Matalapaine katosi, joten tuulivoiman tuotantokin katosi – entäpä hiilineutraalius

Vähän aikaa sitten kaikki Suomen tuulivoimalat tuottivat sähköä teholla 65 MW, tätä kirjoittaessa (21.9.2022 klo 10.20) tuulivoima tuottaa sähköä teholla 85 MW. Kello 11.01 teholla 67 MW.

Suomen tuulivoiman kapasiteetti on nyt Fingridin mukaan 4326MW.

Siten se 65 MW tarkoittaa, että tuulivoiman ”hyötysuhde” oli 1,5%.

Ilmanpaineen ja tuulisuuden korrelaatio on ollut selvillä vuosisatoja – kun matkaa tehtiin merillä purjelaivoilla. Ilmapuntari oli erittäin tärkeä instrumentti laivan komentosillalla.

Suosittelen vanhaa artikkeliani: Kun ei tuule, niin ei tuule – ei vaikka itkisi:

https://jput.fi/Kun_ei_tuule_niin.htm

Keskitalvella korkeapaine tarkoittaa, että ei ole pilviä, on reippaasti pakkasta – eikä tuule tarpeeksi, jotta tuulivoimalat tuottaisivat sähköä ainakaan mainita saakka.

Viime talvena, tämän vuoden helmikuun 3. päivänä se näkyi erittäin selvästi heikoimmillaan tuulivoima tuotti teholla 2 MW, eli sen ”hyötysuhde” oli noin 0,07%.

https://jput.fi/Talvipaiva_numeroin_tuulivoima.htm

Hiilineutraali kunta?

Tämänaamuisissa Ylen radiouutisissa toitotettiin, että Isojoen kunta on saavuttamassa piakkoin ”hiilineutraalisuuden”. Kunnassa on kunnanjohtajan mukaan tällä hetkellä 24 tuulivoimalaa, jotka väittämän mukaan tuottavat jo sähköä kaksinkertaisesti kunnan alueella tapahtuvaan kulutukseen nähden.

Väite kuului, että kun kuntaan rakennetaan vielä 7 tuulivoimalaa, niin sitten kunta on ”hiilineutraali”.

Entäpä kun tuulivoimalat eivät tuota sähköä?

Kannattaisi miettiä mitä väittää julkisesti. Kun tulee kovat talvipakkaset, niin sitten ne tuulivoimalat eivät tuota sähköä ja samaan aikaan sähkön kulutus on huipussaan. Eli kunnassa käytetään esimerkiksi kivihiilivoimalan sähköä.

”Hiilineutraalius” on siten ”tuulellakäyvää”. Kun tuulee voimakkaasti, niin on hiilineutraali, mutta kun tuulivoimalat eivät tuota sähköä, niin hiilineutraaliudesta ei ole hajuakaan.

——

Sinänsä se hiilineutraaliusasia on ihan humpuukia. Hiilidioksidi ei ole myrkky, eikä saaste, vaan kuuluu oleellisena osana luonnon normaaliin kiertokulkuun. Mitä enemmän hiilidioksidia ilmassa, sitä paremmin kasvit kasvavat (mahdollisissa pitoisuuksissa).

Johtopäätös

Tuulivoiman rakentaminen Suomeen pitää lopettaa ja Suomeen täytyy rakentaa ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.

+16
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu