Saako Ukrainan asevoimat vapautettua Krimin?

Ukrainan puolustusministeriön tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Kyrylo Budanovin mielestä Ukrainan joukkojen pitää vähintään päästä tämän vuoden loppuun mennessä sisälle Venäjän miehittämänä olevan Ukrainan Krimin alueelle. Minusta on realismia, että hän ei aseta tavoitteeksi koko Krimin vapautusta niin nopeasti.

Israelin armeijan upseeri ja sotilasanalyytikko Yigal Levin puolestaan katsoo, että Krimin vapautus on sotilaallisesti rakas urakka, mutta ei mahdoton.

Molemmat lausunnot ovat tältä päivämäärältä 24.5.2022.

——

Pyrin välttämään ennustamista. Kuitenkin voin  tehdä arvioita erilaisista asioista:

  1. Ukrainalla menee tässä sodassa kohtuullisen hyvin, paikoin etenevät hieman, paikoin joutuvat luovuttamaan hieman maata – suuria läpimurtoja ei ole suuntaan, eikä toiseen.
  2. Ukraina näyttää vahvistuvan koko ajan, kun on saavuttanut menestystä taistelukentillä ja saa lännestä puolustusmateriaalia ja muuta apua. Sotilaat ja kansa haluavat voittaa tämän sodan.
  3. Venäjä näyttää heikentyvän koko ajan, kun on vaikeuksia korvata kärsimiään tappioita ja länsi asettaa tuntuvia pakotteita. Sotilaiden motivaatio sotia on pääsääntöisesti heikko.
  4. On ehdottomasti otettava huomioon maantiede. Manner-Ukrainan ja Ukrainan Krimin välissä on varsin kapea kannas, jota on sitaateissa helppo puolustaa, mutta se on hyökkääjälle erittäin haastava läpäistävä. Toisessa Maailmansodassa Krimiä oli valloittamassa Saksan suurin strategi kenraali (myöhemmin marsalkka) Erich von Manstein. Hänellä oli tukenaan Saksan erinomaiset ilmavoimat mm. erittäin tarkkoine Ju-87 Stukineen ja erinomainen tykistö. Ukrainalla ei ole mitään vastaavaa – vaan pelkästään kova tahto.
  5. Ukrainalla ei ole laivastoa, ilmavoimat ovat varsin heikot.

Aika näyttää miten tässä käy. Voittaako kova tahto?

+8
jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu