Pimeänäkölaitteista

Valonvahvistin

Valonvahvistin on jo vanha keksintö ja yleisesti käytössä eri maiden puolustusvoimissa – myös Suomessa. Sitä voidaan käyttää sekä aseen yhteydessä tähtäämiseen pimeässä, että valvontaan.

Heikkouksina on, että pitää olla edes vähän valoa, jotta sitä vähäistä valoa voi vahvistaa nähtäväksi – toinen heikkous on, että voimakas valo sokaisee valonvahvistimen hetkeksi.

Hyvä valonvahvistin maksaa melkoisesti.

Infrapunakiikari

Infrapunakiikari on varmaankin yleisin siviilikäytössä oleva pimeänäkölaite. Siinä on infrapunavalaisin, joka valaisee ja mahdollistaa näkemisen.

Sotilaskäyttöön se ei sovellu, sillä valaisu paljastaa käyttäjän.

Laite on hyvin halpa, joten se on tosiaankin jokamiehen pimeänäkölaite.

Lämpökamera

Lämpökamera, tai ehkä oikeammin lämpötähystin, on passiivinen laite, eli ei säteilyllään paljasta käyttäjäänsä. Siten sotilaalle sopiva pimeänäkölaite.

Lämpötähystin erottaa niin valoisassa kuin pimeässä pienetkin lämpötilaerot ja näyttää niitä lämpötilaeroja yleensä harmaasävyinä. Siten esimerkiksi metsässä puut näkyvät selvästi muusta ympäristöstä. Yleisimmin käytettäneen toimintatapaa, jossa lämpimämpi näkyy valkoisempana. Siten lämpöä säteilevä ihminen tai eläin näkyy kuvassa kauas valkoisena.

Lämpökamerat ovat aiemmin olleet melkoisia murikoita ja maksaneet ”maltaita”. Tekniikan kehittyessä laitteet ovat pienentyneet, keventyneet ja tulleet yhä paremmiksi.

Itselläni on Flir Scout III 320. Siinä kuvan virkistystaajuus on peräti 60 Hz, joten liikkuva ihminen, eläin tai ajoneuvo näkyy luonnollisena aivan kuten päivänvalossa. Näytön resoluutio on 640×480, joten kuva on ihan erilaatuinen kuin vanhoissa laitteissa.

Tämä laite antaa sotilaalle pimeätoimintakyvyn.

Ihan ilmaista lystiä sellaisen hankkiminen ei ole. Se maksaa noin 2000 euroa. Minusta se on kuitenkin hintansa arvoinen laite. Suomen puolustusvoimillekin pitäisi hankkia vastaavia suhteellisen halpoja lämpötähystimiä suuri määrä sen sijaan, että hankitaan pieni määrä erittäin kalliita lämpötähystimiä. Erikseen tarvitaan tietysti aseisiin asennettavia versioita.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu