Miksi sähkö on Suomessa kallista, eikä se meinaa riittää kulutukseen?

Yleisesti ottaen:

1. Jos valtiovalta asettaa jollekin tuotteelle tai palvelulle hintakaton, niin sen tarjonta vähenee tai jopa loppuu – sitä ei sitten enää ole saatavilla.

2. Jos valtiovalta sekoittaa markkinoiden toimintaa tukemalla jotakin markkinaosapuolta (kuten tuulivoimaa) merkittävästi, niin tarjonta vähenee (kuten nyt on ajettu alas hyvin merkittävä määrä hiilivoimaa).

3. Jos valtiovalta häiritsee markkinoiden toimintaa rajoittamalla/kieltämällä rakentamasta uutta tuotantoa, niin tarjonta vähenee ja tietysti hinta nousee sen mukana. Esimerkiksi valtiovalta Suomessa ei antanut lupaa rakentaa Loviisa 3 ydinvoimalaa, eikä ole antanut lupaa rakentaa vesivoimaloita Vuotos ja Kollaja.

Siksi olemme tässä tilanteessa nimenomaan valtiovallan (poliitikkojemme) virheellisen toiminnan vuoksi.

Markkinataloudessa markkinoiden pitää antaa toimia – vaan Suomessa markkinoiden ei ole annettu toimia, vaan on keksimällä keksitty mitä kummallisempia konsteja häiritä sähkömarkkinoiden ja yleensäkin energiamarkkinoiden toimintaa. Siihen ovat syyllisiä nimenomaan omat poliitikkomme – eikä suinkaan mikään ”ilmastonlämpenemiskatastrofi”.

Vieläkään ei ole liian myöhäistä – rakentaa lisää puhdasta ja edullista ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Kaikkiin kolmeen voimalaan 1340 MW APR1400 voimala Etelä-Koreasta. Toimivaksi todettua, kohtuulliseen hintaan ja jopa nopeasti – ainakin verrattuna Olkiluoto 3-sekoiluun.

https://jput.fi/Ydinvoima_Etela_Korea.htm

 

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu