Panttipataljoonasta ja Swanströmin tekeleestä

Tausta ja konteksti

Tässäkin asiassa on hyvin tärkeää ymmärtää tausta, joka on johtanut suomalaisen SS-pataljoonan perustamiseen, sekä konteksti missä se pataljoona syntyi.

Venäjä hyökkäsi Suomeen 21.2.1808 sotaa julistamatta ja miehitti Suomen. Venäjä alkoi pakkovenäläistämään ja sortamaan Suomea, joten aktivistit nousivat vastustamaan Venäjää ja ajamaan Suomen itsenäisyyttä. Tämä synnytti jääkärivärväyksen, jonka seurauksena suomalaisia miehiä lähti Saksaan saamaan sotilaskoulutusta voidakseen vapauttaa Suomen itsenäiseksi valtioksi Venäjän orjuudesta. Se suomalaisten sotilaskoulutus Saksassa johti Kuninkaallisen Preussin Jääkäripataljoonan 27 syntymiseen. Suomen Vapaussotaan Venäjää vastaan Suomi sai jääkäreistä osaavia sotilaita kouluttajiksi, joukkueenjohtajiksi, komppanianpäälliköiksi, jopa pataljoonankomentajiksi. Jääkäreiden merkityksestä Suomelle voi lukea täältä. Voi hyvällä syyllä sanoa, että niillä Saksassa koulutuksensa saaneilla jääkäreillä oli ratkaiseva merkitys siinä, että Suomi voitti Vapaussodan.

Venäjä hyökkäsi uudelleen Suomen kimppuun 30.11.1939, yrittäen valloittaa koko Suomen Talvisodassa. Venäjä epäonnistui yrityksessään valloittaa koko Suomen ja valmistautui hyökkäämään jälleen Suomen kimppuun Välirauhan aikana. Suomi oli Talvisodassa joutunut sotimaan käytännössä yksin ja menetti noin 13 % alueestaan, sekä noin 400 000 suomalaista joutui pakolaisiksi omista kodeistaan. Suomi tarvitsi välttämättä apua voidakseen torjua Venäjän seuraavan hyökkäyksen Suomen kimppuun. Yhtenä keinona, jotta Suomi saisi apua Saksalta, keksittiin uuden ”jääkäripataljoonan” kouluttaminen Saksassa. Niinpä Välirauhan aikana alkoi uusi ”jääkärivärväys”. Tarkoituksena ei ollut perustaa SS-pataljoonaa, vaan pataljoona Saksan Wehrmachtiin saamaan paras mahdollinen sotilaskoulutus menestyksellisen Saksan asevoimissa – olihan Saksa onnistunut lyömään salamasodalla Saksalle sodan julistaneen Ranskan.

Panttipataljoona

Professori Mauno Jokipii julkaisi tutkimuksensa suomalaisesta SS-pataljoonasta ja SS-miehistä vuonna 1968 nimellä Panttipataljoona. Se kirja antaa monipuolisen kuvan pataljoonan värväyksestä, sotilaista, koulutuksesta ja taisteluista Itärintamalla. Jokipii tekee myös katsauksen siihen mikä se Waffen-SS (Ase-SS) oikein on ja millaisia olivat eri kansoista muodostetut SS-divisioonat.

Jos joku on kiinnostunut kyseisestä aiheesta, niin nimenomaan professori Jokipiin teos on erittäin suositeltava edelleen, vaikka sen jälkeen on julkaistu aiheesta monta muuta kirjaa.

Hakaristin ritarit

No, mikä se ”Swanströmin tekele” sitten oikein on?

Kyseessä on kirja, jonka nimi on Hakaristin ritarit. Siinä kirjoittaja yrittää saada lukijansa uskomaan, että kyseiset suomalaiset vapaaehtoiset olisivat olleet fasisteja (natseja) ja olisivat syyllistyneet sotarikoksiin. Kummastakaan asiasta ei kuitenkaan esitetä todisteita. Kirjoittaja tuntuu uskovan vanhaan väitteeseen, jonka mukaan lukijat uskovat jos asia toistetaan tarpeeksi monta kertaa. Pyöritellään ja kieritellään vaikka miten kummallisia oletuksia, arveluja, jne. – todisteista ei ole hajuakaan. ”Todisteet” ovat sitä tasoa, että kun jotkut SS-miehet ovat syyllistyneet sotarikoksiin, niin totta kai myös suomalaiset SS-miehet ovat syyllistyneet.

Minun mielestäni Swanström yllämainitun lisäksi heittelee lokaa arvostetun tiedemiehen Mauno Jokipiin päälle.

Olen lukenut valtavan määrän kirjoja, mutta tämä on aivan ala-arvoinen tekele.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu