Sauli Niinistö on yksi parhaista Suomen presidenteistä – entäpä tuleva presidentti Alex Stubb?

Sekä Sauli, että Alex ovat molemmat tehneet virheitä menneisyydessä – kukapa ei olisi? Kumpikaan ei kuitenkaan ole ollut, eikä ole punainen, eikä venäjämielinen – jo se on suuri plussa molemmille. Mutta mennäänpä niihin virheisiin.

Keskinäisriippuvuus

Hyvin yleisesti kuviteltiin neukkulan kemahtamisen jälkeen, että Venäjä kannattaisi saattaa keskinäisriippuvaiseksi Lännestä. Nähdäkseni sekä Sauli, että Alex ovat ainakin osittain olleet sen harhakuvitelman vallassa – niin, minä en ole ollut.

Kuvitelma oli sen suuntainen, että jos Venäjältä ostetaan öljyä, sähköä, maakaasua, jne. ja Venäjä saa siitä kaupankäynnistä suuria tuloja, niin Venäjä ei halua menettää niitä tuloja, eikä siksi hyökkäile imperialistisille valloitusretkille.

Toteutuneessa historiassa Venäjä kuitenkin hyökkäsi Tshetsheniaan vuonna 1994 ja hävittyään sen Esimmäisen Tshetshenian sodan, niin uudelleen Tshetsheniaan vuonna 1999. Tshetshenian sodat eivät saaneet länsimaita heräämään harhakuvitelmistaan.

Venäjä hyökkäsi Georgiaan vuonna 2008, mutta sekään ei herättänyt. Alex sentään piti julkisuudessa kuuluisan 080808-puheen – ja sai puheesta ”lunta tupaan”, vaikka puhe oli asiallinen. Suomettumisen pitkä varjo.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan vuonna 2014 ryöstäen Ukrainalta Krimin ja osan Donbasista. Sekään ei herättänyt länsimaita ”Ruususen unesta” – toki puheissa Venäjää toruttiin ja asetettiin lieviä sanktioita.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan muuttui 24.2.2022 täysimittaiseksi suurhyökkäykseksi koko Ukrainan miehittämiseksi. Sen jälkeen alkoi vähitellen ”silmät avautumaan” – ruvettiin viimeinkin asteittain ymmärtämään sen keskinäisriippuvuusteorian joutavan historian roskatynnyriin. Suomikin alkoi vähitellen vähentämään tuontia Venäjältä ja pyrkimään tosissaan NATOn jäseneksi.

En voi antaa korkeita pisteitä Saulille, enkä myöskään Alexille. No, nyt ollaan viimein NATOssa ja aletaan tunnustamaan keskinäisriippuvuusteoria virheeksi.

NATO-jäsenyyden hakeminen

Nähdäkseni sekä Sauli, että Alex ovat pitkän aikaa kannattaneet Suomen NATO-jäsenyyttä (päinvastoin kuin esimerkiksi Haavisto). Saulin presidenttikausina Suomi lähestyi NATOa ”niin lähelle kuin mahdollista ilman jäsenyyttä”. Niinpä Puolustusvoimat ja Suomen lainsäädäntö olivat pitkälti valmiina NATO-jäsenyyteen sitten kun jäsenyyshakemus viimein tehtiin. Ehkä se oli viisasta, mutta vaarallista peliä Suomen turvallisuuden kannalta.

Mielestäni oli virhe, että he kumpikaan eivät olleet valmiita pistämään itseään täysin likoon sen puolesta, että Suomen kansan enemmistö kääntyisi NATO-jäsenyyden kannalle. Sauli jopa ”piiloutui” kansanäänestyksen taakse NATO-jäsenyydestä. Sauli toki rakensi hyviä suhteita USAn kanssa kiitettävästi ja teki paljon muutakin hyvää työtä.

Tilanne meni kuitenkin mielestäni niin vaaralliseksi, että lähetin Suomen Tasavallan Presidentille asiasta virallisesti kirjeen 2.1.2022 kanslian kautta (kirjaamo@tpk.fi). Kirjeen saatteessa pyysin kuittausta siitä, että kirjeeni on toimitettu Sauli Niinistölle. Kun kuittausta kirjeen perillemenosta ei tullut, niin julkaisin kirjeen sisällön Uuden Suomen Puheenvuorossa 9.1.2022. Halusin tärkeään asiaan (NATO-jäsenyys) vauhtia. Tasavallan presidentin kansliasta tuli kuittaus 12.1.2022, että Sauli Niinistö on vastaanottanut kirjeeni.

No, voidaan näin jälkikäteen todeta, että ”loppu hyvin, kaikki hyvin”. Paremminkin olisi voinut mennä ja pahemminkin olisi voinut käydä. Presidentiltä odotan JOHTAJUUTTA.

Parempi presidentti kuin Niinistö

No, eipä tule mieleen muita kuin Risto Ryti. Hänen presidenttiaikanaan panostettiin maanpuolustukseen kunnolla. Välirauhan aikana ostettiin aseita mistä vain saatiin ja pystytettiin vauhdilla omaa sotateollisuutta.

Jatkosodan alussa presidentti Ryti piti erinomaisen radiopuheen 26.6.1941 – suosittelen lukemaan se kokonaan.

Jatkosodan loppupuolella Risto Ryti lähetti henkilökohtaisen kirjeen Hitlerille, mahdollistaen merkittävän avun Saksalta Suomelle – sitomatta Suomen tulevaisuutta Saksaan.

Alex Stubb presidentiksi

Oletan, että Alex Stubb voittaa presidentinvaalin toisen kierroksen ja Suomi saa hänestä hyvän presidentin, jota tukee kansakunnan äitinä Suzanne.

jussina
Kokoomus Varkaus

Kokoomuslainen noin puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen noin 30 vuotta ja edelleen. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu