutusta.
Liikenne sähköistyy, akkuja pitää ladata -> lisää sähkön kulutusta.
Luovutaan kivihiilen, turpeen, öljyn, maakaasun, jne. polttamisesta -> lisää sähkön kulutusta.
Tulee yhä lisää datakeskuksia, pilvipalveluja, jne. -> lisää sähkön kulutusta.
Toivottavasti Suomeen perustetaan lisää vientiteollisuutta -> lisää sähkön kulutusta.
Ilmoita asiaton viesti
Hölmöä ja hölmöä.
Teollisuus- ja kuluttajahinnat ovat luonnollisesti eri tasolla.
Viimeisin Saksaan ilmoitettu BESS on 500 MW/1 GWh hintaan 450 M€.
Hinnaksi tulee siis 450 €/kWh.
Eli se 50 kWh maksaisi 22 500 € (teollisuus).
https://renewablesnow.com/news/vpi-quantitas-create-500-mw-bess-partnership-in-germany-868577/
Yllä oleva akusto riittää 2 tunniksi eli toiminta sähkömarkkinoilla vastaa pumppuvoimalaa.
Mutta BESS ei ole pumppuvoimaa, koska se liitetään invertterin kautta verkkoon.
Tilanteessa, jossa olisi tuulivoimaa + BESS, saisi Heinrich Rudolf Hertz’n pyörimään haudassaan.
Mikäli puhutaan vuorokauden systeemistä luvut ovat 500 MW/12 GWh ja hinnaksi tulisi 5 400 M€.
Siitä voisikin laskea back-up Suomen tulevalle tuulivoimalle.
BESs tulee aina nostamaan sähkön keskimääräistä hintaa.
Suomeen tarvitaan sähköntuotantoa, joka toimii kulutuksen ehdoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kommentti – kiitos Lasse.
Minun laskelmani on siten ollut hyvin varovainen ja kustannusarvioni on pahasti alakanttiin.
Ilmoita asiaton viesti