Miksi 7.3.2024 aamulla sähkön aluehinta Suomessa oli 199,99 €/MWh?

On jo kevät, eikä sähkön kulutus ole pakkasten takia huipussaan. Miksi ihmeessä sähkön hinta hyppää välillä sietämättömän korkeaksi?

Kuvatodiste hinnasta 7.3.2024 klo 07-08:

Kuten kuvasta näkyy, niin hinta oli sama (199,99 €/MWh) Suomessa ja koko Baltiassa. Siten ei tunnu järkeenkäyvältä, että Estlink 2 siirtolinjan vika vaikuttaisi tähän hetkelliseen hintaan.

Katsotaanpa sitten sähkön tuontia Suomeen samana ajankohtana:

Sähköä tuotiin Ruotsista ”Langat punaisena”, eli käytännössä maksimiteholla. Samaan aikaan sähköä vietiin Viroon teholla 76,2 MW, joka on tarkastelumme kannalta merkityksetöntä. Nettotuonti oli siten luokkaa 2700 MW. Norja ja Ahvenanmaa eivät vähäisinä vaikuta päättelyyn, laskettiinpa miten hyvänsä.

Entäpä kulutus Suomessa samana ajankohtana? Suurimmillaan kulutus aikavälillä 7-8 oli kello 7.57, teholla 11 557 MW. Kulutusta oli sentään ihan jonkin verran. Tieto löytyy täältä.

”Kerran kiinni saatu, aina epäillään” – tuulivoima sinä samaisena tuntina 7-8? Minimissään tuulivoima näytti olevan kello 7.01 – tuotti sähköä teholla 112 MW. Otetaanpa siitäkin taulukosta todisteeksi kuva, ettei kukaan voi syyttää valehtelijaksi.

Miksi sillä hetkellä tuuli vain teholla 112 MW, eli tuulivoiman ”hyötysuhde” oli vain 1,6%? Epäilyttää, että taisi Suomen yllä ilmanpaine olla korkeapaineen puolella. Niinpä kurkistin Ventuskystä tuulien lisäksi myös ilmanpaineen. Näytti olevan lähes koko Suomen alueella noin 1030 hPa. Ihan Suomen ”päälaella” oli 1020 hPa. Kuva.

Väri näyttää ilmanpainetta, nuolet tuulia.

Lisätään vielä kuva tuulivoiman tuotannosta maaliskuun 2024 alussa.

Minimiteho 14 MW, maksimiteho 5538 MW, kapasiteetti 7148 MW.

Ikivanha totuus on, että korkeapaineella tuulennopeus ei riitä tuulivoimaloille. Matalapaineella tuulee, voi myös sataa ja syvä matalapaine tarkoittaa myrskyä.

Syyllinen korkeaan sähkön hintaan?

Syyllinen ei suinkaan ole TVO, eikä ydinvoimalan Olkiluoto 3 kauan sitten suunniteltu vuosihuolto.

Esimerkiksi lentokonetta on huollettava tietyn huolto-ohjelman mukaan, tai sillä ei saa lentää. Määrätunnein tarkistuksia ja pieniä huoltotoimenpiteitä. Lisää tunteja niin tarvitaan perusteellisempia pitkän aikaa vieviä huoltotoimenpiteitä. Kun tietty tuntimäärä tulee täyteen, niin tarvitaan kallis peruskorjaus – esimerkiksi moottorille – vaikka kävisi kuin sveitsiläinen kello.

Ydinvoimala on vastaava hyvin tekninen vekotin, jota pitää ennakkohuoltaa suunnitelmallisesti eikä ajaa, kunnes hajoaa.

Varsinainen syyllinen

Valitettavasti Suomen poliittinen johto ei ole huolehtinut Suomen sähköhuoltovarmuudesta:

– ei ole rakennettu tarpeeksi ydinvoimaa (Loviisa 3, Olkiluoto 4, Vaasa 1);

– on rakennettu haitallista sattumavoimaa tuulivoima jo kapasiteetiltaan peräti yli 7000 MW;

– on annettu purkaa mm. Inkoon hiilivoimala, jossa oli neljä 250 MW yksikköä;

– on luotettu sähkön tuontiin ulkomailta. Ei saa luottaa, ei ole mitään varmuutta siitä, että vaikkapa Ruotsista olisi aina saatavissa runsaasti sähköä silloin kun ei tuule.

Toimeksi Suomen Hallitus ja Eduskunta!

  1. Tuulivoiman rakentaminen Suomeen on kiellettävä;
  2. Hiilivoiman ”kuristaminen” on lopetettava;
  3. Suomeen on perustettava Hallituksen kätilöimänä Suomen Ydinvoima Oyj. Sen Suomen Ydinvoima Oyj:n osakkaiksi TVO, Fortum, Solidium ja pari runsaasti sähköä kuluttavaa yritystä. Sitten vaan tilataan kolme uutta ydinvoimalaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen 1340 MW ydinvoimala APR1400 Etelä-Koreasta.
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen yli 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu